Hepimizin başına gelmiştir. Uzaktan yakından alakamızın olmadığı konularda bazen alıngan olabiliyoruz. Biri size ya da bir başkasına haksızlık yapıyor ve sadece aşırı hassas olduğunuz için üstünüze alınıyorsunuz. Böylece şahsi algılamalar devam eder ve bir kaos döngüsü yaratır. Bir noktadan sonra kendinize verdiğiniz değer azalır.
Yine her kişisel gelişim sorunu gibi öncelikle alıngan olduğumuzu kabul etmemiz gerekir. Kabul ettikten sonra maddeleri uygulayarak gereksiz alınganlıktan kurulabilirsiniz.
Duygularınızı Tetikleyen Şeyleri Fark Edin!
Hepimizin geçmişte yaşadığı ve günümüzde etkisini üzerimizde hissettiğimiz olaylar vardır. Bazen bu hisler başka birinin davranışından dolayı ortaya çıkar ve bizim alınmamıza neden olur. Mesela, küçükken kardeşiniz ile sürekli kıyaslandığınızı, bu nedenle yarış halinde olduğunuzu varsayalım. Bu yarış hayatınızın her noktasında sizi takip eder ve duygusal bir tetikleyici haline gelir. Başka birini sizi biri ile kıyaslamasıyla da alınırsınız. Çünkü tetikleyici bir durum söz konusudur ve bu da sizin hassas noktanızdır. Bu nedenle alıngan davranmadan önce böyle bir tetikleyici durum olup olmadığının farkına varmalısınız.
Hata Yapmaktan Korkmayın!
Ne kadar çok hata yaparsanız, o kadar çok şey öğrenmiş olursunuz. Bu yüzden hata yapmaktan çekinmeyin ve hatalarınızla barışık olun. Davranışlarınızın sonuçlarına karşı da sorumlu olmak önemlidir. Davranışınız sonucunda size onay vermeyen insanlar yüzünden kendinize kızmamalısınız. Hiç kimse kusursuz değildir ve önemli olan ders çıkarmaktır.
Kendiniz Olmaktan Vazgeçmeyin!
İyisiyle kötüsüyle kendinizi sevmelisiniz. Eğer alıngan bir yapınız varsa bunu da sevmelisiniz. Kendinizi tanıyın ve sizin için önemli olan şeylerin farkına varın. Eğer bunu başarırsanız, başkalarının yargılarına alınma konusunda daha sağlıklı düşünürsünüz. Başkalarının sizin hakkındaki düşüncelerini anlamaya çalışmak yerine kendinize anlamak için zaman harcayın. En beğendiğiniz özellikleri, hassas olduğunuz dönemlerde kendinize hatırlatmanız yararlı olacaktır.
İnsanlarla Aranıza Sınırlar Çizin!
Size iyi gelmeyen insanlarla aranızda sınır olması, alınganlığınızı da azaltacaktır. Sınırlar sayesinde kendinizi, sizi üzebilecek etkenlerden uzaklaştırmış olursunuz.
Herkese karşı iyi ve nazik olmak, onların da bize öyle davranacağına konusunda bizi beklenti haline sokar. Ama beklentiler çoğu zaman karşılıksız çıkar. Bu yüzden yaptıklarınızı karşılık beklemeden, yapmak istediğiniz için yapmalısınız.
Mantıklı Olun!
Yaşadığınız olaylarla daha mantıklı yaklaşmanız, durup üzerine düşünmeniz faydalı olacaktır.Hem tepkilerinizi kontrol edebilir hem de sorunları tekrarlanmaması için kökten çözebilirsiniz. Eğer biri sizi sürekli incitmek için davranışlarda bulunuyorsa, mantık süzgecinden geçirmelisiniz.
Kendinizi Eğitin ve Geliştirin!
Duygularınızın hangi konularda tetiklendiğini anladığınızda bu konuda kendinizi geliştirebilir ve eğitebilirsiniz. Önemli olan sizsiniz ve bunun bilincinde olduğunuzda kendi eksiklerinizi de görebilirsiniz. Olaylara verdiğiniz tepkileri düzeltebilir ve gelişimle yara almadan kurtulabilirsiniz. Bu maddeler alınganlık konusunda sizi zaten geliştirecektir. Önemli olan onları uygulamak için adım atmanız olacaktır. Kendinizi eğitmekten ve geliştirmekten asla vazgeçmemeli, hoşunuza gitmeyen noktaları ele alarak düzeltmeniz gerekmektedir.