Çocuğunuzun Gelecekteki Başarısını Tahmin Eden Test: Marshmallow Testi

turkiye-sirbistan-egitim-isbirliginde-imzalar-atildi

Çocuklarınızın gelecekte nasıl bir başarıya sahip olacağını mutlaka merak etmiş, hatta hayalini bile kurmuşsunuzdur! Marshmallow testi, dünya çapında büyük küçük demeden herkese uygulanan ve aslen “zevki erteleme testi” olarak bilinen başarı ölçücü testlerden biri olarak yer alıyor. Bu deney, tamamen çok sevdiğiniz bir eşyaya, yiyeceğe karşı iradenizi ölçmenizi sağlıyor. Bilim insanlarına göre başarıya sahip olmak için iradenizin olması gerekiyor. Çünkü irade sahibi olmak, başarılı olmanın ilk kuralı olarak sayılıyor.

Marshmallow testi, oldukça basit bir uygulamayla yapılabiliyor. Testin basit olması, bilimsel olmaması yönünde şüphe bırakabilir fakat, ileriye dair pek çok sonuç ortaya koyan test, çocuk psikolojisini anlamanızı, çocuğunuzun gelecekte nasıl bir iradeye sahip olacağını anlamanızı sağlıyor. İlk olarak 1960 yılında Stanford Üniversitesi’nde uygulanan test, günümüzde şirketler tarafından çalışanlarına dahi uygulanmaktadır. Pek çok büyük şirket bu testle adaylarının iradelerini ölçmektedir. İradeli adaylar, şirket çalışanı olarak uygun görülebilmektedir.

Deneyde boş bir masa ve sandalye bulunuyor. Çocukların bu sandalyeye oturması sağlanıyor. Çevrede dikkat çekici herhangi bir unsur bulundurulmuyor. Ardından masanın üzerine bir adet marshmallow bırakılıyor. Ardından araştırmacı tarafından çocuğa, “Bu şekerlemeyi 15 dakika boyunca yemezsen, ikinci şekeri kazanacaksın” deniyor. Bu eylemden sonra araştırmacı odayı terk ediyor. Eğer çocuklar önündeki şekeri yerse, gelecekte başarılı olması çok düşük bir olasılık!

Deney boyunca çocukların hazlarını ne kadar erteleyebileceği ölçülüyor. Hazzı erteleyebilmek, bir iradeye sahip olunabildiğini gösteriyor. Eğer çocuk, ona verilen şekeri yemezse, oto kontrol sahibi ve öz denetim mekanizması yaşıtlarına oranla daha gelişmiş olarak görülüyor. Deney sonucunda çocukların 15 yaşına geldiğinde akademik alanda daha başarılı kişiler olacağı iddia ediliyor. Çünkü çok küçük yaşta iradesine sahip çıkabilen bir çocuğun, istatiksel olarak ilerleyen zaman içerisinde daha iradeli olacağı tahmin ediliyor.

Bu deney aynı zamanda ebeveynlerin bilinçlenmesini sağlıyor. Kısmi olarak ebeveynler çocuk gelişimi, pedagoji, ebeveynlik eğitimi, çocuklarının istatiksel akademik başarı süreci, öz denetim sahipliği ve beceri ile oto kontrol geliştirme üzerine bilgi edinmiş oluyor. Deney, temel beceri kazandırmanın yanı sıra sosyal ve duygusal alandaki gelişimlere de ebeveynlerin açık olmasını sağlıyor. Çocukların oto kontrol üzerine bilinçlendirilmesi gerektiği ortaya konuyor. Bu test hem ailenin hem de çocuğun bilinçlenmesinde öncülük etmiş oluyor.

Deney, pek çok ülkede uygulanıyor. Daha önce Batı ülkelerinde yapılan Marshmallo Testi, günümüzde Kamerun’un bir köy yerleşiminde 4 yaşındaki çocuklara yapıldı. Deneyin sonucunda Batı kesimde yaşayan çocuklara nazaran Kamerun’da yaşayan çocuklar, daha iradeli çıktı. Kamerun’da çocuğun önüne 4 adet şeker konsa bile şekerlere dokunmadığının görülmesi ve çocuk tarafından hazzın en fazla 20 dakika boyunca ertelendiğinin tespit edilmesi, Doğu ve Batı’daki çocukların irade oranlarını değiştiriyor. Bu durumda hazzı erteleme konusunda yüzdelik başarılar, Alman çocuklarda yüzde 30, ABD’deki çocuklarda yüzde 35 ve Kamerunlu çocuklarda ise yüzde 70 oranında yer alıyor.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.