Cornell Metoduyla Etkili Not Tutma Yöntemleri

İş hayatında, derslerde ya da konferanslarda not tutabilmek herkes için kolay bir durum değildir. Not tutmanızı gerektirecek olan durumlarda süreci kolaylaştırmak için bazı pratik yollar seçebilirsiniz. Walter Pauk tarafından geliştirilen Cornell Metodu not tutmanın hem kolay hem de keyifli bir yolu olarak isimlendirilebilir.

Not tutmak sırasında yapılan en büyük hatalardan birisi, her bilgiyi olduğu gibi kağıda aktarmaktır. Bu durum yorucu olduğu gibi zaman alabilir. Ayrıca bu tür notlar, alındığı takdirde bir süre sonra tozlu raflarda unutulmaya mahkum hale gelebilir. Not tutmanın püf noktası, önemli olan cümlelerin belirli bir uyum içerisinde bir arada kullanılması, geriye dönüp bakıldığı zamanda notların akılda kalıcı hale getirilmesi ve söylemler arasında bir köprünün oluşturulmasıdır.

Doğru not tutmak denildiği zaman akla Cornell Metodu geliyor. Bu not tutma tekniği, dünya üzerindeki önemli üniversitelerde uygulanmaya başlandığı gibi, çalışma sistemi içerisinde de son derece verimli olduğu düşünülüyor.

Cornell Metodunun Teknikleri Nelerdir?

Tekniği doğru bir şekilde açıklamak gerekirse gözünüzde bir A4 kağıdı canlandırmalısınız. Bu kağıda yukarıdan aşağıya 2 sütun olacak şekilde bir çizgi indirin. Sağ sütun, soldaki sütundan iki ya da 3 kt daha kalın olmalıdır. Sağda bulunan sütun içerisine notlar alırken, solda bulunan sütun içerisine anımsatacak bazı anahtar kelimeler yazmalısınız. Bunların dışında da sayfanın en alt kısmına bir özet kısmı yer alıyor. Böylece akılda kalıcı net bir not sistemi ortaya çıkabilir. Bu tekniği kullanmak için illaki bir not defteri edinmenize gerek yok. Basit bir A4 kağıdı da kısa süreli işinizi görecektir. Çizgileri ve sütunları ise kendi isteğinize göre oluşturabilirsiniz.

Sadece okul hayatında değil, iş hayatında da not tutmak son derece önemlidir. Girdiğiniz bir toplantıda önemli noktaları not almak, çalışma hayatınızda uygulamanız için gereklidir. Ancak girdiğiniz bir iş toplantısında her konuşulanı harfi harfine not tutmak, süreci kaçırmanızı ve hatta konsantre olmanızı engelleyebilir. Bu noktada Cornell Metodu ile birlikte sadece doğru noktalara parmak basarak etkili bir not sistemi oluşturabilirsiniz. Bu noktada verimli bir toplantı geçirebilirsiniz.

Günümüzde iş hayatında not tutma alışkanlığı ne yazık ki yok denecek kadar az. Yapılan gözlemler sonucunda girilen onca toplantıda not alan kişi sayısının çok nadir olduğu ve çoğunluğun ise kadınlardan oluştuğu tespit edilmiştir. Fikirlerin yazıya dönüştürülüp kalıcı hale getirilmesi iş hayatında verimliliğin artmasını sağlar.

Not tutmak kendi içerisinde çeşitli faydalar sağlar. Bunlar arasında düşünmeyi pekiştirmesi ve düşünmeyle birlikte yeni fikirler geliştirmeyi sağlaması yer alır. Fikirlerin düzenlenmesi ve farklı fikirler arasında köprü kurulması da bu noktada son derece etkilidir. Bazen önemli olan fikirler unutulduğu için sonraki dönemde işleri olumsuz etkileyebilir. Not tutmak ise önemli fikirlerin hatırlanmasını sağlar. Tüm bu sürecin sonunda birbirini destekleyen noktala etkili bir öğrenme sürecine de zemin hazırladığı için önemlidir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.