Kim hayatında hep daha fazla başarıyı elde etmek istemez ki? Her insan iş hayatında başarılı olmayı ve bu alanda kendisini tatmin etmeyi istemektedir. Başarılı olmak ve bunu hissetmek insan hayatındaki ihtiyaçlardan biridir. Ruhen sağlıklı olabilmek için son derece önemli bir histir. Fakat, herkesin başarıyı elde etmesi mümkün müdür?
Başarılı olmanın anahtarını genellikle yapılması gereken olay ve durumlara, edinilmesi gereken alışkanlıklara göre yorumlarlar. Lakin kimse bırakılması ya da vazgeçilmesi gereken hareketlerden, alışkanlıklardan bahsetmez. En önemli olan nokta, öncelikle olumsuz durumlar yaratan özellikleri ortadan kaldırmaktır. Aksi halde başarıya ulaşmak uzun bir zaman alabilir.
O halde, başarılı olmak istiyorsanız nelerden vazgeçmeniz gerekir?
5 Dakika 5 Dakikadır
İş ya da özel yaşamınız içerisinde yerine getirmeniz gereken görev ve sorumluluklar mutlaka olacaktır. Bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken düzenli bir çalışma sistemi oturtmak gerekir. Örneğin, 30 dakika boyunca verimli bir şekilde çalışıp 5 dakika mola vermeniz, hem zihninizin hem de bedeninizin dinlenmesini, bir sonraki göreviniz için dinç ve dinamik olmanızı sağlayacaktır.
Kaçımızın böyle bir çalışma stili mevcut? Şirket içerisindeki çalışanların yarısından fazlası ne yazık ki belli bir çalışma sistemi bulunmadan işlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Oysa bu, daha iyisini yapmak varken en az şekilde iyi olana ulaşmayı sağlar. Neden daha iyisini yapabilmek varken boşa zaman harcıyorsunuz? Kimi çalışanlar verdikleri molaların sayısını arttırarak daha verimli olduğunu da düşünmektedir. Oysa 5 dakika, 5 dakikadır ve hayatınızdan yapacağınız her 5 dakikalık tembellik, bir yılda 9 bin 125 dakikayı boşa harcamak anlamına gelmektedir. Hayatınızdan 9 bin 125 dakika çalmanıza hakkınız var mıdır? Bir düşünün isterseniz…
Bir Lira Bin Liradır
Günümüz iş dünyası içerisindeki personellerin başarılı olmama/olamama sebeplerinden biri de ufak miktardaki paralara değer vermemesidir. Oysa ufak paraların bile bir değeri vardır. Burada önemli olan zaman faktörüdür. Bin liraya ulaşmak istiyorsanız, her gün bir lira biriktirmeniz, bin gün içerisinde o paraya ulaşmanızı sağlar. Bu alanda paranın miktarını arttırmak, zaman faktörünü de hızlandırır.
Ufak bir hesap yaptığınız bir lira, bin liraya ait bir parçadır ve geriye 999 tane daha bir liraya ihtiyacınız olduğunuzu görürsünüz. Bu duruma bir tek maddi yönden de yaklaşılmamalıdır. İş hayatı puzzle gibidir. Parçalar tamamlandıkça ortaya güzel bir resim çıkar. Dolayısıyla size ya da şirkete ait tüm parçaları değerlendirip anlamlı bir bütün oluşturmanız faydalıdır. Nasıl ki insanlar emeklemeden yürümeyi öğrenemiyorsa, su yutmadan da yüzmeyi öğrenemez. Yani, başarı daima küçük adımlarda gizlidir.
Adaptasyon Düşmanınız Olabilir
Para ve mutluluk üzerine araştırmalar yürüten Psikolog Thomas Gilovich şöyle der, “Mutluluğun düşmanlarından biri de adaptasyondur” ve şöyle ekler;
“Kendimizi mutlu etmek için bir şeyler satın alıyoruz ve sonra bir şeyler başardığımızı düşünüyoruz. Ama bu durum kısa sürüyor. Bu yeni şeyler ilk gördüğümüzde bize heyecan veriyor ama daha sonra o şeylere alıştığımızda aynı heyecanı duymuyoruz.”
Yani, kimi zaman bir şeyler başarmak adına yeni şeyler görmek ve öğrenmek beklentilerin altına düşmeye neden olabilir. Daha iyisi olması için adaptasyona uğramanız gerektiğini düşünmek, çeşitli deneyimler elde ederken problemlerinizi arttırabilir. Büyük şeyler başarmak isterken hayal kırıklıkları çoğalabilir. Yapmanız gereken şey trendleri takip etmek yerine, gelişmelere ve yeniliklere açık olarak hareket etmektir. Her zaman güncel kalmalı fakat bildiğiniz yoldan da ayrılmamalısınız.