Bilinçaltı zihnimizin, bana kalırsa en müthiş bölgesi. Bilincimizin inandığı ve doğruladığı her şeye koşulsuz inanır. Bir alarm sistemi gibi gerekli noktalarda kendini gösterir. Birinin size aniden bir şey fırlatması ve onu tutabilmeniz, bilinçaltı sayesinde gerçekleşir. Evde, başka odadan gelen garip sese doğru yürümeniz de aynı şekilde. Cesaret, huzur, korku gibi bir çok duygunun yönetimi bilinçaltının elindedir. Bilinçaltı ise, bizim!
İstemediğimiz halde yapmaktan vazgeçemediğimiz şeyler olabiliyor. Mesela arkadaşlarınız ertesi gün kahvaltıya gelecekler ama siz başka arkadaşlarınızla gece dışarı çıktınız. İşe gitmeden duş almaya karar verirsiniz ama sabah işe geç kalırsınız. Eğer ertesi gün için kahvaltı planınız varsa gece daha erken dönmeli, sabah uyanınca duş almaya karar verirseniz de erken kalkmalısınızdır. Maalesef biz insanlar, zaman zaman önceden isteyip düşündüğümüz şeyleri gerçekleştiremiyoruz. Ancak, bu otomatikleşmiş davranışlarımızı değiştirmemiz mümkün!
Mesela çok iyi bir üniversitenin yetenek sınavına gireceksiniz. Yeteneklerinizin yeterli olmadığını düşünmenizin sebebi bilinçaltınız. Çünkü kendinizi yetersiz görmeniz, bilinçaltınızı ikna ediyor ve boşuna çaba harcamak yerine, sizi başka hedeflere yönlendiriyor.
Bu gibi konularda beyin dışı bir bilinç üzerinden karar verdiğimiz için farkında bile olmayız. Bilinçaltının bizi yönlendirmesiyle asıl istediğimiz hedeflerden uzaklaşırız ve bu da bilinçaltını güçlendirir. Daha sonra ise alışkanlıklar oluşmaya başlar.
Bilinçaltının İnandıklarını Değiştirmek Zor Değil!
- Davranışları gözden geçirme:
Davranışlarınız dikkatle gözden geçirin. Hangi noktalarda kendinizi sabote ediyorsunuz? Kendinizi sabote ettiğiniz her noktadaki düşüncelerinizi tanımlamalısınız. Tanımlamalarınız sayesinde bilinçaltınıza ait olan inançları gözlemle ve değiştirme şansınız olacaktır.
- Sonucunda ne hissettiğinize odaklanın:
Her davranışınızın bir istenilen bir sonucu vardır. Eğer bilinçaltınızdaki inançlarınız aslında size zarar veriyorsa ve memnun etmiyorsa kontrol etmelisiniz. Pozitif olan bir amaç yüzünden devam eden bir döngü oluşur. Bu döngünün de kırılması gerekir. Mesela sigara içmek istemiyorsunuz ve içmeye devam ediyorsunuz. Sigara içtikten sonra ne hissediyorsunuz? “Sigara içtiğim zaman rahatlıyorum.” diyorsanız, bu bilinçaltınızda pozitif yönlü bir inanç olarak kalır. Değiştirmelisiniz!
- Duyguları hissedin ve uzaklaştırın
İnançlarla ilgili olan ve fark ettiğiniz duygularınızı hissetmeli ve ortaya çıkarmalısınız. Değiştirmek istediğiniz inancı yapmadığınız zaman, yaşadığınız rahatsızlığı ortaya çıkarın. Şimdi zihninizden uzaklaştırmak için bir fırsatınız var ve bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde olumlu duyguları da, bu şekilde uzaklaştırabilirsiniz.
- Kendinizle konuşun ve yeni fikri aşılayın
Yetenek sınavıyla ilgili örneğe geri dönelim. Öyle bir durumda kendinize, ” Ben yetenekliyim ve o okul tam bana göre.”,”Günde x saat çalışıyorum ve her gün daha da geliştiriyorum.”, “Kendime güveniyor ve kazanacağıma inanıyorum.”
- Yeni fikrinizi besleyecek yollar arayın
Eğer kendinize telkinde bulunduğunuz cümleleri destekleyecek bir şeyler bulmazsanız, eski haline dönecektir. Bu yüzden bu duruma engel olmanız gerekiyor. Fikirlerinizi besleyecek her yol, bilinçaltınızdan istemediğiniz inançları silmenizi kolaylaştıracaktır.