Depresyonda Olabilir Misiniz? Depresyonu Nasıl Anlarsınız?

Zaman zaman günlük yaşantımızdaki sorunlardan dolayı kendimizi ruhsal olarak kötü hissedebiliriz. Bu durum bazen çok kısa sürebilirken bazen uzun sürebilir. Sorunlar uzun sürdüğü zaman depresyon olarak hayatımıza geri dönüşü olabilir. Yaşadığımız sorunların kısa süreli bir problem mi yoksa depresyon mu olduğunu anlamak için uzman bir yardım almak gerekebilir. Bunun için Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ebru Öztepe Yavaşçı depresyon belirtilerini anlattı. Neler yaşıyorsunuz? Depresyonda olabilir misiniz?

Günümüzde en çok bilinen ruh hastalıkları arasında ilk sırayı depresyon alıyor. Ruh hastalıkları arasında en eski sorun olduğu konuşuluyor. Depresyon üzerinde yapılan araştırmaların ardından genetik faktörlerinde etkili olduğu, depresyona yakalanan kişilerin büyük bir kısmının genetik olarak depresyona yatkın kişiler olduğu belirlendi.

Genetik ve stres bir araya geldiği zaman etkilerini çok daha hızlı bir şekilde gösteriyor. Depresyon bir anlamda tam bir kategori içerisine konulamıyor. Biyolojik bir hastalık olarak tanımlanmadığı gibi sosyo psikolojik bir hastalık olarak da tanımlanmıyor. Pek çok sorunun bir araya gelmesinin ardından ortaya çıkan beyin hastalığı olarak tanımlanabilir.

Depresyon İş Gücü Kaybı Sağlıyor

Sadece ruhsal sorunların ardından değil yaşanan fiziksel sorunların ardından da depresyon yaşanabilir. Özellikle anemi, tiroid, diyabet ve vitamin hastalıkları depresyona zemin hazırlayabiliyor. Tedavi amaçlı kullanılan ilaçların yan etkileri de depresyona zemin hazırlayabilir. Bu durumda dikkatli davranmak son derece önemlidir.

Depresyon tanısı kişinin kendi kendine koyabileceği bir tanı değildir. Bunun için bir uzmanın gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tanı koyması gerekmektedir. Ancak ileri dereceli depresyon iş kaybına sebep olabilir. Çünkü depresyon belirtileri arasında ilgi kaybı, hayattan zevk alamama, suçluluk duygusu, dikkat eksikliği, işlerde zorlanma, hareketlerin yavaşlaması, uyku ve iştah bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu durum kişilerin iş hayatını ve günlük hayatını olumsuz etkileyebilir.

Depresyon Ciddi Bir Hastalıktır

Depresyon ciddi bir sorun olduğu için tedavi edilmezse daha büyük sorunlara neden olabilir. Bir süre sonra kronik hale gelebilir. Kronikleşmesi halinde tedavi edilmesi daha zor bir hal alabilir. En kötü sonuçları ise intihardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir takım araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda depresyonun dünya üzerinde 121 milyon insanı etkilediği ortaya çıktı. Türkiye’de en çok iş kaybına sebep olan sorun depresyon olduğu için sinsi ve tehlikeli bir problem olduğu söylenebilir.

Depresyonda olan kişilerin yüzde 60 ile yüzde 90’lık kısmının kadın olduğu belirlendi. Özellikle mevsim geçişlerinde depresyon daha fazla yaşanıyor. Bu durum mevsimsel depresyon olarak adlandırılır. Ancak duygu değişimlerinin ve olumsuz ruh halinin uzun süre devam etmesi ciddi depresyon sorunlarını beraberinde getiriyor. Antidepresan tedavisine başlamadan önce mutlaka ruhsal değişimlere iyi gelecek sosyal faaliyetlerde bulunmanın daha faydalı olacağı, böylece ilaç kullanmayı geciktirmenin mümkün olduğu ifade edildi. Depresyon tedavi edilebilir bir sorunken atılacak bazı adımlarla sorun ortadan kaldırılabilir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.