İş Yerinde Kendinizi Yalnız Hissetmeye Karşı Alabileceğiniz 3 Basit Önlem!

Her ne kadar iş yerinde en başarılı, en güçlü ya da en gözde personel olsanız bile mutlaka kendinizi yalnız hissettiğiniz anlar bulunmaktadır. Bu anlar içerisinde kendinizi bir başınıza, yapayalnız ve kaybolmuş gibi hissederseniz. Yalnız olmadığınızı hissetmek ve bu durumun motivasyonunuzu düşürmesini engellemek istersiniz.

İş yerinde kendinizi yalnız hissetmeye karşı alabileceğiniz üç basit önlem bulunmaktadır. Bu önlemleri alarak, motivasyon düşüklüğünün önüne geçebilir ve hatta, gerek bireysel gerek takım çalışmaları içerisinde lider ruhunuzu ön plana çıkarabilirsiniz.


Yapmanız gereken ilk şey, bu düşüncenin doğru olmadığını kendinize ispat etmektir. Bu şekilde hissederek bir sonuca varamayacağınızı ve aslında yalnız olmadığınızı, yalnızca kendinizi böyle hissederek olumsuz yönde duygu ve düşüncelerinizi etkileyeceğinizi kendinize göstermelisiniz. Hiçbir insan, çevresindeki bireylerle sürekli olarak iletişim halinde bulunamaz. Kimi zaman insanın kendisiyle baş başa kalması gereken zamanları da olmalıdır ki bu zamanlara “kişisel zaman” denmektedir. Bir şeyleri yalnız başınıza yapmayı kendinize alışkanlık haline getirmeniz de fayda vardır. Ofisteki kahvenizi çalışma arkadaşınızla içmek zorunda olmadığınızı, tek başınıza da kahve içerek dinlenebileceğinizi kendinize göstermelisiniz.

Bu şekilde davranmak özgüveninizin artmasını sağlayacaktır. Bir şeyleri tek başına yaparak da başarıyor olmak, hem özgüveni arttırır hem de kendinizle vakit geçirdiğiniz zaman nasıl hissettiğinizi görmenizi sağlar. İnsanın kendisini keşfetmesi hem kişisel hem profesyonel yaşamı açısından gereklidir. Çünkü, kendinize güvenme fırsatını bularak, güçlü ve zayıf yönlerinizi görerek kendinizi desteklemenizi sağlar.

Kendinizle Yüzleşin

Kendinizi yalnız biri gibi hissetmeye başladığınız anda bir saniyeliğine de olsa bu düşüncenize ara verin ve aklınıza sizi seven, sizinle sohbet etmekten keyif duyan, size güvenen insanları hatırlayın. Başkalarının size verdiği değeri, saygıyı, sevgiyi ve güveni düşünmek de alınabilecek en basit ve etkili yöntemlerden biridir. Çünkü, sizin için bir sığınak yaratılmasını sağlar. Bazı durumlar karşısında yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatmanızı ve en çok yenilgiye düştüğünüz anda toparlanmanızı sağlayacak bir hareket olacaktır.

Yalnızlık duygunuzu katalizör olarak tamamlayabilecek ve ikame edebilecek başka bir duygu ile tamamlamak/değiştirmek, kendinizden kaçmanızı da önler. En zayıf anınızla yüzleşmenizi sağlar. Kendinizle yüzleşmekten korkmamalı ve bu düşüncenin “geçici” olduğunu unutmamalısınız.

Düşündüğünüzden Daha Fazlasısınız

İş yerinde kendinizi yalnız ya da kaybolmuş hisseden kişilerin en büyük problemlerinden biri de motivasyonlarını ve performanslarını etkileyecek derecede kendilerine olumsuz fikirleri empoze etmektir. Örneğin birey “Asla bir işe yaramıyorsun”, “Zaten yapamayacağın belliydi” ya da “Sen bir başarısızlık abidesisin” gibi içsel konuşmalar ile kendi özgüvenini yıkacak fikirlere sahip olabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda kendinize bu düşüncelerinizden daha fazlası olduğunuzu hatırlatmalısınız.

Yaşadığınız bir zorluk karşısında kendinizi yalnız hissetmek oldukça normal bir durumdur fakat kendinizi kötü etkileyecek içsel konuşmalar yapmak ve sürekli olarak bu durumu tekrar etmek belli bir zaman zarfından sonra psikolojik olarak etkilenmenize neden olacaktır. Bu nedenle, bilinçli bir şekilde davranmalı ve bu zamana kadar üstesinden geldiğiniz zorlukları anımsamayı öğrenmelisiniz.