Düşüncelerimizde Ne Kadar Özgürüz?

Düşünme ve hareket etmede özgür olsak bile gökyüzündeki yıldızlar gibi ayrılmaz bağlarla bir arada tutuluyoruz. Bu bağlar görülemez, fakat hissedilebilir. – Nikola Tesla

Düşüncelerimizde bile yeterince özgür olamıyoruz. Toplum baskısı, çevremizdeki insanların “Ne derler?” baskısı, kendi kararlarımızı almaktaki korkumuz ve daha nice detay düşüncelerimizde bile özgür olmamızı engelliyor. Belki de mutlu ve huzurlu bir hayal kurarken bile hayalimizi kötü bir şekilde sonlandırıyor ya da hayal kurmaktan vazgeçiyoruz. Bir anda, “Aman, sanki hayal kurduğumda gerçekleşecek” düşüncesine giriyoruz. Oysa her başarının başlangıcı hayal kurmak, her hayalin başlangıcı ise düşünmektir.

Düşüncelerinizi Özgürleştirin

Düşüncelerinizi tamamen özgürleştirmenin bir yolunu bulmak ister miydiniz? Bu soruya “Kesinlikle evet!” cevabını verenlerden biriydim. Düşüncelerimde bile özgür olamadığımı fark ettiğimde kendime bunu neden yaptığımı sordum ve çok farklı cevaplar ile yüzleştim. Eğer hayatınızda elde etmek istediğiniz idealleriniz varsa kendinize sormalısınız, “Neden düşüncelerimde bile özgür değilim?” diye…

Düşüncelerinizi özgürleştirmenin ilk yolu, kendinizi tanımaktan geçiyor. Eğer kendinizi yeterince iyi tanımıyorsanız, ne fikirlerinizi ne bedeninizi ne de ruhunuzu özgürleştiremiyorsunuz. Özgür bir ruha bürünmek istiyorsanız, önceliğinizin kendinizi tanımak olması gerekiyor. Hayatınızda pek çok yanlışınız, pek çok yanlış kararınız ya da yanlış düşünceniz olabilir. Önemli olan ne kadar yanlış yaptığınız değil, tüm yanlışlara rağmen düşüncelerinizde ne kadar emin olduğunuzdur. Eğer bir fikri hayata geçirmek ve hayata geçirmeden önce özgür kılmak istiyorsanız, önce kendinizden emin olmalısınız. Ancak ve ancak kendinden emin olan, kendini tanıyan insanlar düşüncelerinde özgürdür.

Özgür Düşünceler Özgürlüğü Getirir

Özgürlük pek çok kişiye göre farklı tanımlara sahiptir. Kimi insan için geceleri eve geç saatte gelmek bir özgürlüktür. Bir ev ya da araba sahibi olmak, kendi gelirini elde etmek özgürlüktür. Bir aileye ya da bir insanın sevgisine sahip olmak da özgürlük olarak görülmektedir. Peki özgürlük aslında ne demektir?

Özgürlük, kendi kararlarınızı alabilmek ve bu kararları uygulayabilmektir. Kendi kararlarınızı alıyor fakat uygulayamıyorsanız özgür bir birey sayılmazsınız. Ne kadar basit değil mi? Halbuki okunduğu kadar kolay olmayan bir durum bu. Çünkü birçoğumuz kendi kararlarımızı alamıyor ya da almaktan korkuyoruz. Bu nedenle düşüncelerimizde özgür davranamıyoruz.

“Acaba ailem bu fikrime ne der?”

“Patronum bu düşünceme karşı çıkar mı?”

“Arkadaşlarım aldığım bu karardan asla hoşlanmayacak.”

“Sevgilim/eşim aldığım karara karşı çıkabilir.”

Bu ve benzeri cümleler kurarak ömrümüzü kendi sınırlarımız içerisinde özgür sanarak geçiriyoruz. Eğer fikirlerinizi ortaya koymak isterken zihninizin bir köşesinde bu cümleler yer alıyor ve düşüncelerinize engel oluyorsa, kendinizi sadece özgür biri olarak görüyorsunuz demektir. Özgür bir insan, bu cümleleri zihninde tutan fakat yargılanacağını düşünmeden hareket eden kişidir. Pek çok girişimcinin özünde de bu vardır. İçinizdeki lideri ortaya çıkarın ve fikirlerinizi özgürleştirin. Yaşama bir kere geldiğinizi, doğru ya da yanlış yapsanız da tüm sorumluluğun siz de olacağını unutmayın!

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.