Bulgaristan Neresi Gezilir? Bulgaristan Gezilecek Yerler

Bulgaristan hem Türkiye’ye yakınlığı hem de ucuz olması sayesinde birçok turistin ziyaret ettiği ülkelerden birisi olarak yer alıyor. Üstelik Türk vatandaşı olarak bu ülkeye giriş-çıkış yaparken pasaport ya da vize almanıza gerek kalmıyor. Kimlik kartınızla giriş yapabildiğiniz ülkede gezilecek birçok tarihi ve turistik mekan bulunuyor. İşte Bulgaristan’da gezilecek yerlerin listesi!

Alexander Nevski Katedrali

Sofya’nın merkezinde bulunan Alexander Nevski Katedrali, yüksekliği 52 metre olan bir Ortodoks katedralidir. 1882 yılında yapılan ve 1912 yılında kullanılmaya başlanan katedral, Rus askerlerinin anısına inşa edilmiştir. Alexander Nevski Katedrali, Sofya’da bulunan ikinci en büyük katedraldir.

Katedralin çan kulesinin üstünde yer alan Haç, tamamen altın kaplamadan yapılmıştır ve çan çalındığı zaman 30 kilometre uzaklığa kadar çan sesi duyulmaktadır. 3 bin 170 metrekare alanı ve 10 bin kişilik kapasitesiyle birlikte her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Alexander Nevski Katedrali, Sofya’da bulunan ikinci en büyük katedraldir.

Komünist Parti Binası

Komünizm etkisi altında kalındığı dönemlerde inşa edilen yapılardan birisidir. Komünist Parti Binası, Sovyet kültürünün etkisiyle inşa edilmiş ve yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Günümüzde halen daha parlamento tarafından kullanılmaya devam edilmektedir.

Parti binasının içerisinde yer alan koridorlar 3 kilometre uzunluğundadır. Mimari yapısıyla turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

St. George Rotunda Kilisesi

Bina 4. yüzyılda inşa edilmiş olduğu için günümüze yalnızca bir kısmı ulaşmıştır. Pek çok kez yıkılmış, restorasyon çalışmalarına rağmen yıkılan bölümler kurtarılamamıştır. Bu nedenle sadece etrafında gezilebilmektedir.

Kilise duvarlarında 22 peygamberin resmedildiği freskler bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi zamanında camii olarak da kullanılmıştır.

Banyabaşı Camii

1566 yılında yapılan camii, Avrupa tarihinde yer alan en eski camilerden birisidir. Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Tuğla taş sıraları, geniş kubbesi ve minaresinin yüksekliği camiinin en ilgi çekici özellikleridir.

Camii, Molla Efendi Kadı Seyfullah adında bir hayırsever tarafından yapıldığı için Seyfullah Efendi Camii olarak da bilinmektedir ve Evliya Çelebi’nin notlarında camiinin yapımından bahsedilmektedir.

Bulgar Ortodoks Katedrali

Bulgar Ortodoks Katedrali, Bulgaristan’ın Varna şehrinde yer almaktadır. Varna’yı sembol etmesi amaçlı olarak 19. yüzyılda yapılmıştır. Alexander Nevski Katedrali kadar büyüktür. Ortodoks olan Hristiyanlar için ibadethane olarak kullanılmıştır. Renkli kubbeleri, freskleri ve seramik zemini bulunmaktadır. Katedralin en ilgi çekici özelliği ise 1,5 ton ağırlığındaki devasa çanıdır.

Taş Ormanı

Varna şehrinin 19 kilometre batısında kalan Taş Ormanı, aslında çöl benzeri bir kaya oluşumudur ve Bulgaristan’da bulunan tek çöldür. Çölün içerisinde bulunan kayaların yüksekliği 5 ile 7 metre arasında değişmektedir. Kimi zamanlar çöl içerisinde kum fırtınaları çıkmaktadır.

Doğal olarak oluşan iki çölden yalnızca biridir.

Evksinograd Sarayı

19. yüzyıl döneminde Viyanalı bir mimar tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Günümüzde resmi görüşmelerin yapıldığı kamu binası olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Görkemli bir saraydır. Evksinograd Sarayı’nın kabul odası bölümünde Bulgar ressamlara ait çeşitli eserler ve tablolar bulunmaktadır.

Sarayın diğer bölümlerinde ise Çin porselenleri, mobilyalar ve çocuklara ait kişisel eşyaların sergilendiği bölümler yer almaktadır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.