Çin’de Bir İlk! İşte Dünya’nın İkinci 3D Köprüsü…

Çin, tamamı 3D printer aracılığı ile üretilen ve uzunluğu 26 metrenin üzerinde olan bir köprü inşasına imza attı. Tasarımı, ülkenin en eski köprüsü olma niteliğine sahip yaklaşık olarak bin 400 yıl yaşındaki Zhaozhou Köprüsü’nün örnek alınarak yapılan bu köprü, Şanghay’da faaliyet göstermeye başladı. Üstelik bu köprü, hayata geçirilmesi ile beraber dünyanın 3 Boyutlu Köprüsü unvanına sahip oldu. Dünyanın ilk 3 boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak inşa edilen köprüsü ise, 2017 yılında Hollanda’da inşa edilen ve bisikletlilerin kullanımına sunulan köprü olmuştu.

3D Yazıcı ile Üretilen Dünyanın En Uzun Köprüsü Oldu

Çin’in en büyük ve en önemli kentlerinden biri olan Şanghay’da bir ilke imza atıldı. Pekin’de bulunan Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından toplanan bir ekip, 3D printer ile dünya üzerindeki en uzun köprünün inşasını gerçekleştirdi.

Tasarımında Ülkenin En Yaşlı Köprüsü’nden İlham Alındı

Yaklaşık olarak 82 feet, yani 26.21 metre uzunluğuna sahip olan bu nitelikli yapı, yalnızca 3 boyutlu yazıcı aracılığı ile inşa edildi. Üstelik bu 3 boyutlu köprünün tasarımı, 589 yılında başlayıp 618 yılında sonlandırılan ve inşaat çalışmaları 21 yıl boyunca devam eden Hebei kentindeki Zhaozhou Köprüsü’nden örnek alınarak gerçekleştirildi.

Yalnızca 450 Saatte Üretildi

Yapımında çoğunluklu olarak kalker kullanımı tercih edilen ülkenin ilk üç boyutlu köprüsü, neredeyse 450 saat gibi bir süre zarfı içerisinde inşa edildi. Normal şartlarda beton olarak inşa edilen bir köprünün maliyetine kıyasla oldukça ucuza mal olan bu dev köprünün gövdesi, 3D yazıcı ile basılan toplamda 44 adet beton bloktan meydana geliyor. Köprünün geriye kalan bölümünde ise, yine 3D yazıcı ile basılan 68 adet beton levhaya yer veriliyor. Parçalar halinde basılan bu teknoloji harikası köprü, iki adet robotik kol ile birleştiriliyor.

Köprünün inşaat çalışmaları ile alakalı olarak elde edilen bilgilere göre, çalışmalara start verilmeden önce, bu köprü için yapılan tasarımın bütünlüğü, ve yaya geçişine yönelik dayanıklılığı adına daha küçük bir model üzerinde denemeler ve testler yapıldı. Ayrıca köprüde, iç gerilim v deformasyonun takip edilebileceği, bunun ile beraber mühendislerin yapım aşamalarını gerçek zamanlı olarak izleyebilecekleri bir sisteme de yer verildi.

Çin’e Dünyanın En Uzun 3D Köprüsü Unvanını Kazandırdı

Tasarımında Profesör Xu Weiguo’nun imzası bulunan köprünün estetik bir görünüme sahip olmadığı iddia edilerek bazı kesimler tarafından beğenilmese de, bu köprü Çin’e, “Dünyanın en uzun 3D köprüsü” unvanını kazandırdı.

Dünya üzerinde inşa edilen ilk 3D köprü, yaklaşık olarak 2 yıl öncesinde Hollanda’da inşa edilmişti. Yalnızca 7.92 metre uzunluğuna sahip olan bu köprü, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nin oluşturmuş olduğu bir ekip tarafından inşa edilmişti. Üstelik bu köprünün yapımında 800 adet beton blok kullanılmış ve bisiklet kullanıcılarının geçişi için faaliyet göstermeye başlamıştı.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.