Teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanında yaşanmaya devam ediyor. Bunca gelişme sonrasında bir işe odaklanmak ve anda kalabilmek sandığımızdan çok daha zor. Odaklanamama problemi, dijital dünyanın en büyük problemlerinden birisi haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda 1 saatte bitirebileceğimiz bir işi şimdilerde günlerce halledemediğimiz zamanlar oluyor.
Dijital iletişim araçlarının hayatımıza olan olumlu katkıları saymakla bitmez ancak her zaman masum olduğunu ve iyi niyetle kullanıldığınızı söylemek de pek mümkün değil. Çalışma hayatında ve hatta günlük yaşamda verimsizliğe yol açan en büyük sorunlardan birisi olarak görülüyor. Peki bu durumu engellemek için neler yapabiliriz? Uzmanlar bu konuda dijital minimalizmi öneriyorlar. Peki nedir bu dijital minimalizm?
Dijital Minimalizm Ne Demek?
Uzmanlar daha rahat ve verimli bir yaşam için minimalist yaşamı her defasında savunuyorlar. Bu noktada dijital minimalizm de sürecin alt kolu olarak ifade ediliyor. Minimalist yaşam dediğimiz zaman sadelik üzerine kurulmuş bir yaşam aklımızda canlanıyorken, dijital minimalizm dediğimiz zamanda modern dünyada kurulacak bir sadelik olduğunu düşünebiliriz.
Bu süreçte dijital iletişim araçlarının hayatımızı nasıl ele geçirdiğini ve ne şekilde etkilediğini sorgulayabiliriz. Bir anlamda, dijital iletişim araçlarının hayatımızı nasıl etkilediğini fark ettiğimiz noktada, olumsuz etkileri azaltmak adına gerçekleştirilen dijital bir detoks olduğunu söyleyebiliriz. Hayatımızın her alanında uygulayabileceğimiz sadeleşme felsefesini dijital alanlarda da uygulamak pek çok sorunu ortadan kaldıracaktır. Hayatımızın büyük bir kısmını ele geçiren ve alışkanlıklara neden olan dijital araçları azalttığımız noktada kendimize ve hayatımıza daha fazla odaklandığınızı göreceksiniz.
Dijital Detoks Nasıl Yapılır?
Etrafınızda hiç dijital alet olmadan çalışmayı denediniz mi? Bu noktada çok fazla ‘evet’ yanıtını alacağımızı düşünmüyoruz. Dijital araçlardan uzak, sosyal medyaya bakma ihtiyacı hissetmeden, gereksiz mesajları cevaplama derdinden uzak, arkadaşlarınızın sizi bölen aramalarını yanıtlayamayacağınız bir ortamda çalıştığınızda işinizi nasıl verimli ve kısa sürede tamamlayabileceğinizi düşünün.
İçinizden pek çoğunuzun teknolojik araçlara olan bağımlılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Peki dijital detoks dediğimiz zaman ne yapılması gerektiğinden bahsediyoruz?
- Telefonunuzda kullanmadığınız ve yer kaplayan tüm uygulamaları ve dosyaları silin. Hatta buna gereksiz yere sakladığınız fotoğraflar da dahil.
- Telefonunuzun ve bilgisayarınızın ana ekranında ne kadar az dosya ve uygulama varsa o kadar iyi. Gözünüzü yoracak ve size başka şeyler düşündürecek olan duvar kağıdınızı da kaldırmanızı öneririz. Sade ve minimal bir duvar kağıdı koymanızı öneririz.
- Sosyal medya hesaplarınızın bildirimlerini kapatmalısınız. Böylece her bildirim için sosyal medyaya girme ihtiyacı hissetmezsiniz. Girdiğiniz ve bunu kendi isteğinizle yaptığınız anlarda zaten bildirimlerinizi kontrol edebilirsiniz.
- Sürekli eposta ve maillerinizi kontrol etmek yerine gün içinde kendiniz için belirli saatler belirleyebilirsiniz. Böylece gereksiz yere zaman kaybı yaşamazsınız.
- Telefonunuz ya da bilgisayarınızı o an için kullanmanız gerekmiyorsa elinize almayın. Bunun için kendinize engel olamıyorsanız elektronik araçlarınızı odanın dışına da koyabilirsiniz. Fiziksel olarak uzaklaştığınız zaman zihinsel olarak da uzaklaştığınızı ve dolayısıyla rahatlayacağınızı göreceksiniz.
- Dijital alanlardan uzak kendiniz için yeni hobiler belirleyebilirsiniz. Sizi rahatlatan hobilerinizi bulduktan sonra dijital dünyadan uzaklaşacaksınız.