DNA ile Yaşam Süresi Artık Hesaplanabilecek!

Science Daily tarafından yapılan habere göre Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları DNA ile yaşam süresinin hesaplanabildiğini kanıtlandı. Bu araştırmaya göre bir insanın yaşam süresi belirlenerek o insanın ne kadar yaşayabileceği tespit edilebilecek.

Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları, DNA ile yaşam süresi arasında bir bağ olup olmadığını araştırmaya başladı. Araştırmaları için bir puanlama sistemi geliştiren uzmanlar, muhtelif genetik varyasyonları inceledi.

Muhtelif genetik varyasyonların yaşam süresinde etkili olduğunu kanıtlayan uzmanlar DNA ile yaşam süresi arasında etkili olan genomları tespit etmiş oldu.

12 Bölge Yaşam Süresini Etkiliyor

İnsan genomlarını inceleyen uzmanlar, DNA’da bulunan 12 bölgenin yaşam süresini etkilediğini keşfetti. Yaşam süresini büyük ölçüde etkileyen bu genomlar hakkında net bilgi toplayabilmek için yarım milyon kişinin genetik verileri ve aile yaşam süreleri değerlendirme altına alındı.

Yaşam süresi hakkında bir değerlendirme yapılabilmesi için genetik faktörlerinde baskın birer unsur olduğunu belirten uzmanlar, DNA’ya bakarak bir insanın uzun mu yoksa kısa mı yaşayacağını anlamak için bu 12 genoma bakılması gerektiğini tespit etti.

Elde edilen verilerin sonucunda uzmanlar bir değerlendirme sistemi elde etti.

İlk Yüzde 10’a Girenler Daha Uzun Yaşayacak

Yapılan değerlendirme sistemi için yarım milyon kişinin DNA’sı ve aile genetiği incelendi. İncelenen DNA’lar sonucunda puanlama sisteminde ilk yüzde 10’a giren bireylerin, son yüzde 10’a giren bireylerde 5 yıla kadar daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.

Yaşam süresinde en etkili bölgenin kalp olduğunu belirten uzmanlar kendisinde ya da ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin yaşam süresinin diğer insanlara göre daha kısa olduğunu tespit etti. Sigara kullanıcısı olan bireylerin de yaşam sürelerinin ölümcül hastalıklarla ilişkilendirildiği önemle belirtildi.

Sigara Kullanmak Öldürüyor

Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre sigara yaşam süresini kısaltıyor çünkü, ölümcül hastalıklara sebep oluyor.

Direkt olarak sigara kullanımıyla bağlantılı olmayan kişilerin bile yakalanmış olduğu ölümcül hastalıklar da daha sağlıklı olduğu gözlemleniyor. Kanser gibi ölümcül hastalıklara yakalanan fakat sigara kullanmayan bireylerde aile genlerinin dikkate alınmadığı da belirtildi.

Elde edilen veriler sonucunda, yaşlanmaya bağlı olarak biyolojik mekanizmaların ve hastalıkların ortaya çıktığı gözlemlendi. Bu tip biyolojik mekanizmalar ve hastalık için yeni anlayışlar kazanılmasının sağlandığı belirtilen araştırma sonucunda çalışmaların devam edeceği de ifade edildi.

Sonuçlar Dergide Yayımlandı

Edinburg Üniversitesi Usher Enstitüsü uzmanları tarafından yapılan araştırma ve elde edilen bulgular İngiltere Tıp Araştırma Konseyi ile AXA Araştırma Fonu’na gönderildi. Araştırma Konsey ve Fon tarafından desteklendi. Araştırma sonuçları eLife dergisinde yayımlanarak halka duyuruldu.

Böylelikle uzmanların yaşam süresi ile DNA arasında keşfetmiş olduğu bağ kanıtlanmış oldu. Tıp dünyasında yaşanan gelişmelerle birlikte gelecekte insan ömrü bilinerek doğumların gerçekleşebileceği ve ömrü uzun olmayan insanların doğumlarının engelleneceği düşünülüyor. Doğumdan sonra hayatta kalmayacak insanlar için kullanabilecek olan bu teknoloji “ölümcül hastalıkla mücadele eden kişiler için de kullanabilir mi?”sorusunu gündeme getirmiş oldu.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.