İlişkilerdeki En Büyük Problem: İletişimsizlik

Günümüzdeki ikili ilişkiler içerisindeki en büyük problem güven olarak görülmektedir. Oysa en büyük problem iletişimsizlik olarak yer almaktadır. Çünkü bir insana güvenebilmeniz, saygı duyabilmeniz, sevebilmeniz ya da anlayabilmeniz için konuşmanız gerekir. Fakat bu konuşma bir tek sözlerle değil, bedenle de gerçekleşir. Kimi zaman en büyük iletişim, gözlerle ya da vücut dili ile olabilir.

Her zaman bilmeniz gereken nokta, karşınızdaki insan ile her noktada anlaşamayacağınız ya da uzlaşamayacağınızdır. Farklı kültürlerden, aile yapılarından, coğrafyadan ve yöreden, çevresel faktörlerden beslendiğinizi unutmamalısınız. Yani, uzlaşamadığınız her alanda bile uzlaşmanız gerektiğini bilmelisiniz. Sevgilinizin, eşinizin, arkadaşınızın ya da çevrenizdeki bir insanın sizinle aynı fikirde olmamasını kabullenmelisiniz.

Neden İletişim Kuramıyoruz?

Karşımızdaki insanlar ile iletişim kuramamamızın pek çok nedeni bulunuyor. Bunların başında da ne yazık ki günümüz toplumu içerisindeki teknoloji yer alıyor. Teknolojinin ilerlemesi her ne kadar iyi olsa da insanlar arasındaki iletişimi ve bağı öldürüyor.

İletişim kuramamamızın bir diğer sebebi ise tahammülsüzlük olarak yer alıyor. Toplum içerisinde yaşananlar, insanların artık tahammül seviyesinin azalması ya da yeni bir insan ile tanışmanın verdiği sabırsızlık, tahammül seviyesini azaltıyor. Pek çok kişi yeni bir insan tanımanın çok zor olduğunu düşünerek başka kişiler ile iletişim kurmaktan vazgeçiyor. Sadece onu tanıyan, bilen insanlar ile iletişim kurmanın güven verici olduğu düşünülüyor.

İletişimsizlik ve bağ kuramama, trend problemlerden biri olarak yer alıyor. Dışa dönük gözüken fakat aslında içe kapanık bireyler olarak ömrümüzü geçirmeye meyilli yapılar içerisinde bulunuyoruz. Bunun temelinde ne var peki? Elbette, toplum baskısı ve toplum içerisindeki saygısızlık.

İletişimsizlik Karşısında Saygı Gerekiyor

İletişim kurarken saygılı olmak en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bir insanı tercih ederken ya da hayatımıza alırken, onu değiştirmeyi değil, olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmemiz gerekir. Kendisine ya da çevresine zarar verici davranışlar içerisinde bulunmadığı takdirde, herhangi bir şekilde hayatına müdahale etmememiz gerektiğinin bilincine ne yazık ki kavuşamıyoruz.

İlgili içerik: İlişkilerinizi Bitiren 7 Büyük Günah ile Tanışın

“İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir.

Birbirine düşman eden iletişimsizliktir.

Güzellikten yana ne varsa yok eden ilgisizliktir.”

der Konfüçyüs. Birbirimize düşman olmadan önce, sevginin dili hakkında bilmemiz gereken çok şey var. Sevgiyi gösterebilmek için bir tek sözleri değil, bedeni de kullanmak gerekir. Bazen pek çok şey, anlatılamayanlarda gizlidir. Bazen sessizlik, sevgiyi gösterebilmenin en iyi yoludur. Daha da ötesi anlaşabilmenin yolu. Çünkü iki insan sessiz kaldığında bile anlaşabiliyor ise, anlaşamayacakları pek bir nokta kalmamış demektir. Bir bakışın, bir sarılışın, düşünceli bir hareketin yeri oldukça başkadır. Kimi zaman birine “Seni seviyorum” ya da “Seni anlıyorum” demenize gerek kalmamalıdır. İletişim bir tek dilde değildir…

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.