Girişlerin Parasız Olduğu Müze: Fitzwilliam

İngiltere’nin Cambridge kentinde bulunan Fitzwilliam Müzesi’nin bazı girişlerinden ücret alınmıyor. İçerisinde barındırmış olduğu antik çağlara uzanan eserlerin yanı sıra, güzel sanatlara ait yapıtlarında bulunduğu müzede önemli ustaların eserleri yer alıyor.

Her yıl 300 binden fazla ziyaretçi alan Fitzwilliam Müzesi’nin Neo Klasik mimarisi de ziyaretçiler tarafından en beğenilen özellikleri arasında bulunmaktadır.

1816’da İnşa Edildi

Fitzwilliam Müzesi, 7. Fitzwilliam Viskontu tarafından 1816 yılında inşa edilmiştir. Fitzwilliam Viskontu, kendi kütüphanesinde yer alan kitapları ve sanat koleksiyonunu burada bulunan üniversite miras bırakmıştır. Buradaki üniversite tarafından da Cambridge Üniversitesi’ne bağışlanmıştır.

Müze içerisinde Cezanne, Monet, Renoir, Picasso ve Degas gibi ünlü ressamların eserlerini barındırmaktadır. Bu müzeye gelen ziyaretçiler özellikle Sir Johhn Everett Millais’in Bridesmaid adlı tablosunu görmek istemektedir.

Girişler Parasız

Fitzwilliam Müzesi’nin en ilgi çekici yanlarından birisi ise girişlerinde ücret alınmayan bölümlerin bulunmasıdır. Cambridge Üniversitesi’ne bağışlanan müzenin ücret alınmayan 5 adet bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler:

  • Antik Çağ Eserleri Bölümü

Antik Çağ eserleri bölümünde antik Mısır, Sudan ve Yunan dahil olmak üzere antik Roma ve Romalı idaresi ülkelerin eserleri sergilenmektedir. Antik Romalı-Mısır ile Batı Asya eserlerinin yoğunlukta olduğu bu bölümde yeni bir galeri bölümü de eklenmiştir. Bu galeride antik Kıbrıs sanat eserleri sergilenmektedir.

  • Uygulamalı Sanatlar Bölümü

İngiltere ve Avrupa’ya ait olan seramik ve cam sanat eserleri, antik mobilya, saatler, yelpazeler, zırhlı giysiler bu bölümde sergilenmektedir. Aynı zamanda Çin, Japon ve Kore sanat eserleri, nakış ve halı eserleri de bu bölümde yer almaktadır.

  • Sikkeler ve Madalyonlar Bölümü

Sikkeler ve madalyonlar bölümündeki koleksiyon yaklaşık olarak 180 bin münferit parça içermektedir. Bu münferit parçalar dünyanın her tarafından toplanmıştır. Özellikle antik çağlardan sikkelerin sergilendiği bu bölümde, tarihsel ve sanatsal değerleri çok yüksek olan madalyonlar görülebilmektedir. Bu madalyonlar içerisinde askeri ve sivil devlet madalyonları da bulunmaktadır. Antik çağ zamanından kalma mücevheratlar da sergilenen örnekler arasında yer almaktadır.

  • Yazma ve Basma Kitaplar:
  1. yüzyıla ait İngiliz bestecilerinin el yazması olarak bestelemiş olduğu müzik bestelerinin görülebileceği şahane bir bölümdür. İçerisinde müzik notaları, nadir baskı kitapları ve edebi eserler yer almaktadır. İngiliz bestecilere ait olan el yazması müzik besteleri notaları oldukça değerlidir.
  • Tablolar, Çizgi resimler ve Gravür baskılar:

Tablo ve güzel sanat eserlerinin yer aldığı bu bölümde birçok usta ressama ait eserler sergilenmektedir. Sergilenen eserlerin sanatçıları arasında Simone Martini, Domenico Veneziano, Titian, Veronese, Rubens, Van Dyck, van Goyen, Frans Hals, Canaletto, Hogarth, Gainsborough, Constable, Monet, Giambattista Pittoni, Degas, Renoir, Cézanne ve Picasso bulunmaktadır. Müze içerisinde eşi benzeri olmayan ve Turner suluboya eserlerinin yer aldığı bir koleksiyon da bulunmaktadır.

Bu bölüm içerisinde sergilenmeyen fakat müze merdivenlerinin duvarlarında asılı olan antik İran eserleri de yer almaktadır. Bu eserler Persepolis röliyeflerinin nadir antik eserleridir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.