Başarılı Olmak İçin Hayatınızdan Çıkartmanız Gereken Kelimeler!

Hayatınızda çok çalışıyor olmanız, başarılı olmak için yeterli değildir. Başarılı olabilmeniz için kendinizi ve zihninizi başarıya adapte etmeniz gereklidir. Bunun için hayatınızdan bazı kelimeleri çıkartmalı, yeni kelimeler eklemeli ve hayatınızı bir düzene sokmalısınız.

Hırs, azim ve çok çalışmak, sonunda başarıyı getirecektir. Fakat daha kısa bir şekilde zafere ulaşmak için hayatınızdan “ama” ile “zorundayım” kelimelerini çıkartmanız gerekiyor. Standford Üniversitesi’nin Profesörü Bernard Roth, yazmış olduğu The Achievement Habit (Başarı Alışkanlığı) kitabında, insanların bu iki kelimeden mutlaka uzak durması gerektiğini belirtiyor.

Günlük hayatta oldukça sık bir şekilde kullanılan bu iki kelime Profesör Roth’a göre başarıyı yalnızca geciktiriyor. İnsanların hedefledikleri yol üzerinde bu iki kelimeyi kullanarak sık sık hata yaptığını da söylüyor. Eğer bu iki kelime hayattan çıkarılırsa, insan bir tek başarı yönünden kendisine kazanım yapmıyor, hayatında büyük değişiklikler yaşıyor.

Standford Üniversitesi Profesörü Bernard Roth, “ama” kelimesinin bir zıtlık kelimesi olduğunu ifade ediyor. Zıtlığın ise daima olumsuzluğu tetiklediğini ifade ediyor. Bu kelime yerine insanların “ve” kelimesini tercih etmesini öneriyor. Eğer hayattan “ama” kelimesi çıkarılır ve yerine “ve” kelimesi konulursa, zıtlıklar ortadan kalkıyor, arada bir bağ oluşuyor.

İnsanın hayatında kelimeler arasında bağ kurması, pozitif bir düşünceye sahip olmasını sağlıyor. Örneğin, “Spor yapmadım ama ev işi yaptım” demek yerine “Spor yapmadım ve ev işi yaptım” demeniz, bir sonraki gün yapamadığınız egzersizi tamamlamanızı sağlıyor. Çatışma yaşamak yerine, kendinizle barışçıl oluyorsunuz. Beyniniz, bahane üretmek yerine sonuca odaklanmayı tercih ediyor. Sebepleri ve sonuçları bir bütün olarak algılayıp, bunun sonucunda pratik çözümler üretebiliyor.

“Ama” kelimesinden daha tehlikeli bir kelime olarak da “Zorundayım” kelimesini belirtiyor Profesör Roth… İnsan beyni, otomatik olarak zorundalık halinde olumsuzluğa yöneliyor. Çünkü birey, zorunda olduğu konularda kendisini daha mutsuz, verimsiz ve kötü hissediyor. Sevdiğiniz şeyleri, sevmemeye başlamanıza sebep oluyor.

Örneğin “Projemi 15 dakika içerisinde bitirmek zorundayım” derseniz asla 15 dakika içerisinde bitiremezsiniz. O 15 dakika, 30 dakika hatta 45 dakika ve daha uzun bir süreyi kapsayabilir. Profesör Roth’un tavsiyesi ise bu kelime yerine “istiyorum” kelimesinin tercih edilmesi. Yani, “Projemi 15 dakika içerisinde bitirmek istiyorum” derseniz, o proje 15 dakikada, hatta daha az bir sürede bitecektir.

“Zorundayım” yerine “istiyorum” kelimesinin tercih edilmesi, insan beyninde seçimleriniz olduğunu ve kendi kendinize hakim olabileceğinizi gösteriyor. Sizi zorunda olmaktan çok tercih yapmaya iteliyor. Bu sayede negatif duygular ve düşünceler beslemek yerine, pozitif olmanızı, çeşitli seçenekler üreterek herhangi bir seçeneği tercih etmenizi ve sonunda mutlu olacağınız işi yapmanızı sağlıyor.

Roth kitabında aynı zamanda şu cümlelere yer veriyor, ‘’Bu alıştırma insanların yaptığı bir takım şeylerin (işe gitmek gibi), hatta onlara zevk vermeyen şeylerin bile aslında kelime seçimleriyle alakalı olduğunu farkına varmasında oldukça etkilidir. Sadece küçük bir yüklem değişikliği, hayatınızın gidişatını değiştirebilir. Eğer her sabah uyanıp işe gitmeyi ölüm olarak görüyorsanız, hayatınız cehenneme dönecektir.’’

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.