Kendini Keşfet: Akıllı Bir Kadın Nasıl Olur?

The Great Gatsby (Muhteşem Gatsby) filminde Daisy Buchanan kuzeni Nick Carraway ile konuşurken akıllı kadın olmak ile ilgili şöyle der;

“Dinle Nick, o doğduğu zaman kocam Tom, Tanrı bilir neredeydi ve Tanrı bilir kiminleydi… Kız mı, erkek mi diye hemşireye sormam gerekti. Bana ‘Kızınız oldu’ dedi. Çok sevindim. İyi ki kız olmuş ve umarım çok akıllı olmaz. Çünkü bir kızın bu dünyada olabileceği en iyi şey bu; güzel ve küçük bir aptal olmak.”

Bir kadının gerçekten bu dünyada olabileceği en iyi şey güzel ve küçük bir aptal olmak mıdır gerçekten? Yoksa akıllı bir kadın olup, tüm aptallıkları bilerek hareket etmek midir?

Toplumumuzda kadın rolüne baktığımızda şunu görüyoruz; kadın kocasına bakmalı, kocasının gönlünü memnun etmeli, eğer kocası yoksa ailesini memnun etmeli, çocukları varsa onların bakımı ile ilgilenmeli, ev işlerini yerine getirmeli ve varsa kariyerini yapmalı. Tüm bunlara ek olarak insanların “mükemmel kadın” figürüne de uymalı. Peki kadın olmak, gerçekten bu mu?

Akıllı Kadın Nedir?

Kendi hayatınızı yaşamak, kariyerinizde sorumluluklar almak, kendi hür iradeniz ve istekleriniz doğrultusunda yaşamak, kendi mutluluğunuzu ön planda tutmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak ve diğer tüm sorumluluk ve görevlerinizi yerine getirmek akıllı bir kadın olmak demektir. Yani, kendini yetiştirmeyi başarmış olan her kadın, akıllı bir kadındır.

Toplumumuzda dilden dile dolaşan sözlerden biridir, “Kadın dediğin çok akıllı olmamalı. Erkekler akıllı kadınlardan hoşlanmaz!”. Oysa yanlıştır, kadın her daim akıllı olmalıdır. Bir kadın ne kadar aklını kullanır ve kendini yetiştirir ise toplumun refahı ve ferahı o kadar artacaktır. Çünkü bir çocuğu yetiştiren kadındır. Kadın kendini belli bir konuma getirmeli, yetiştirmeli ve eğitmelidir. Kendini yetiştiren ve geliştiren, hayatına yön veren kadınlar, toplumun gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

Tüm bunlara ek olarak, akıllı bir kadın demek her şeyin farkında olup, farkında değilmiş gibi davranan kadın da demektir. Her şeyin zamanı olduğunu bilen, doğru zamanda ve doğru yerde olabilen, kendi kararlarını ve isteklerini doğru şekilde yönlendirebilen kadın demektir.

Akıllı Kadınlar Nasıl Olur?

Akıllı bir kadın olmak için yapmanız gereken ilk şey, kendinizi sevmektir. Kendi benliğinizin farkına varmalısınız. Kadın olduğunuz için bile kendinizi sevebilirsiniz. Olduğunuz bedeni, bulunduğunuz yeri, yaşadığınız hayatı ve insanları sevmelisiniz. Ancak ve ancak bu sayede değerinizi bilmiş olursunuz. Çünkü akıllı kadınların önceliği daima kendileridir. Önce kendilerini mutlu ederler ki başkalarını da mutlu edebilsinler…

Eğer bir kadın olarak “Nasıl daha çok kendimi geliştirebilirim?” ya da “Akıllı biri olabilirim?” diye düşünüyorsanız aşağıdaki listeyi takip edebilirsiniz:

  1. Kendi ilgi alanlarınızı keşfedin ve bir hobi edinin.
  2. Kendinizi geliştirmeye özen gösterin.
  3. Eğitimler alın. Kendinizi eğitin.
  4. Hayatınıza dair kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Yani, bir amaç edinin.
  5. Kendinize düzenli olarak, “Neredeyim?”, “Nereye doğru gidiyorum?”, “Şu an istediğim yerde miyim?” sorularını sorun.
  6. Kararlarınızı kendiniz alın.
  7. Yaptıklarım, yapamadıklarım ve yapacaklarım listesi oluşturun.
  8. Kitap, gazete ve dergi okuyun.
  9. Sağlıklı beslenin, cildinize ve bedeninize iyi bakın. Düzenli olarak spor yapın.
  10. Cevaplardan çok sorulara önem vermeye başlayın.
  11. Bakış açılarınızı değiştirin ve çeşitlendirin.
  12. Korkularınız, zaaflarınız, vazgeçmeniz gereken şeyler ile yüzleşin.
  13. Kendi sınırlarınızı bilin.
  14. Anı yaşayın ve bu anı yaşarken zamanınızı iyi kullanın.
  15. Hiçbir şeyden pişman olmayın.

Akıllı Olmak Canınızı Nasıl Yakabilir?

 

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.