Nobel Ödülleri’ne Damga Vuran 5 Ödül

Elde edilmesi çok zor olan fakat elde edildiği takdirde yüksek prestij veren ödüllerden biri de Nobel Ödülleri olarak yer alır. Kimi zaman bu ödülü almak için aday olunması gerekir kimi zamanda insanlar başarıları sebebiyle bu ödüle layık görülür. Her ne şekilde olursa olsun ödüller gerçek sahiplerini bulmaktadır.

Nobel Ödülleri tarihine damga vuran bazı isimler vardır. Kimisi aldığı ödülü satmış, kimisi de bu ödülü bağışlamayı tercih etmiştir. Yaptıklarıyla akıllara durgunluk veren bu kişiler, eleştiri yağmuruna tutulsa da tarihe damga vurmuştur. İşte Nobel Ödülü’nü aldıktan sonra tarihe damga vuran o 5 isim!

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Leon Lederman, Nobel Ödülleri tarafından kendisine 1983 yılında Nobel Fizik Ödülü verilen isimlerden biridir. Fizik alanında keşfetmiş olduğu Muon Nötrino atomaltı parçacığı sayesinde bu ödüle layık görülmüştür ve altın madalya da almıştır. Fakat Lederman ölmeden tam 3 yıl önce, 2015 yılında, ödülünü açık arttırma yoluyla satmaya karar vermiş ve tam tamına 765 bin dolar 2 cente satmıştır. Satış sebebi ise sağlık giderlerini karşılamaktır. Kendisine satış sebebi sorulduğunda ise “10 yıldır rafta duran bir ödülün satılması oldukça mantıklıdır.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Nobel Barış Ödülü almaya layık görülen Liu Xiaobo, Aung San Suu Kyi ve Carl von Ossietzky, bu ödülün sahibi olduğu zaman henüz hapishanedeydi. Liu Xiaobo bu ödülü 2010 yılında kazanmıştı ve kendisi Çin İnsan Hakları aktivisti olarak yer almaktaydı. 1991 yılında ödüle layık görülen Aung San Suu Kyi ise Birmanyalı bir aktivistti. Carl von Ossietzky ise 1939 yılında bu ödülü almıştı. Alman gazeteci ve pasifist olan Ossietzky, Naziler tarafından toplama kampında tutulmuştu.

Dünyaca ünlü şarkıcı olan Bob Dylan, Nobel Ödül Komitesi tarafından kendisine “Edebiyat Ödülü” verilmeye layık görülen isimlerden biri olarak yer almaktadır. Amerikan şarkı geleneğinde “yeni şiirsel ifadeler” yarattığı sebebiyle Dylan, ödülü kazanmıştı. Fakat işin şaşırtan kısmı, bu sefer ödülün gerçek sahibini bulmasıydı. Çünkü komite geçmiş yıllarda, pek çok edebiyat devini hiçe saymıştı.

Nobel Ödülleri arasında ödül alan isimlerden biri de Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanı olan Barack Obama idi. Kendisine 2009 yılında Nobel Barış Ödülü takdim edilmiştir. Ödülün verilme sebebi ise “Uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalar” olarak yer almıştır.

Nobel Ödülleri tarafından 2012 yılında Avrupa Birliği’ne verilen ödül de şaşırtıcı olaylardan biri olarak tarihe damga vurmuştur. Ödül, Avrupa Birliği’ne “barış, uzlaşma, demokrasi ve Avrupa’da insan hakları” konusunda başarılar yaratması sebebiyle verilmiştir. O dönem içerisinde Avrupa Birliği, iç savaş halindeki ülkelere silah satışı yapmak, Suriyeli mülteciler ile ilgili kriz ortamında yer almak sebebiyle eleştirilmekteydi. Tüm bunlara rağmen Avrupa Birliği ödülü aldıktan sonra 2 milyon Euro ile ödülü bağışlamış ve bu bağışı eğitim alamayan çocuklara yardım amacıyla kullanmıştır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.