3 Adımda Kendimizi Sevme Sanatı!

O kadar acımasız bir dünyada yaşıyoruz ki, kendimizi sürekli olarak analiz altında buluyoruz. Sürekli olarak kıyaslama yapıyor ve kendimizi, bir başkasından daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Gerek iş gerek kişisel yaşamımız içerisinde kendimizi sevebilmenin mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelenin kazanan tarafı olmamız için duygularımızı yönetmemiz, ilişkilerimize ve iletişimimize özen göstermemiz gerekiyor. İşte 3 adımda kendimizi sevme sanatı!

1 – Kendinizle Olumlu İlişki Kurun

Elbette çevrenizle kuracağınız ilişkiler önemli ama önce kendinizle pozitif bir ilişki kurmaya çalışın. Bir ertesi günün sabahına uyanıp uyanmayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu belirsizlik içerisinde yaşamınızın her anının tadını çıkartmalısınız. Bunun için de kendinizle barışık olmayı, kendinizi olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmelisiniz.

“Bazen kendi kendine konuşmak, Bir insanla konuşmaktan daha iyidir.” – Montaigne

Kendinizi bir ayna olarak görün. İnsanlar size ne yansıtıyorsa, karşınızdaki insana onu yansıtın. Ne eksik, ne fazla. Bu sayede kendinizle pozitif bir ilişki kurabilirsiniz. Hiç kimseyi kendinizden daha çok sevmeyin. En çok kendinizi severseniz, kendinize saygı duyar ve yaşam kalitenizi arttırırsınız.

2 – Yazı Yazın

Kendinizi sevme sanatı, yazı yazmayı da içerisinde barındırır. Yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir. Şiir, şarkı, söz yazabilir veya günlük tutabilirsiniz. İster 7 yaşında olun ister 70 yaşında, günlük tutmak duygularınıza ve yaşadıklarınıza karşı farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlar. Yaşadığınız olaylar sıcağı sıcağına iken mantıklı düşünemeyebilirsiniz. Kendinizle baş başa kaldığınız ve konuştuğunuz zaman, nerede doğru nerede yanlış yaptığınızı görebilirsiniz.

“Derdin varsa git denize anlat. Kedilere, bulutlara anlat. Pencere pervazında çiçeklere anlat. İnsana dert anlatılır mı hiç?” – Anonim

Yazdığınız yazıları isterseniz sonra yakın, yırtın. İçinizden atamadığınız, kurtulamadığınız şeyleri yazarak ifade etmek, rahatlamanızı da sağlar. Bir insana, hayvana ya da eşyaya anlatmaktan daha iyidir. Kendinizi, kendinize anlattığınızda kendi kendinize güç verir, kendi kendinizi desteklersiniz. İnsanın en büyük destekçisi yine kendisidir, bir başkası değil. Bunu yazı yazarak fark edebilirsiniz.

3 – Yalnız Zaman Geçirmeye Alışın

Kendinizle pozitif bir iletişim kurmak istiyorsanız, yalnız zaman geçirmeye alışmalısınız. Yalnız zaman geçirmeye başladığınızda da kendinizi daha çok tanıma fırsatı bulursunuz. Bir bardak kahve içmek, evinizin balkonunda öylece oturmak, meditasyon ya da spor yapmak, şarkı eşliğinde dans etmek ya da daha fazlası… Tüm bu aktiviteler, kendinizle iletişim kurmanızı sağlar.

“Zeki bir insan yalnızlıkta, düşünceleri ve hayal gücüyle mükemmel bir eğlenceye sahiptir.” – Schopenhauer

Gün içerisinde yaptıklarınızı düşünmek için de bir fırsat olduğunu kabul etmeniz gerekir. Aynı zamanda yapamadığınız şeyleri düşünmek için de bir fırsattır. İnsan en çok yaptıkları ile değil, yapamadıkları ile yargılanır. Yapamadığınız her şey için kendinize vakit ayırabilir ve bunları nasıl gerçekleştirebileceğinizi düşünebilirsiniz. Bu sayede hayatınıza dair bir amaç da elde edersiniz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.