Akıllı Yaşama Sanatı Kitabından Hayatınıza Etki Edecek Alıntılar

1647’de yılında yazılan ve 1992 yılında Washington Post’un çok satanlar listesinde iki hafta boyunca ilk sırada kalan Akıllı Yaşama Sanatı, Baltasar Gracian tarafından yazılmıştır. Yüzyıllardan günümüze gelen kitapta, iş hayatı ile özel hayat arasında nasıl başarılı olunabileceğine dair aydınlatıcı bilgiler yer almaktadır.

Birçok felsefi düşünür tarafından takdir görmüş kitap için Nietszsche, “Avrupa kültürü ahlaki zekâ konusunda bundan daha iyi ve karmaşık bir eser üretmemiştir” yorumunda bulunmuştur. Felsefe kategorisinde yer alan kitap içerisinde arkadaşlıklardan, liderlikten, duygu ve zaman yönetiminden bahsedilmektedir.

Başarı ve ahlak arasında bir seçimde bulunmadan ilerlemenizi sağlayan kitap sayesinde ufkunuzu genişletebilir, hem başarılı olup hem de ahlaklı olmanın ne denli bir güzellik olduğunu keşfedebilirsiniz. Çalışma hayatında mutlaka okunması gereken bu kitaptan derlediğimiz alıntılar, karşınızda!

“En güçlü yanınızı bilin. Bu size doğuştan bahşedilen en önemli yetenektir; onu geliştirirseniz gerisi gelecektir. Güçlü yanını bilen kişinin mükemmelliğe ulaşması kaçınılmazdır. Hangi niteliğinizin üstün olduğunu fark edin ve bu konuda sorumluluk üstlenin.”

“İnsanın hayattaki büyük derslerinden biri kendini frenlemeyi bilmesi, daha da önemlisi ise kendini bazı işlerden ve insanlardan yoksun bırakmayı öğrenmesidir.”, “Hayatın zevkini çıkarırken yavaş, ama çalışırken hızlı olun. Çünkü insan işi bitince sevinir, zevkler bitince üzülür.”

“Sıra dışı bir mükemmelliğe erişseniz bile, bunu sergilerken sıradan tutumlar benimseyin. Bir kandil ne kadar fazla ışık verirse, o kadar hızlı erir ve enerjisi tükenir.”

“Zihnin olgunluğu her şeye anında inanmamaktan geçer.”, “Bilgisiz insan ışıksız bir dünyadır.”, “Birçok insan kendilerini akıllı sanmasa, aslında gerçekten akıllı olabilirdi.”, “Kimsenin işine yaramamak büyük bir talihsizlik herkesin işine yaramaksa bir başka talihsizliktir.”

“Akıllı insanlar genellikle sabırsızdır çünkü insanın bilgisi arttıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı da çoğalır.”, “Dünya gösterilen çabaları umursamaz, sadece başarıp başaramadığınızla ilgilenir.”, “İnsana her şeyin eskisi en iyisiymiş gibi gelir ve ulaşılamayan her şey daha değerlidir.”

“Kendinizi tanıyın. Yeteneklerinizi, kapasitenizi, kararlarınızı ve eğilimlerinizi doğru değerlendirin. Kendinizi tanımazsanız kontrol de edemezsiniz. Aynalar size yüzünüzü gösterse de, zihninizin içindekileri gösteremez. İzin verin, kendiniz hakkındaki derin düşünceleriniz size ayna olsun. Dış görüntünüz unutulduğu zaman, onu geliştirmek ve mükemmelleştirmek üzere içsel olana sarılın. Zekanızın gücünü ve işlerin üstesinden gelme kapasitenizi öğrenin. Gerektiğinde gösterebilmek için cesaretinizin gücünü sınayın. Her şeye karşı, temellerinizi sağlam atın, zihninizi ferah tutun.”

“Yeteneğinizi herkesin önünde sergilemenize gerek yok. Gereğinden fazla güç harcamayın. Fazladan güç ya da bilgi harcanmasına izin vermeyin. Becerikli bir şahinci sadece o anki sürek avına yetecek kadar kuş uçurur. Eğer bugün fazla gösteriş yaparsanız, yarına sergileyecek hiçbir şey kalmaz. Bir köşede, her zaman herkesin gözünü kamaştırabilecek bir yeniliğiniz olsun. Her gün yeni bir şeyler sunmak beklentileri canlı tutar ve kapasitenin sınırlarını gizlemeye yardımcı olur.”

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.