“Başarı, zorluklarla mücadele etme sanatıdır.” der, Hakan Urgancı. Başarılı olmak için insanların pek çok zorluğun üstesinden gelmesi gerekir. Bu zorluklar karşısında dimdik ayakta durabilmek gerekir. Bir yola çıkıyorsanız, bu yolda engebeler ve dik yokuşlar olduğunu da bilmeniz gerekir. Yolu tamamlarken pek çok noktada başarısız olabileceğinizi de bilmelisiniz.
Dağ tırmanışı yapan insanlar, defalarca kez düşme tehlikesi atlatmıştır. Fakat tepeyi görmek için tırmanmaya devam ederler. Bağladıkları ip sağlam olmayabilir, tırmanırken kullandıkları çekiç batmayabilir. Bu durum onların hatasıdır. Fakat devam ederler. Çekici vurmuş oldukları nokta sağlam olmayabilir fakat bu, bir sonraki vuruşun sağlam olmayacağını göstermez. Bağladıkları ip sağlam olmadı diye geriye doğru kaymaları, bir daha aynı yolu tırmanmayacakları anlamına gelmez. Oyuna kaldıkları yerden devam etmesini bilirler. İşte iş hayatında da böyle olmak gerekir yani; dirençli olmak!
Başarının Sırrı: Herkes Savaştı
Bilinmesi gereken bir diğer gerçek, önünde ceket iliklediğiniz ya da saygı ile eğildiğiniz herkesin bir savaş verdiğidir. Her insanın yaşadığı zorluk farklıdır. Bu farklılıklar, insanlara pek çok deneyim sunar. Kiminin acısı, kiminin mutluluğu olabilir lakin herkes bir noktada savaşır. Bu savaş büyük ya da küçük olsun, o savaş içerisine herkes katılır.
Thomas Edison, ampulü icat etmeden önce 10 bin kez başarısız olmuştur. Richard Branson henüz 15 yaşındayken okuldan atılmıştır. Jack Ma, üniversiteye yaptığı 10 başvurusunun 10’unda da ret edilmiştir. Fakat bu onların savaşmadığını göstermemektedir.
Elon Musk, Jack Ma, Thomas Edison, Richard Branson ve pek çok isim, dünyayı değiştiren sayılı isimlerden yalnızca birkaçı olarak hayatımızda yer almaktadır. Fakat onları başarılı kılan şey zekaları ya da girişimci ruhları değil, mücadeleye devam etmeleridir. Örneğin Elon Musk… SpaceX şirketini kurduğu ve uzaya roket fırlatmak istediği zamanlarda, finansal anlamda güçlü biri değildi. Şirket tarafından denenen üç roket atma çabası başarısız olmuştu. Musk, dördüncü kez denemek istedi fakat herkes bunun bir aptallık olduğunu, roket atılamaz ise şirketin iflas edeceğini söylemekteydi. Fakat o korkmadı. Dirençli oldu ve o roket dördüncü denemede uzaya fırladı!
Başarısızlıktan Korkma
Eğer hedefleriniz varsa, bu hedefleri başarmak için öncelikle başarısız olmanız gerekir. Aksi takdirde başarılı olduğunuzda, tam anlamıyla başarı hazzını yaşamanız mümkün değildir. Başarının sırrı, başarı hazzı yaşamaktan da evvel başarısızlıktan korkmamaktadır. Yapılan tüm hataların bir telafisi vardır. Belki hemen değil ama elbet zaman içerisinde hatalar telafi edilebilmektedir.
Başarıya ulaşmak isterken dirençli olmak önemlidir. Dirençli olmaktan da öte bir şey vardır ki o da başarısızlıktan korkmamaktır. Hiç kimse denemediği takdirde, başarılı olup olamayacağı alanı bilemez. Denemeyi bırakmak, umutları ve hayalleri de yarıda bırakmak demektir. Umut ve hayaller yarıda kaldığında, pek çok pişmanlık da beraberinde gelecektir. Üzüntüler geçebilir, mutluluk geçebilir fakat pişmanlık, belki de en ağır duygulardan biridir. Çünkü “Neden yapmadım?” demek, “Keşke öyle yapmasaydım!” demekten daha ağırdır. İçerisinde bilinmezlerin olduğu her detay, insan zihnini yorar. Bu nedenle vazgeçmemek, dirençli olmak, başarısızlıktan korkmamak ve daima hayaller peşinde başarısız olunsa da devam etmek, savaşmak gerekir!