Zihinsel Beslenme Nedir? Zihinsel Olarak Kendinizi Besleyin!

Fiziksel ve ruhsal olarak beslenmenin yanı sıra, kendimizi zihinsel beslenme konusunda da bilgilendirmemiz gerekir. Sağlıklı beslenme sadece kaliteli ve taze ürünler tüketmek, düzenli olarak egzersiz yapmak değildir. Zihinsel olarak da sağlıklı olabilmek gerekir. Bunun da bazı püf noktaları mevcuttur.

Zihinsel beslenme, belli aralıklar ile zihni dinlendirmek, aşırı düşünmekten kurtulmak, zihinde dağınık olan düşünceleri toparlamak ve zihni boşaltmak anlamına gelir. Aynı zamanda tıpkı bir arşiv yaratmak, zihne iyi gelecek gıdalar tüketmek ve çeşitli mental egzersizler yapmaktır. Pek çoğumuz sağlıklı beslenmenin içerisine zihinsel beslenmeyi dahil etmediği için iyi bir yaşam sürememektedir. Peki ne yapmak gerekir?

Zihinsel Olarak Nasıl Sağlıklı Besleniriz?

Zihin kelimesi, duygu, düşünce, hafıza ve yaşanılanlar ile direkt olarak ilişkilidir. Beynimizin içerisine depolanan her şey, zekamız, yargı mekanizmamız ve karar mekanizmamız zihnimize aittir. Dolayısıyla bizi biz yapan şeydir. Tüm bu kelimelerin doğru bir şekilde beslenmesini sağlamak, zihinsel beslenme anlamına gelir.

1.      Sorumluluk Alın

Zihinsel beslenmenin ilk kuralı sorumluluk alabilmektir. İnsanlar olumsuz bir olay ile karşılaştığında sorumluluk almaktan kaçınır. Oysa insan yaptığı her hata ile insandır. Yaptıklarımız kadar yapamadıklarımızdan da bu hayatta sorumlu oluruz. Bu nedenle önceliğimiz tüm duygu, düşünce, yapılan ve yapılmayan şeyler ile sorumluluk almak olmalıdır.

2.      Meditasyon Yapın

Zihnimizi boşaltmak, düşüncelerimizi ve duygularımızı kontrol edebilmek için çeşitli meditasyonları deneyebiliriz. Yoga, nefes egzersizleri, meditasyon ve çeşitli diğer aktiviteler zihnimizin rahatlamasını sağlayacaktır. Günde 10 dakikalık meditasyon, bir ay içerisinde kendimizi daha iyi anlamamızı ve duygusal birikimlerden kurtulmamıza imkan verecektir.

3.      Kitap Okuyun

Bakış açılarını değiştirmek, farklı bir gözden dünyaya bakmak için kitap okumak gerekir. Baktığımız manzarayı ne kadar çok genişletirsek, o kadar çok farklı şey görürüz. Bir masaya baktığımızda kimimiz onun kahverengi olduğunu kimimiz dört adet ayağının olduğunu kimimiz de yemek yemek için ideal bir yer olduğunu düşünürüz. Bu farklılıkları görmenin en iyi yolu kitap okumaktır. Üstelik okunan bir kitap, binlerce yeni bilgi demektir. Bu da zihnin dinamiğini korumasını sağlar.

4.      Değişime Vakit Ayırın

Değişim, sürekli olarak başımıza gelen olaylardan biridir. Her insanın değişime ve yeniliğe açık olması gerekir. Farklı fikirlere, gelişmelere ve değişimlere her zaman için açık olunmalıdır. İlham almak, ilham kaynakları yaratmak zihnin beslenmesini sağlar. Her zaman için aynı aktiviteleri gerçekleştirmek yerine farklı aktiviteler yapmak ya da konuşurken bile yeni öğrenilen bir bilgiyi kullanmak zihni besleyecektir.

5.      Kendinize Vakit Ayırın

Ve belki de en önemlisi, insanın kendine vakit ayırabilmesidir. İş, aile, ev, yaşam, arkadaşlar ya da diğer her şeye zaman ayırırken, kendinize ne kadar vakit ayırdığınızı bilin. Her gün en az 1 saatlik zaman dilimini kendinize ayırarak geçirin. Bu zaman dilimi içerisinde de sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirin. Bu sayede zihniniz rahatlayacaktır.