Egzersiz Yapmak Psikolojik Problemleri İyileştirebilir

İnsan ruhu ve bedeni söz konusu olduğunda pek çok uzman spor ve egzersiz yapmak hakkında önerilerde bulunmaktadır. Egzersiz yapmanın, psikolojik problemler üzerinde iyileştirici bir etkisi mevcuttur. Önemli olan doğru egzersizi yapmaktır. Doğru egzersiz yaparak psikolojik problemler üzerinde dönüştürücü bir etkiye sahip olabiliriz. Peki nasıl egzersiz yapmalı ve yaralarımızı iyileştirmeliyiz?

Öncelikle egzersiz yapmanın insan vücudundaki olumlu etkilerine bakalım:

  • Strese bağlı bozuklukları çözer.
  • Depresyon ve uyku problemlerine iyi gelir.
  • Anksiyete karşı mücadelede birebir etkilidir.
  • Asabiyeti ve panik atakları kontrol etmeyi sağlar.
  • Solunum hızını düzenler.
  • Ağır travmalar sonrasındaki fiziksel hareketlerde yaşanan sorunları çözmektedir.

Klinik Psikolog Doç. Dr. Hanna Nita Scherler egzersiz yapmanın vücut üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkisini şöyle açıklamaktadır:

“Varoluşumuzun dört boyutu vardır: Fiziksel, duygusal, zihinsel ve tinsel. Deneyimlerimizin her boyutta izdüşümü olur. Olgular fiziksel, duygusal, zihinsel, tinsel varlığımızla deneyimlenir. Deneyimlerimizin etkisi her boyutta, o boyutun derin yapısınca ifade bulur. Deneyimimiz o anda beliren ihtiyacımızı tatmin etmiyorsa, tatmin bulmayan ihtiyaçla ilintili olan enerji, bedenimizde tezahür eder. Bazı kas grupları kasılabilir, kramp girebilir, boyun-bel tutulmaları vs. olabilir. Bu rahatsızlıklar, kişinin deneyiminin ihtiyacını tatmin edememiş olmasının bedenindeki izdüşümleridir. Kişi bu rahatsızlıkları ortadan kaldırılması gereken semptomlar olarak değerlendirdiği sürece bu semptomlar etkilerini artırırlar. Semptomun bu şekilde “direnmesi”, Gestalt bakış açısından, kişinin semptoma, barındırdığı içgörüyü anlamak üzere farkındalıkla eğilmediğinin göstergesidir.”

Vücut Direnç Göstermeyi Sever

Klinik Psikolog Doç. Dr. Hanna Nita Scherler, vücudun direnç göstermeyi sevdiğini ve dirence bağlı olarak bir sinyal verdiğini söylemektedir. Mesaj yeteri kadar algılanmadığı takdirde direncin şiddetine bağlı olarak bu durum şiddetlenerek devam etmektedir. Eğer mesaj yeteri kadar algılanır ise vücudun gösterdiği direnç azalmaktadır.

Artan direnç vücuttaki kas ağrılarını tetiklemektedir. Kas ağrılarının, tutulmalarının temel nedeni strestir ve stresin farkında olmak, ağrıların ve tutulmalarının şiddetini azaltabilmektedir. Bu şiddeti azaltmak için fiziksel egzersizlerde bulunmanın olumlu yöndeki etkisi oldukça fazladır. Örneğin gün içerisinde 10 dakikalık nefes egzersizi yapmak, kaslar üzerinde olumlu etkiye sahip olacaktır. Böylelikle stres seviyesinde de azalma meydana gelecektir. Doğru nefes almak, uyku problemi yaşayan kişiler için de önemlidir. Gün içerisinde doğru nefes alarak uyku problemlerinin üstesinden gelinebilmektedir.

Yoga, pilates, nefes egzersizleri, haftada 3 defa 45 dakika yapılacak hafif tempo egzersizler ve çeşitli meditasyon yöntemleri ile vücut direncini azaltmak mümkündür. Önemli olan egzersizlerin tekrarını sağlayabilmektir. Haftada toplamda 1 ile 5 saat arasında yapılan egzersiz, vücudun yenilenmesine ve ruhun dinlenmesine yardımcı olmaktadır. Her egzersizin ardından esneme hareketlerinin yapılması da önemlidir. Esneme egzersizleri sayesinde anksiyete, uyku problemi ve stres üzerindeki vücut direnci azalmaktadır.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.