Fobilerinizin Üstesinden Gelmek için Yapmanız Gerekenler

Bir kişinin, belirli şeyler karşısında duyduğu, güçlü baskı ve kaygıya olağan olmayan, fobi diyoruz. Fobi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazılarımız, yüksekten korkarken bazılarımız böceklerden korkar. Bazıları ise yılanlardan, diş hekimlerinden hatta insanlardan korkar.

Bize ilginç ve mantıksız gelse de fobileri olan insanlar, fobilerine karşı güçlü bir korku hissederler. Ördeklere karşı korku yaşayan kişi ördek tarafından izlendiğini düşünür. “Ördekten de korkulmaz ki.” demeyin!

Fobi Üstesinden Gelinebilir Bir Korku

Fobileri olan insanlardansanız, üstesinden gelmenizin mümkün olduğunu paylaşmak isterim. Bunun için öncelikle korkularınızı tanımlayabiliyor ve anlıyor olmalısınız.

Siz neden ve nelerden korkuyorsunuz?

Sakallardan veya sakalları olan kişilerden korkmaya pogonofobi denir. Pogonofobiniz olmayabilir ancak bir çok fobi kişilerin çocukluk döneminde yaşadığı travmalar ile bağlantılıdır. Pogonofobi şikayeti olan kişiler ise sakallı bir kişi ile hatırladığı kötü olay karşısında korku geliştirmiş olabilir. Anatidaefobi sahibi kişileri de küçük yaşta ördek kovalamış olabilir. Öncelikle nelerden korktuğunuzu bulmanız gerekiyor. Çünkü bilmediğimiz bir şeyin üstesinden gelemeyiz. Nyctophobia, karanlık veya gece korkusu anlamına gelir.

Karanlık korkusu üzerinden örnek verecek olursak, onu anlamanız gerekir. İlk adımda karanlıktan korktuğumuzu tanımladık. İkinci adım olarak anlamamız gerekiyor. Fobileri olan kişilere, psikologlar tarafından Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDP) uygulanır. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi yöntemi korkularınızı karşı düşüncelerinizi, tutumlarınızı ve tepkilerinizi inceler. İnceleme sonucunda ise yeniden yapılandırma ile kişi korkularının üstesinden gelir.

Bu yöntem, korkulara karşı diğer kişilerin görüşlerini almak veya kendi içinde konuşmak ile gerçekleşir. Hatalı düşünceyi tamir etmeye odaklanmak önemli bir noktadır. Korkuların üzerine korkusuzca (kendinden ya da başkasından cesaret alarak) giderek yüzleşmek gerekir. Bir ördeğin ya da örümceğin size zarar vermeyeceğini görmeniz, yenmenize yardımcı olacaktır.

Korkuların üzerine gitmek, korkunuzu tanımladıktan ve anladıktan sonra gerçekleştireceğiniz adımdır. Korktuğunuz şeyle karşı karşıya gelen insanlardan fikir almak veya onlarla zaman geçirmek yararlı olacaktır. Karanlık korkusu ile ilgili gece bekçilerinden destek alınabilir. Hemen olmasa da zamanla mutlaka korkuların üstesinden gelebilirsiniz. Korkuların üstesinden gelmek ile daha çok korkmak arasında çok ince bir çizgi bulunuyor. Kurtulmaya çalışırken, korkunuzu beslememeniz gerekiyor.

Korkunuzu Beslemeyin

Fobilerinizi tanımlamak, anlamak ve üzerine gitmeye hazır hale gelmek yeterli değildir. Sonraki aşamada korku ile yüzleşmek gerekir. Kendinize yeteri kadar güvendiğinizi düşünüyorsanız, yüzleşme vaktiniz gelmiştir. Ancak dediğim gibi kurtulmaya çalışırken daha da güçlü halde size dönmemesi gerekir. Bu nedenle yanınızda güvendiğiniz birisinin olması daha sağlıklı olacaktır.

Korktuğunuz şeylerin size zarar veremeyeceğini unutmamalı, korkularınızla yüzleşmekten çekinmemelisiniz.

Korku, tehlike durumunda ya da ihtimalinde vücudumuzu saran, kötü sonucu olacağına inandığımız bir duygudan fazlası değildir. Bu duygular fobileri oluşturur ve fobiler tamir edilebilirdir. Üstesinden gelmek için atılan adımlar önemlidir.

Korkularınızı tanımlayın, anlayın ve üzerine gitmeye hazır hale geldiğinizde tamir edin.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.