Yöneticiniz Narsist Olursa Ne Yapmalısınız?

Günümüz işletme ve şirketleri içerisinde en sık karşılaşılan problemlerden biri yönetici ile personel arasında yaşanan anlaşmazlıklardır. Özellikle asistanlık mesleğini yerine getiren kişiler arasında bu durum daha sık bir şekilde görülür. Genellikle yöneticilerin fark etmediği durum, yöneticilerin personeli değil, personellerin yöneticisini seçmesidir. Eğer bir personel şirket içerisindeki itibarınızı önemsemiyor, size saygı duymuyor ya da sizden gelen görev ve sorumlulukları yerine getirmiyor ise sizi tercih etmek istemiyor anlamına gelmektedir. Fakat buradaki problem personel değil, yöneticidir.

Pek çok yönetici, koltuğunu kaybetmemek için çeşitli yöntemlerle personellere kötü bir çalışma ve iş ortamı sunmaktadır. Koltuğunda daha rahat olabilmek adına personellere fazladan görev ve sorumluluklar vermekte ya da tam tersi şekilde personellerini çeşitli teşvikler ya da tehditler sunarak elde tutmaya çalışmaktadır. Genel olarak bu yöneticiler bencil, ben merkezci, kibirli ve çeşitli davranış kalıplarına sahip olan bir karakter çizerler. Bu yöneticiler aynı zamanda “narsist” olarak tanımlanabilir. Peki yöneticiniz narsist biriyse ne yapmanız gerekir?

Narsisistik Yöneticiler

Narsist yöneticiyi veya narsisistik yöneticiyi tespit etmekte zorlanabilirsiniz. Fakat bu tip yöneticilerin belli başlı ortak özellikleri vardır:

  • Genellikle işleri ile oldukça meşgul görünürler fakat aslında meşgul olma durumları size nazaran daha azdır.
  • Kendilerini değersiz hissetme eğilimindedirler. Demagojiye sıklıkla başvurdukları görülür. İnsanları kendi istekleri, zevkleri, ihtiyaçları ve amaçları doğrultusunda kullanmayı oldukça severler.
  • Güç ve itibar konusunda doyumsuz olurlar. Kendilerini güçlü gören, saygı duyan personellere yakın olmak isterler. Beğenilmedikleri, saygı görmedikleri ya da güçlü hissetmedikleri bir ortamda durmak istemezler.
  • Empati yetenekleri oldukça düşüktür. Örneğin çocuğunuz hastalandığında sizlere izin vermezler. Duygularınızı, hissettiklerinizi ya da düşüncelerinizi görmezden gelirler.
  • Tüm ilgi onların üstünde olsun isterler. Kendilerini eşsiz, benzersiz olarak görürler. Sürekli olarak takdir, ilgi ve onay beklerler.
  • Kendilerinden daha iyi bir insan ile karşılaştıklarında yoğun bir kıskançlık duygusu hissederler ve öfke patlaması yaşayabilirler. Beklentileri karşılanmadığında ise yıkıcı bir etkiye sahiptirler. Kendilerinden daha alt pozisyonda görev alan tüm personelleri küçümsemek oldukça hoşlarına gider.

Bu özelliklere sahip bir yönetici ile çalışıyorsanız, yöneticinizin “narsist” olduğuna dair tanı koyabilirsiniz. Kendilerinden başka birini önemseme konusunda yoksun olan bu yöneticiler ile çalışmak oldukça zordur. Genel olarak personeller yöneticilerini tanıdıktan sonra onlarla çalışmaktan hoşnut olmadığı için istifa ederler.

Ne Yapmalı?

Öncelikle yapmanız gereken ilk şey, eleştirilerinizi kendinize saklamanız olacaktır. Çünkü yöneticiniz, eleştirilmekten asla hoşlanmayan bir karaktere sahiptir. Bir fikir beyan ederken ya da çözüm yolunu dile getirirken “Sizden örnek aldım” gibi onu öven fakat kendinizi belli eden cümleler kurmanızda fayda olacaktır. Tarafınıza karşı yöneticiniz tarafından mobbing uygulandığını fark ederseniz ve bu durumu kanıtlayabilirseniz, kanuni olarak hukuka başvurabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz. Lakin, mücadelenizi hukuk yoluna başvurmadan tamamlamak ve yöneticinizle bir uyum halinde çalışmak istiyorsanız daima ilgili, kibar, nazik, güler yüzlü ve isteklerini yerine getiren personel olmanız gerekecektir.

Yöneticiniz ne diyorsa, ne istiyorsa tam anlamıyla onu yapmalı ve istekleri dışında hareket etmemeye özen göstermelisiniz. Çalışma ortamınızdan memnunsanız ve önünüzdeki tek engel yöneticiniz ise önemli konular dışında kendisiyle iletişim kurmaktan uzak kalabilirsiniz. Gerekli yerlerde kendisini övmeniz ve tatmin edici sözler sarf etmeniz de oldukça etkili bir yol olacaktır.