2020 Yılında Hayatından Neleri Çıkartmalısın?

Mutlu bir yıl geçirmek ve bir yıl boyunca isteklerine, arzularına ulaşmak herkesin en büyük dileğidir. Yeni yıla girerken içinizden “Mutlu, huzurlu, başarılı ve bol kazançlı olmak istiyorum” dediğinizi biliyoruz! Geride bıraktığınız koca bir yılı düşündüğünüzde kah güldüğünüzü kah üzüldüğünüzü ve nice zaman kızıp mutlu olduğunuzu hatırlıyor olmalısınız. Artık 2019 yılını bir kenarda bırakmalı, aldığınız dersleri unutmadan geleceğinize yön vermelisiniz. 2020 yılında hayatınıza neler katmanız gerektiğini elbette biliyor ve hayallerinizi şimdiden inşa ediyorsunuzdur. Önemli olan bu yıl hayatınızdan neleri çıkartmanız gerektiğini de bilmenizdir!

Peki 2020 yılında hayatınızdan neleri çıkartmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hedeflerinizin Damağınızda Bıraktığı Tat

2019 yılında kaç tane hedefinizi başarı ile gerçekleştirdiğinizi kendinize hatırlatın. Belki tüm hedeflerinizi gerçekleştirdiniz, belki de bir tanesi gerçekleşti ya da hiçbir hedefinize ulaşamadınız… Öyle de olsa böyle de olsa geçtiğiniz seneyi telafi etme şansınız olduğunu unutmamalısınız. İnsan beyni, belirlenen bir eylemi yerine getiremediği/tamamlayamadığı zaman odak seviyesinin düşmesine neden olmakta ve o belirlenen hedefe takılı kalmaktadır. Biyolojik yapımız gereği beyin tamamlanmayan görevler dahilinde konsantre olamamaktadır. Yeni yılda hayatınızdan tüm “yeni hedefleri” çıkartmalısınız! Bu fikir hiç de cazip gelmedi değil mi? Öyleyse bakış açımızı değiştirme vakti…

2019 yılında hangi hedeflerinizi gerçekleştiremediğinizi hatırlayın ve bu hedefleri bir liste haline getirin. Köpeğinize yeni bir mama kabı almak bile olsa bu hedef, o hedefi listenize ekleyin. Asla hedeflerinizi ve isteklerinizi, yapmanız gerekenleri küçümsemeyin. Yeni hedeflerinizi bir kenarda tutun ve 2019 yılında yapamadığınız hedeflerinize odaklanın. Bu hedeflere öncelik vererek gerçekleştirmeye başlayın. Bir süre sonra psikolojik olarak da rahatladığınızı hissedeceksiniz. Herhangi bir şeyi gerçekleştirdiğiniz ya da tamamladığınız zaman sizde bıraktığı etkiyi hatırlıyor musunuz? Bir tane bile hedefiniz gerçekleştiğinde damağınızda nasıl bir tat kalacağını hayal edin. Eksiklikleri tamamlamak yanlış da olsa doğru da olsa sizi “daha güçlü” yapacaktır. Unutmamalısınız ki bir tek gelecek engeller değil geçmişinizdeki engeller de hayatınızda bir “engel” olacaktır.

Neleri Çıkartmalısınız?

Geçen yıl çok yorulduğunuz bir yıl mı oldu? Hem psikolojik hem de fiziksel olarak yorulduğunuz bu yıldan sadece hatalarınızdan öğrendiğiniz dersleri ve gerçekleştiremediğiniz hedeflerinizi yanınıza alın. 2020 yılında hayatınızdan çıkaracağınız ilk şey, 2019 yılındaki pişmanlıklarınız, mutsuzluklarınız ve gözyaşlarınız olsun. Ardından aşağıdaki listeyi takip edin:

  • Sürekli olarak sizi olumsuz yönde eleştiren insanları hayatınızdan bu yıl çıkarın. Çünkü bu kişiler ilerlemeniz gereken yol haritasında kafanızı karıştıracak, sizleri hayallerinizden ve isteklerinizden uzaklaştıracaktır. Siz ne istiyorsunuz? Ne yapmak istiyorsunuz? Hayatınızı yalnızca siz yaşıyorsunuz. Mezara sizinle birlikte girecek kimse olmayacağına göre hayatınızı başkalarına göre değil kendinize göre yaşayın.
  • Yaptığınız işlerden asla memnuniyet duymayan kişileri hayatınızdan bu yıl çıkarın. Bu insanları ne yaparsanız yapın asla mutlu, memnun edemezsiniz. Çünkü bu kişiler, kendilerini mutlu ve memnun edemeyen, hayatlarında sürekli olarak problem olan kişilerdir. Yani sorun siz değilsiniz, kendileri! Bu kişileri hayatınızdan çıkarın ve kaybettiğiniz özgüveninizi geri kazanın.
  • “Şimdi sırası değil” cümlesini ve bahanelerinizi çıkarın! Bir şeyi yapmak istediğinizde kendinize sadece “Hadi bakalım!” deyin. İnsanlar bahane üretirken pek çok cümle sarf etme yeteneğine sahipken, kendi arzularını ve hayallerini gerçekleştirmek söz konusu olunca iki kelimeyi toparlayacak gücü kendinde bulamaz. Oysa siz, geçen yıldan bu yana daha güçlüsünüz. Bahanelerinizi kenara bırakın ve gerçeklerle yüzleşin.
  • Bahanelerin artmasıyla birlikte yeni ve kötü bir dost kazanmış olmalısınız. O da sürekli olarak kendi kendinizi “suçlayan” iç sesiniz! Sürekli olarak kendinizi suçlamayı bu yıl hayatınızdan çıkarın. Suçlamak yerine kendinizi affetmeyi ve bu şekilde kabul etmeyi öğrenin. Kendinizi mutlu, huzurlu, sağlıklı hissetmediğiniz müddetçe bir başkasını da ne mutlu edebilir ne de huzur verebilirsiniz. Önce kendinizi sevin, kabul edin.
Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.