Hem iş kadını hem de bir anneyseniz hayatta her zaman bir şeylere koşturma çabası içerisinde olursunuz. Ne kadar koşturursanız koşturun hep bir şeyler eksiktir. Ne kadar yorulursanız yorulun yine ayakta durmak ve birçok şeyle yorgun da olsa ilgilenmek zorundasınızdır. Çünkü birçok şey her gün tekrar tekrar sizi beklemektedir. Çocuğunuza gerekli olan zamanı ayırmak, onunla ilgilenmek, işlerinizdeki sorumluluklarınızı yerine getirebilmek, evinizin temizliği, eşiniz ile geçirmeniz gereken zaman, ve kişisel bakımlarınız derken bazen çalışan anneler için hayat bir kaos halini alabiliyor.
Çalışan anne olup da iki ayağı sürekli bir pabuç içerisinde koşturmayan kişi sayısı oldukça azdır. Hayatta yüklendiği sorumluluklar gerçekten hafif değildir. Ev, iş, eş ve çocukları… Her biri için sorumlulukları olan çalışan bir anne gününü telaşe içerisinde geçirirken yorulduğunu bile genellikle çok geç fark eder. Sağlık sorunları yaşamadan önce ve ruhsal bakımdan çıkmaza girmeden sizler de kendiniz için günlük zaman çizelgesini oluşturabilirsiniz. Her şeyi tek bir güne sığdırmak yerine yapılacaklar listenizi diğer günlere de paylaştırmak sizin telaşenizi azaltacaktır. Aciliyet sırası oluşturabilir ve günlük çizelgenizi haftanın 7 gününe bölünmüş bir şekilde planlayabilirsiniz.
Çalışan Anneler İçin Eş Desteği Önemli
Çocuğunuzun tek ebeveyni siz değilsiniz ve onun dünyaya gelmesinde katkısı olan bir baba var. Babalar da en az anneler kadar elini taşın altına koymasını bilmeli. Çalışan anne olmak zordur. Eşi tarafından destek görmeyen bir çalışan anne olmak ise çok daha zordur. Bu sebeple, eşinizin desteği oldukça önemli. Çalışan anne olarak günlük zaman çizelgesi planlarken, bazı görev ve sorumlulukları kendi listenizden alıp eşinizinkine dahil edin.
Eğer eşinizden aradığınız yardımı ve desteği göremiyorsanız bu sizin hatanız olabilir. Her sorumluluğun altına gönüllü olarak girmek ve tüm yükü tek başına yüklenmek gibi bir tutum sergilemişseniz eşiniz de size tüm yükü ve sorumluluğu bırakmış olabilir. Çocuğun mutlu anlarında olduğu gibi ihtiyaçlarında da ebeveynlerin eşit şekilde çaba göstermesinin önemli olduğunu eşinize hatırlatın.
Eşinizden Ayrılmışsanız Biraz Daha Güçlü Adımlar Gerekiyor
Günümüzde ayrılık ile sonuçlanan çok fazla evlilik var. Sizler de ayrılmış bir anneyseniz ve iş hayatından da başarılarınızı sürdürmek zorundaysanız kabul ediyoruz ki bu biraz daha fazla efor sarf ettirmeyi gerektiren bir durumdur.
Evdeki işler bakımından erkeklerin yüklenmesi gereken işler de size kalmıştır. Ancak çocuk yetiştirmek konusunda asla kendinizi yalnız hissetmeyin. Siz anneyseniz, eski eşiniz de bir baba olarak sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür. Çocuğunuza zaman ayırmasını ve onunla ilgilenmesini beklemeniz sizi zayıf bir anne yapmaz. Bu her şeyden önce çocuğunuzun psikolojisi için gereklidir. Boşandığınız eşiniz eğer bir baba olarak yapması gerekenleri yapmıyor veya sürekli olarak erteliyorsa ona bu durumu sık sık tekrarlayın.
Hafta Sonu Aktivitelerinize Kendi İhtiyaçlarınızı da Dahil Edin
Her planınıza sadece çocuklarınızı, iş ve sorumluklarınızı dahi etmeyi öncelikle bir kenara bırakmanız gerekiyor. Aksi halde varacağınız noktada sağlığınızı, özgüveninizi, umutlarınızı ve yaşam sevincinizi kaybedebilirsiniz. Biliyoruz ki böyle bir duruma gelmek istemezsiniz. O noktada ne siz mutlu olabilirsiniz ne de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Vahim olan bu duruma gelmeden önce çalışan anne olarak yapmanız gereken tek şey haftalık ve günlük zaman çizelgesini planlarken kendinizi deşarj edebilecek aktiviteleri de bu listeye eklemek olacaktır.
Çocuğunuz ile Çok Değil, Kaliteli Zaman Geçirmeniz Önemli
Çalışan anne psikolojisinde genellikle çocuğuna yetememe endişesi vardır. Çocuğunuz ile ilgilenmek demek, onunla çok fazla zaman geçirebilmek demek değildir. Eğer çocuğunuz ile doğru iletişimi yakalayamamışsanız isterseniz günün 10 saati hep çocuğunuzun yanında olun, bir şey ifade etmez. Çocuk eğitirken çocuk ile geçirilen zamanın kalitesi, süresinden çok daha önemlidir. Bu sebeple çocuğunuz ile kafanız bir dolu ve asabi bir şekilde 5 saat zaman geçireceğinize, bunun 1 saatini kendinizi deşarj edebilecek hobilerinize, 1 saatini aklınızda kalan acil işlere ayırarak geri kalan 3 saatinizi çocuğunuz ile geçirdiğinizde çocuğunuz ile geçireceğiniz zaman çok daha kaliteli olacaktır.