30 Yaşına Gelmeden Bilmen Gereken Hayat Dersleri!

İnsan yaşamındaki en önemli yaşlardan biri 30’dur. Tam anlamıyla olgunluğa erişilen, artık her türlü durumun, olayın farkında olduğunuz, çevrenizdeki insanlar sebebiyle yaşadıklarınız sayesinde akıllandığınız dönemdir. Biyolojik açıdan da insanın en sağlıklı ve en verimli olduğu yaştır. Bu nedenle 30 yaş, önemlidir.   Quara tarafından yapılan “Zamanda geri gitme şansınız olsaydı, 24 yaşınıza ne gibi tavsiyelerde bulunurdunuz?” anketine verilen yanıtlar sonucunda 30 yaşınıza gelmeden önce bilmeniz gereken hayat derslerini öğrenebilirsiniz.

Eski video yöneticisi olan LAFC şirketinin kurucu ortağı olan Mitch Lasky bu soruya, “Sezgilerine güven. 1986 yılı, ben 24 yaşındayken, modern PC döneminin şafağıydı. Gelecekteki eşimle birlikte hukuk fakültesindeydim. Commodore Amiga’mız vardı, birçok video oyunu oynuyorduk ve video oyunu tasarımı hakkında çok şey konuşuyorduk. Oyunlarla ilgili her şeyi sevdim ve büyük bir yeni endüstri olacağını biliyordum. Ancak bir iş için risk almak ve oyun şirketlerinin kapılarını çalmak yerine, daha güvenli bir yol izledim, okulu bitirdim ve birkaç yıl bir hukuk bürosunda çalıştım. Bu arada, ABD’deki video oyunu işi başladı ve kenardan izledim.” cevabını vermiştir.

30 yaşına gelmeden önce uğraştığınız meslek dalıyla ilgili olarak her ayrıntıyı öğrenmeye çalışmalısınız. Gelecekteki iş yaşantınızı belirleyerek hareket ederseniz ve henüz 20’li yaşlardayken geleceğinizi planlarsanız network ağınızı genişletirsiniz. Yaşamınızdaki fırsatları kaçırmamak için genç yaşlarda iş hayatına atılmalısınız. Karşınıza çıkacak olan fırsatlar, yeni iş bağlantıları kurmanızı sağlarken aynı zamanda bulunduğunuz sektör ve sektörünüzle yakından bağlantılı olan diğer sektörler hakkında bilgi edinmenizi sağlar.

Mitch Lasky bu konuda “20’li yaşlarımdayken başkalarıyla bağlantı kurmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek için birçok fırsatı kaçırdım. Gençken daha içe dönüktüm ve zaman zaman yoluma çıkan (aslında hiçbir zaman tam olarak gitmeyen) derin bir anti-otoriter karşıtlık çizgisine sahip oldum. Kariyerim sırasında doğru zamanda Activision’da Brian Kelly gibi bir yöneticiyle karşılaştım. Bana oyun işini sabırla, detaylıca öğrettiği ve geleneksel bilgeliğe aynı derecede şüpheci yaklaştığı için şanslıydım.” demektedir.

Zaman yönetimini de henüz 30’unuza gelmeden öğrenmelisiniz. Çünkü zaman yönetiminde başarılı olmak, büyük ve riskli kararlar alırken geleceğinizi planlamanız konusunda sizlere destek olur. Seçimlerinizi daha net ve kararlı bir şekilde yapabilirsiniz. Hayat çoğu zaman ikinci bir şans sunmaz. Kendi şansınızı kendiniz yaratırsınız. 20’li yaşların sonuna kadar yaptığınız hataların telafisi olabilir fakat daha sonrası için bu hataların telafisi oldukça zor olacaktır.

Lasky zamanlamayla ilgili olarak şu cümleleri söylemiştir, “Riskli veya büyük seçimler yapman gerekecek anlar vardır ve genellikle aynı şartlarda ikinci bir şansın olmaz. Bu seçimleri daima eksik bilgi ve belirsizliğe dayanarak yapacaksın. Ortağım Matt Cohler sık sık bir girişim kapitalistinin işinin geleceği tahmin etmek değil, bugünü çok net bir şekilde görmek olduğunu söylüyor. Bu tavsiyeyi kariyerim boyunca kullanabilirdim.”

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.