24 Saat Uykusuz Kaldığınızda Neler Yaşarsınız?

Yeni bir bebeğiniz olmuş olabilir, bir üniversite öğrencisi olduğunuz için finallere hazırlanıyor olabilirsiniz. Bu noktada uykusuz kalmaya hazır olun. Siz de hayatınızın herhangi bir döneminde mutlaka uykusuz kalmışsınızdır. Ama hiç tam 24 boyunca uykusuz kaldınız mı? Bu esnada vücudunuzda neler oluyor biliyor musunuz?

Uykusuzluk pek çok kişide görülen ciddi bir sorun olarak ifade edilebilir. Bir süre sonra kişinin enerjisini tüketen ve verimlilik sürecini baltalayan bir durumdur. Ancak çok daha ciddi sorunları da bulunabilir. Bilişsel olarak algılarınızın kapanmasına neden olabileceği gibi, kalp krizini tetikleyebiliriz. Bir süre sonra yeme bozukluklarına neden olabilir. Akıl hastalığı da oluşabilecek riskler arasında yer alıyor.

24 Saatlik Uykusuzluktan Sonra Neler Yaşarsınız?

Tam olarak 24 saatlik uykusuzluktan sonra vücudunuzda tireme belirtileri görebilirsiniz. Bu durum bir anlamda temek motor becerilerinizin bozulduğuna dair bir işarettir. Geceleri, uyku zamanı içerisinde vücut ısısı düşüyor. Eğer bu süreç içerisinde uyumadıysanız bu sıcaklık düşüşü ile birlikte kendinizi daha fazla yorgun hissedebilirsiniz.

Uzun süre uyumamanın ölümcül sonuçları olabileceği özellikle belirtiliyor. Özellikle 24 saatin sonunda, konsantrasyon gerektiren işlerle uğraşıyorsanız, bu görevi sonuna kadar gerçekleştirmek son derece zor olacaktır. Yorgun olan kişinin, uyanık kalmak için yüksek sesli bir ortama, yüksek miktarda kafeine ve arkadaş gruplarına güvendiği belirlendi. Bu süreçte vücut uykuya meyilli olacağı için, uyumak için her türlü fırsatı değerlendirecektir. Uzun süre uykusuz kalan kişiler bir süre sonra gün içerisinde hayal görmeye devam edebilir. Bir süre sonra görme ve işitme kaybı yaşanabilir.

36 Saatlik Uykusuzluktan Sonra Neler Yaşarsınız?

Uyku zamanı geldiğinde, özellikle gece saatlerinde, vücutta bulunan kimyasallar kişileri uykuya hazırlamak için harekete geçiyor. Vücudunuzda bulunan adenosi serbest bırakılır ve ardından biriktirilir. Bu durum uykulu biri haline gelmenizi sağlar. 24 saatin sonunda uyanık kalmaya devam ederseniz kendinizi ciddi anlamda tuhaf ve rahatsız hissedebilirsiniz.

Uykusuzluk sürecinde hormonlarınız bu durumdan olumsuz etkilenmeye başlar. Uykusuzlukla birlikte, yüksek obezite insidansı ortaya çıkabilir. Uykusuz kaldığınız zaman aşırı yeme dürtülerinize engel olamazsınız ve bu durum bir süre sonra alışkanlık haline geleceği için adeta bir kısır döngü başlayacaktır. 36 saatin sonunda, dikkat bozukluğu yaşayabilirsiniz. Konuşma becerileriniz dahi olumsuz etkilenebilir.

48 Saatlik Uykusuzluktan Sonra Neler Yaşarsınız?

Uykusuz geçirdiğiniz iki geceden sonra, kısa uyku atakları yaşayabilirsiniz. Bu noktada konsantrasyonunuz olumsuz etkilenecektir. Bu anlamda kaza geçirme riskiniz de yüksek. Yapılan araştırmalara göre, gerçekleştirilen trafik kazalarının büyük bir kısmı uykusuz sürüşten dolayı kaynaklanabilir. 2016 yılında uykusuzluk adına yapılan araştırmalar çerçevesinde, uykusuz kalan ve vardiyalı çalışma sistemi benimsemiş olan kişilerin soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı daha hassas oldukları belirlenmiştir. Bu durum aslında ekonomik iş gücü üzerinde de olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.

72 Saatlik Uykusuzluktan Sonra Neler Yaşarsınız?

Eğer 72 saatin sonunda hala ayakta kalabiliyorsanız şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Pek çok kişi 72 saat ayakta kalmaya dayanamaz. Özellikle vücut kişiyi ayakta kalmak konusunda son derece zorlayabilir. Bu sürecin sonunda vücudunuzun yürütücü ve zihinsel işlevlerinin neredeyse yürütülmesinin imkansız olduğu söylenebilir. Basit görevleri tamamlamakta bile zorlanan kişiler, akıl sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar yaşayabilirler. Uykusuzluk herkesin yaşadığı genel bir sorundur ancak bu noktada durumun uzun sürmesi çeşitli müdahaleleri beraberinde getirebilir. Uykusuz kaldığı için ölen pek çok örnek olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.