Stresi Azaltma Yolları

Bir önceki “Stres Sağlığımızla Oynuyor” başlıklı yazımızda, ‘Stresi azaltmak için ne yapabiliriz? sorusunun cevabını bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz’ demiştik. Söz verdiğimiz üzere bugün de “Stresi Azaltma Yolları” konusunu ele alıyoruz.

Hepimiz biliyoruz ki stressiz bir hayat mümkün değil. Keşke gereksiz yere kendimize stres yaptıklarımızı kafamızdan atabilsek… O zaman stresi azaltmış ve olası yan etkilerini de en aza indirgemiş olmaz mıyız? Hayatta en önemli varlığımız olan sağlığımızı tehdit eden bir olguyu azalmak ya da azaltma yollarını öğrenmek hepimize çok şey kazandıracaktır. Basit yöntemleri hayatımıza dahil ederek stresi azaltma yolları üzerinde duruyoruz ve bakalım neler çıkıyor ortaya.

1. Sağlıklı ve Bilinçli Beslenme

Yaşadığımız sorunlarda ne kadar çok stres sahibi olacağımızın beslenme şeklimiz ile bire bir ilgisi var. Şaşırdınız belki ama bu bir gerçek! Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri ona sağlamazsak dayanma gücümüz de otomatikman azalacaktır. En ufak bir aksiliğe tahammülünüz kalmayacak ve kendinizi her an patlamaya hazır bir bomba gibi hissedebileceksiniz. Böyle bir durum yaşamamak ve sinir stres sahibi olmamak için bilinçli, düzenli bir beslenme programını hayatınıza dahil etmeniz gerekiyor.

2. Spor ile Deşarj Olmak

Stresli olduğunuz anları düşünüz? Vurup, yıkmak ve belki de karşınızdaki insanı parçalamak istersiniz. Öfke krizleri yaşar ve bunu da çevrenizdeki nesnelere veya kişilere zarar vererek çıkarmak istersiniz. Karşınızdaki kişiye sadece sinir olduğunuz için ve üzerinizde biriken stresi ona gönderebilmek için ağır laflar söylerken bulabilirsiniz kendinizi.

Üzerinizde biriken bu negatif enerjiyi atmanın en güzel yollarından bir tanesi de hareket ile deşarj olmaktır. Düzenli olarak spor salonuna gitmek, sahilde yürüyüş yaparak bir yandan da bol oksijen almak ya da kendinizin belirleyeceği spor programını evde uygulamak stresi azaltma yolları arasında en etkili olanlardan.

3. Hobilerimiz Keşfetmek ve Onlara Zaman Ayırmak

Çoğumuz günlük sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimiz ile o kadar yoğunuz ki hobilerimize gereken zamanı ayıramıyoruz. Oysa ki bizim de haftanın bir iki günü, zevk alarak geçireceğimiz bir yarım saate ya da bir saate ihtiyacımız var.

Puzzle yapmak, ahşap boyamak, seramik ürünler üretmek, saksı çiçekleri ile ilgilenmek, kitap okumak gibi daha yüzlerce hobi var. Bu hobileri ön yargısız olarak sırası ile denemenizi ve sevdikleriniz için daha fazla zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

4. Yardımsever Olmak ve İyilik Yapmak

Çevremizdeki insanlara yardım etmek ve ihtiyaç duydukları şey, elimizden geliyorsa onlara iyilikte bulunmak bizlere pozitif enerji olarak döner. Kazanmış olduğumuz bu pozitif enerji de önümüzdeki günlerde yaşayacağımız stresli durumlar ile baş etmek çok daha kolay bir hal alır. Kimi zaman en sinir olduğunuz şey size yapılsa bile tepki vermezsiniz, umursamazsınız. Çünkü öncesinde depolamış olduğunuz pozitif enerji size mükemmel bir kalkan olmuştur. Elinizden gelen her ne varsa küçük-büyük demeden yapmak, çevrenizdekiler için uğraşmak ve iyiliklerinizin karşılığını da stresi azaltma yolları arasından bir tanesini kazanmak şeklinde almanızı sağlayacaktır.

5. Pozitif İnsanları Hayatımıza Almak, Zararlı Olanları Çıkarmak

Kimi insanlar her daim bardağın boş taraflarını ve olayların rahatsız edici yönlerini görürler. Böyle insanlar ile fazla zaman geçirmek sizin hayatınızın daha da stresli bir hal almasına sebep olacaktır. Madem sağlığımızı tehlikeye atmak istemiyoruz ve daha az stressiz bir yaşam diyoruz, o zaman bu insanlar ile aramıza mesafe koyma zamanı geldi demektir.

En sinirli gününüzde bile yüzünüze bir tebessüm kondurabilecek olan insanlara daha fazla değer verin ve onlara daha sıkı sarılın. Çünkü stresi azaltma yolları arasında sizi mutlu eden insanlar ile daha fazla vakit geçirmek de var.

6. Dua Ederek, Meditasyon veya Yoga Yaparak İç Huzuru Sağlamak

Hepimiz farklı şekillerde kendimizi nötr hale getiririz. Kimimiz ibadet etmek ve dua etmek şeklinde gerçekleştireceği aktiviteler ile üzerindeki yükleri hafifletebilirken, kimilerimiz meditasyon ve yoga yapmanın o pozitif enerjisi ile ruhumuzdaki dinginliği sağlayabiliriz. Sizin yönteminiz hangisi olursa olsun bunlardan birine muhakkak yeterli zamanı ayırmanız gerekiyor. Sesli şekilde sorunlarınızı anlatmak, aklınızdan sıkıntıları geçirip hemen üzerine bu sıkıntılardan kurtulduğunuz anın fotoğraflarını zihninize kazımak size her zaman aradığınız iç huzuru sağlayacaktır. İç dünyanızdaki sağlık dış dünyanıza da yansıyacak ve çok daha az stres ile yaşamınızı sürdürebileceksiniz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.