2020 İçin Hayat Planınızı Yaptınız Mı?

2019 yılının sonuna gelmişken, kırgınlıkları, umutsuzlukları, hayal kırıklıklarını, başarısızlık hissini ve daha nicesini geride bırakmanın tam zamanı! Her yeni yıl, yeni başlangıçlar için yeni bir fırsat. Ama yeni yılı geride bırakmadan önce, arkamızı dönüp son kez bir bakalım. Neredeydik? Neler istedik? Ne kadarını gerçekleştirdik? Neler istediğimiz gibi gitmedi? Yılbaşı, herkesin kendi içerisinde sorgulama sürecine girdiği bir dönem. 2020 yılına çok az bir zaman kalmışken, yeni yıl hedeflerimizi, amaçlarımızı, hayallerimizi yeniden belirlememiz için bir fırsat!

Ama yeni yıla girdikten birkaç hafta sonra eski alışkanlıklara dönmek, planları ve hayalleri gözardı etmek, rutin hayatın içerisinde sürüklenip gitmek, bir önceki yılın tekrarını yaşamaktan başka bir şey değil! 2020 yıl geçişi, diğer yıllardan biraz daha farklı ve özel! Çünkü 2020 yılı ile birlikte yeni bir on yıla giriyoruz. Büyük dönüşüme önce kendimiz, sonra dünyamız için yeni adımlar atarak başlayabiliriz.

Kendi yolumuzu bulmak, istediğimiz hayatı yaşamak ve istediklerimize erişebilmek için 2020 yılı bize beklediğimiz her şeyi veriyor! Beynimiz yeni yılı, yeni başlangıçlar için kodluyor. Yaşanılan tüm olumsuz duygular ve hisler yeni yılla birlikte telafi edilebilir. Peki yeni yılda kendimize nasıl bir rota çizmeliyiz? Motivasyonumuzu kaybetmemek için neler yapmalıyız?

Yeni yıl hedefleri belirlemeden önce, neler yapacağınızı değil nasıl hissetmek istediğinizi belirlemelisiniz. Hayatımıza yön veren hislerdir. Bir ilişki içindeyseniz önce sevgiyi hissetmelisiniz. Bedensel planlamalarınız için hafif hissetmeyi düşünebilirsiniz. Yaşam standardınıza baktığınız zamansa bolluk hissetmek hayallerimizi belirlememiz açısından son derece etkili olabilir.

Hayat Listenizi Oluşturdunuz Mu?

Yeni yıla sayılı günler kalmışken kendinize bir ‘hayat listesi’ oluşturun. Peki nasıl yapacaksınız? Önce hayal edeceksiniz. Sonra listeleyeceksiniz. İşte bu kadar basit! Bu hayatta sizin öncelikleriniz neler hiç düşündünüz mü? Bazıları için yüksek mevki hayallerini süslerken, bazıları için güzellik ön plandadır. Öncelikli olarak hayal ettirdiklerinizin size neler hissettirdiğini düşünün. Hedefledikleriniz asıl hedefleriniz olmayabilir. Ancak telaş etmeyin. Kimse ilk aşamada hedefine ulaşamaz. Koyduğunuz küçük hedefler, asıl hedefe ulaşmanız için bir basamak niteliğinde.

Sorumluluktan Kaçmayın

Hedeflerinizi belirledikten sonra geriye harekete geçmek kalıyor! Harekete geçmeden yazdıklarınız bir listeden fazlası olmayacak. Hedeflerinizin tamamını bir anda yapmanız mümkün değil. Bu hem başarısızlık hem de yetersizlik hissini gündeme getirecek. Öncelikli hedeflerle bu süreci kolaylaştırmak eliniz. Mesela kendinize ‘Bu hafta yapmam gereken 3 şey ne? Bugün içinde hedeflerim için hangi adımları atmalıyım? Yeni yılın ilk üç ayında kendimi hangi aşamada görüyorum?’ gibi sorular sorarak küçük ve sevimli adımlar atabilirsiniz. Bir süre sonra başardıklarınızı gördükçe, ne kadar ilerlediğinize siz bile inanamayacaksınız.

Heyecanınız Hüsranla Sonuçlanmasın

Yeni yılda alınan kararların uygulanmaması büyük bir hüsrana neden oluyor. Bu durum motivasyon düşüklüğü, doğru plan yapamama ve çevresel faktörler gibi pek çok durumun neticesinde gelişiyor. Ancak uzmanlar, planların alışkanlığa dönüşmesi için ortada net bir hedefin olması gerektiğinin altını çiziyorlar. Ne yapacağını bilemeyen insanlar oradan oraya savrulan bir yaprak misali hedeflerinden şaşabiliyorlar. Hedeflerinizi belirledikten sonra harekete geçmek önemli demiştik ancak sizi harekete geçirecek ateşleyici bir gücün olması da önemli. Bu noktada kendinize hedeflerinizin sonunda bir ödül belirleyebilirsiniz. Böylece hedeflerinizi gerçekleştirmek için motivasyon sağlamalısınız.

Sizde yeni yıla girmeden önce hayat planınızı hazırlayın. Yapacağınız motivasyon çalışmalarıyla birlikte 2020 yılında tüm hayallerinizi gerçekleştirebilir ve hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz. Her güzel şey için önce başlamalısınız. Bol şanslar!

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.