Çok Potansiyelli İnsanları Diğer İnsanlardan Ayıran Özellikler

“Farklı tutkularınızı kucaklayın. Merakınızı tavşan deliğinden takip edin. Tutkularınızın bağlantılarını keşfedin. Zihniyetinizi desteklemek daha mutlu bir yaşama götürür ve belki daha da önemlisi, çok potansiyelli insanlar, dünyanın bize ihtiyacı var.”  – Emilie Wapnick

Galileo Galilei gibi bilim insanları genellikle çok potansiyelliler arasında yer alır. Bilimin babası olan, Galilei hem astronom, hem fizikçi, hem mühendis, hem filozof hem de matematikçiydi. Hayatımızda mutlaka karşılaştığımız çok potansiyelli insanlar birden fazla disiplin konusunda uzmanlık elde etmiş kişilerdir. Polymath (bilge), hezârfen, rönesans insanı olarak adlandırılan kişilerin günümüz uyarlaması “multipotentialite” yani çok potansiyellidir.

Çok Potansiyelli İnsanlar

“Büyüyünce ne olmak istiyorsun” sorusunu bize de sordular ve bizde sorduk. Öğrendiklerimizi sergiliyorduk belki ama henüz meslekleri bilmeden neden bizden cevap beklediler yada biz sorduklarımızdan cevap bekledik? Çoğumuz için çocukken etkilendiğimiz meslekler asıl mesleğimiz olmadı. Zaten yıllar içinde de fikirlerimiz değişti ve gelişti. Soru karşısında çok potansiyelli kişiler ise kararsız kaldıkları için “bilmiyorum” dedi. Çünkü sizden tek bir cevap bekleyen kişiye, “ressam, psikolog ve oyuncu olmak istiyorum” demekten daha kolaydı.

Çok potansiyelli insanlardan biri olan ve bir unvanı kariyer koçluğu olan Emilie Wapnick, çocuklara yönlendirilen bu sorunun onların hayal gücünü olumsuz etkilediğini söylüyor. Kısıtlayıcı bir yaklaşım, diğer olası meslek gruplarını yok saymaları anlamına geliyor. Maalesef insanlar birden fazla ilgi alanı olan kişileri ciddiye almıyor. Hatta “sadece bir şey olabilirsin” diyerek önlerini kesiyorlar. 

Bu da kariyeri için kafa karışıklığı yaşayan kişilerin, sürekli baştan başlamak istemesi gibi… Çünkü tek bir karar vermesi seçenekleri arasında oldukça zor. Bu durum ise diğer insanların gözünde vasıfsız gözükmelerine neden oluyor. Çünkü işveren sorduğunda “onu da yapabilirim” demek, vasıf olarak görünmüyor. Aksine her şeyi zaten yapabilecek çok potansiyelli kişi, “asıl mesleğin bu değil” diye bir yanıt alarak, işe alınmıyor.

Çok Potansiyelli İnsanların Özellikleri

Emilie Wapnick, girişimci, yazar, konuşmacı, koç, kemancı, film yapımcısı, web tasarımcısı gibi unvanlara sahip. Ayrıca lise yıllarında Matematik ve İngilizceyi de çok severmiş. Birden fazla işi ve ilgi alanı olan kariyer koçu, çok potansiyelli insanların 3 süper gücü olduğunu söylüyor.

  • Fikir sentezi: Birden fazla alanı sentezleyip yeni bir alan ve ilgi yaratabilirler. 
  • Hızlı öğrenme: Çok potansiyelli kişiler merak ettikleri her konuyu en ince ayrıntısına kadar öğrenirler. Sürekli baştan başlamaya alıştıkları bir hayat yaşadıkları için konforlu oldukları alanları daha kolay terk edebilirler.
  • Uyumluluk: Çok potansiyelli insanlar, bulundukları ortama, yıla daha kolay adapte olurlar. Şartlar ne olursa olsun uyum sağlama konusunda yeteneklidirler.

Bu 3 süper güç dışında, herkesle konuşacak bir şeyler bulabilirler. Daha sosyal, daha hoşgörülüdürler ve anlaşılmama konusunda tecrübeleri çocukluklarından gelir. Analitik düşünebilen ve sorgulama kabiliyetleri diğer insanlara göre daha derindir ve daha az sıkılırlar.

Bir konuda kendini geliştirip daha sonra onu orada bırakmak, bazı insanlara göre zaman kaybıdır. Uzmanlar ise bunun aksini savunurlar. Kariyerlerinde değişiklik yaşayanları aşina oldukları bu konu, mutlaka başka sektörlerde değerlendirilebilir bir detaydır. İnsanın yaptığı en güzel yatırım, kendisine yaptığıdır. Çok potansiyelli insanlar ise bunun farkındadır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.