Work and Travel Hakkında Yeteri Kadar Şey Biliyor musunuz?

Öğrencilerin hayatlarında en az bir kez hayalini kurdukları Work and Travel hakkında gerçekten doğru şeyler biliyor musunuz? Aslında yanlış bilinenler nedeniyle pek çok öğrencinin bu duruma cesaret edemedikleri biliniyor. Öncelikle sistemin kökenine inelim. Program, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kültürler arasındaki yakınlaşmayı sağlamak için belirli bir süre için, düşük ya da orta vasıflı çalışan ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirdiği bir sistemdir. Programın diğer bir ismi de ‘Değişim Ziyaretçisi’ olarak biliniyor.

Program sadece üniversite öğrencileri için uygulanıyor. Çeşitli ülkelerde bulunan üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında Amerika’da çeşitli işlerde çalışarak dil pratiği yapmaları ve aynı zamanda para kazanmaları amaçlanıyor. Türkiye 90’lı yıllardan itibaren sürece dahil olmuş ve her yıl aktif olarak katılmaya devam ediyor.

Work and Travel Hakkında Yanlış Bilinenler

Work and Travel hakkında aslında yeterli bilinç oluşmadığı için çeşitli yanlış anlaşılmalar gündeme geliyor. Genellikle program hakkında Amerika’da bulunan işverenlerin, spor kuruluşlarının ya da insanların öğrencileri heyecanla beklediği ve kucak açtığı bir program olduğu düşünülüyor. Ancak düşünüldüğü gibi değil. İşin aslı; kısa süreli bir zaman dilimi içerisinde Amerika’ya giden öğrencilerin, Amerika kültürüne ve diline hakim olmayı amaçlayan bir uygulamadır. Pek çok öğrenci Amerika’ya gitmeden önce çok konforlu ve iyi şartlara sahip bir çalışma ve konaklama imkanı hayal ediyorlar. Ancak iş öyle olmuyor. Maalesef vasıfsız işler için öğrenci kabul edildiği için işverenlerin tüm direktiflerine boyun eğmek zorunda kalacaksınız. Work and Travel herkesin istediği an katılabileceği bir program değildir. Bunun için tüm şartları sorunsuz şekilde karşılamanız gerekiyor.

Work and Travel İçin Şartlar Neler?

Work and Travel programına dahil olmak için üniversitelerin 4 yıllık ya da 2 yıllık bölümlerinde örgün eğitim alıyor olmak gerekiyor.

Açık öğretim fakültelerinde okuyan öğrenciler sürece dahil olamıyorlar. Ancak tek bir bölüm istisnai durum olarak değerlendiriliyor. İngilizce öğretmenliği okuyan öğrenciler programa katılmaya hak kazanıyorlar.

Programa katılım gösterebilmek için bir yaş sınırı var. Bunun için en az 18 en fazla 26 yaşında olmanız gerekiyor.

İngilizce seviyesinin yeterli olması programa katılım gösterebilmek için önemli. Orta seviye isteyen program, öncesinde kurumlar aracılığıyla bir sınav uygulayarak seviyeyi görmek istiyorlar.

Programa Kimler Katılamaz?

Programa katılmak isteyen öğrencinin eğitimine aktif olarak devam ediyor olması gerekiyor. Eğitime katılım göstereceğiniz yıl okulunuzu dondurmamış olmanız gerekiyor.

Work and Travel başvurusu aracı kurumlar aracılığıyla yapılıyor. Bu görüşmelerin yapıldığı dönemde okulların aktif olarak ders almaları gerekiyor. Ders almayan okullarda okuyan öğrencilerin başvuruları kabul edilmiyor.

Work and Travel süreci için konsolosluk görüşmeleri yapılıyor. Not ortalamaları konsolosluk görevlisinin insiyatifine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak not durumu beklentinin altında olan öğrencilerin programa katılmaları yasak olmamasına rağmen, vize alma konusunda bazı sorunlar yaşayabilirler. Bu noktada programa katılma şansları düşebilir.

Programa katılmadan önce gerekli araştırmaların detaylı olarak yapılması şart. Günümüzde yaşanan sorunların temelinde bilgi eksikliği yer alıyor. Bu noktada harekete geçmek ve kendiniz için en uygun şartları araştırmanız çok önemli.

 

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.