Zeka Seviyenizi Arttıracak 3 Etkili Yöntem

İnsanlık daha zeki ya da başka bir tabir ile dile getirmek istersek “dahi” olabilmek için farklı arayışlar içerisine girmektedir. Yapay zekanın ortaya çıkışı, robot teknolojisinin gelişmesi, veri saklama ve depolama alanlarının yaratılması, “Zeka seviyemizi nasıl arttırırız?” sorularına yönelik bir cevap olarak yaşantımıza girmiştir.

ABD’de YouGov tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanlar, bir başka insandan daha akıllı olduğuna inanarak yaşamlarını sürmekteler. Fakat söz konusu IQ ortalamasına geldiğinde buna inanan ve inanmayan tüm bireyler 80 ile 119 puan aralığına sahip olarak yer alıyor. Bir başkasından daha zeki olduğumuzu düşünmemiz bizleri daha zeki yapmıyor. Lakin zeka seviyemizi arttırmamız mümkün. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada zeka seviyesinin çarpıcı bir biçimde arttırılabileceğini kanıtlamaktadır.

Zihinsel araştırmalar üzerine tanınan ve “The Genius in All of Us” kitabının yazarı olan David Shenk, herkesin dahi olabileceğini ve bu potansiyele sahip olduğunu belirtmektedir. Shenk bu durumu kitabının bir bölümde şöyle ifade etmektedir:

“Doğuştan gelen hediyelere ve sınırlara olan inanç, ruh üzerinde çok daha çekingendir: Harika bir opera şarkıcısı olmamanın nedeni, olamayacağın içindir. Yetenekleri doğuştan olarak düşünmek, dünyamızı daha yönetilebilir, daha konforlu hale getirir. Beklentiler içindeki bir insanı rahatlatır.”

Eğer zeka seviyenizi arttırmak istiyorsanız günlük yaşamınız içerisinde uygulayabileceğiniz çok basit aktiviteler bulunuyor. Peki zeka seviyenizi arttırmak için ne yapmalısınız?

1.      Hafızanızı Güçlendirin

Hafızanızı güçlendirmek için hafızanızı eğitmeyi öğrenmelisiniz. Sherlock Holmes dizisini göze alalım. Holmes’un zihninin bu kadar kuvvetli olmasını sağlayan neydi? Zihnini adeta bir dosyalama zinciri gibi kullanmaktaydı. Her şey oradaydı fakat olması gereken yerdeydi. Bu sayede zihnini oldukça güçlü bir şekilde kullanabilmekteydi.

Yapılan araştırmalara göre hafızayı güçlendirmek ve eğitmek, hafızanızı belli bir bölüme ayırmak ve depolama yaparken bu bölümleri zihninizde belirlemek, bilgileri daha kolay bir şekilde öğrenmenize yardımcı olurken aynı zamanda problem çözme becerilerinizi de geliştirmektedir.

2.      Farklı Bakış Açıları Kazanın

Zeka seviyenizi arttırmanın en iyi yollarından biri de hem hayatınıza hem de kendinize karşı farklı bakış açıları kazanmanızdır. Hiç kendi kendiniz ile satranç oynamayı denediniz mi? Üstelik adaletli bir şekilde… Hayatınıza ve kendinize dair farklı bakış açıları kazanmanız, insanları ve gerçekleşen eylemleri daha kolay bir şekilde algılamanızı kolaylaştırır. Güçlü bir zeka, algılama yeteneğinin üst düzeyde olmasıdır.

3.      Motive Edin

Kendinizi olabildiğince motive etmelisiniz. Motivasyonunuzu arttırmanız verimlilik ve performansınızı da arttırmak demektir. Bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde olsa bile motivasyonunuz arttığında ilham kaynaklarınız da artacaktır. Kendinize yeni motivasyon kaynakları da elde etmeniz gerekir. Acıdan, üzüntüden, mutluluktan, başarı ya da başarısızlıklarınızdan ötürü oluşan tüm duygu ve düşüncelerinizi bir motivasyona bağlamak, elde etmek isteyeceğiniz her şeyin birer başlangıcıdır. Motive olmadan bir işi başarabilmeniz mümkün değildir. Aynı durum zeka için de geçerlidir. Eğer zihninizi etkin bir şekilde kullanmak istiyorsanız kendinizi motive etmeyi öğrenmelisiniz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.