Sevdiğin İşi Keşfetme Yöntemi: AKK

Kariyer yaşamında doğru meslek seçimi yapmak oldukça önemlidir. Doğru meslek seçimi insana mutluluk verir, pozitif bir ruh haline sahip olunmasını sağlar, verimliliği arttırır ve ömür boyu “pişmanlık” duymayacağınız bir alanda başarılar elde etmenize ortak olur. Peki, sevdiğiniz işi keşfetmek için ya da iş hayatında yer alan biriyseniz sevdiğiniz bir projede yer almak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Bir işi sevmek, o işin duygularınızı ve zekanızı aynı anda etkiliyor olduğu anlamına gelir. İşi yapmak için uyguladığınız fiziksel hareketler ya da zekanız, hislerinizi tetiklemelidir. Bu sizin kariyer hayatınızda daha istekli ve hevesli biri olmanızı da sağlar. Keyifli, eğlenceli ve huzurlu bir çalışma ortamı içerisinde olursunuz. Böyle bir ortamda kim olmak istemez ki?

İşte tam da bu noktada devreye giren AKK (Anlam, Keyif, Kuvvet) yöntemini keşfetmeniz gerekiyor. O halde nedir bu AKK yöntemi?

AKK Yöntemi Nedir?

Harvard Üniversitesi’nde profesör olan ve aynı zamanda “Happier” kitabının yazarı olan Dr. Tal Ben-Shahar tarafından geliştirilen bu yöntem, Psikolog Dr. Mihaly Csikszentmihalyi tarafından adeta çığır açan “Akış” çalışmasından esinlenilerek oluşturulmuştur.

Dr. Mihaly’nin çalışmasındaki verileri bir yönteme dönüştüren Dr. Tal, iş hayatında bu yöntemi uygulayarak insanların mücadele etme gücünü ve keyifli bir şekilde çalışma şeklini bulabileceklerine odaklanmıştır. Yöntemin uygulama biçiminde çalışanın kendisine sorması gereken 3 temel soru vardır. Bu sorular:

  • Bana anlam veren şey nedir?
  • Bana keyif veren şey nedir?
  • Kuvvetli yönlerim nelerdir?

şeklinde yer alır ve yöntem tamamen bu üç soru üzerine kuruludur. Bir işi verimli ve keyifli bir şekilde yapmak için Dr. Mihaly’nin çalışmasında bahsedilen “akış” konseptine kapılmak gerekir. Eğer kariyer yaşamında mutlu olunmak isteniyorsa, bazı şeyleri akışına bırakmak ve bu akışa göre hareket etmek şarttır. Bu noktada düşünülmesi gereken şeyler insanın kendisine anlam veren, bu anlamla birlikte onu keyiflendiren ve onu güçlü kılan şeyleri bulmasıdır.

AKK Yöntemi Nasıl Uygulanır?

İlk adım soruları cevaplamak olmalıdır. Fakat bu sorular cevaplanırken objektif olmak gerekir. Uzun br süre düşünmeniz gerekebilir. Hemen cevaplamak zorunda değilsiniz. Önemli olan doğru cevapları bulmaktır. İnsan bir işe yaradığı müddetçe kendisini anlamlı hisseder. Kendinizi hangi işlerde değerli görüyorsunuz? Değerleriniz neler? Fikirleriniz ve davranışlarınızın bu değerler üzerindeki etkisi ne? Yaptığınız iş ile değerleriniz uyuşmuyorsa, direkt olarak bu sorunun cevabında doğru meslek seçimi yapmadığınızı da görebilirsiniz. Fakat üzülmeyin, AKK yöntemi bu durumu da telafi eden bir yöntemdir.

İkinci adım elbette cevapları bulmak. Bulduğunuz cevapları, birbiriyle yakın ilişki içerisinde olan diğer cevaplarla birlikte gruplandırmalısınız. Örneğin, “Yaratıcı düşünmem beni anlamlı kılıyor ve müzik dinlemekten keyif alıyorum. Kuvvetli yanım ise çözüm odaklı olmam” diyorsanız, çözüm odaklı projelerinizi hazırlarken yaratıcı yönünüzü ortaya çıkaracak bir playlist oluşturmalı ve dinlemelisiniz.

Son adım, bu cevaplar doğrultusunda kariyerinizi şekillendirmekten geçiyor. Yani, değişimi ifade ediyor. Masanızdaki eşyaların anlamlı olduğunu düşünmüyor musunuz? Atın çöpe. Size cazip gelen şeyleri bulun. İş tatmininizi arttıracak çalışma unsurlarına sahip olun.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.