En Güçlü Öğrenme Tekniği: Uyku

Uykunuzun en güçlü öğrenme tekniği olabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Bilimsel araştırmalara ve verilere dayanarak kanıtlanan bu yöntem, bir tek iş yaşamı açısından değil tüm hayatınızı ele alan ve en çok ihtiyaç duyduğunuz alanlarda başarılı olmanızı sağlayacak tekniklerden biridir.

Düzenli ve sağlıklı bir uyku en az 6 en fazla 8 saati kapsamalıdır. 6 saatten az uyumak zihnin yorgunluğunu atamamasına neden olur. 8 saatten fazla uyunduğunda ise sanki hiç uyku uyunmamış gibi olur. Vücudumuz 8 saatlik uykuya göre zamanlıdır. 10 saat uyku uyuduğunuzda sanki 2 saat uyumuş gibi hissetmenizin sebebi budur. Bilimsel olarak da bu durum kanıtlanmıştır.

REM ve NREM

Uyku pasif olarak gözükse de aslında aktif bir eylemdir. Dinlenmek pasif bir faaliyet değildir. Bu süre içerisinde zihin aktif bir şekilde çalışmaya devam eder. Uyku; REM ve NREM olmak üzere iki kategori altında incelenmelidir. REM; hızlı göz hareketlerinin ve rüyaların gerçekleştiği bölümdür. NREM ise derin uykuya yatılan ve REM olmayan bölümü kapsamaktadır.

Uykuya geçiş yaptığınız sırada beyniniz, önemli işlerle meşgul olmayaca başlar. Uyku ile bellek arasındaki ilk önemli çalışmaları gerçekleştiren John Jenkins ve Karl Dallenbach, uyanıklık ile uyku sırasındaki unutkanlık oranını karşılaştırmıştır. Jenkins ve Dallenbach tarafından 1924 yılında yapılan bu araştırmanın sonucunda uyku halindeyken unutkanlık seviyesinin en aza düştüğü, uyanık haldeyken ise zamanla bir şeylerin unutulmaya başlandığı tespit edilmiştir. Bu alanda da NREM dediğimiz bölüm ön plana çıkmaktadır. Uyku ve bellek arasındaki köprü burada kurulmaktadır.

Uyku araştırmacısı olan Matthew Walker bu konuda şöyle demektedir:

“Gerçekten de eğer böyle bir çalışmaya katılsanız ve elimdeki tek bilgi o geceki derin NREM uykusunun miktarı olsaydı, öğrendiklerinizin ne kadarını hatırlayacağınızı yüksek doğrulukla tahmin edebilirdim.”

Dışarıdan Alınan Maddeler Uyku Verimini Azaltıyor

Uykusuzluk problemi çeken ya da daha rahat bir uyku için uyku hapı kullanan, düzenli olarak alkol, kafein ve nice dış ve tehlikeli gıda alımı yapan kişilerin uyku verimleri düşüyor. Yapılan araştırmalara göre gece uykusunu verimli bir şekilde tamamlamak öğrenmeyi hızlandırıyor. Fakat dışarıdan vücuda madde alınması halinde (ki bu maddeler uyarıcı ise) öğrenme hızı yavaşlıyor, uyku problemleri ortaya çıkıyor.

Daha rahat bir uyku için uyumadan önce bir kadeh şarap tüketmeniz ya da bir adet uyku ilacı almanız NREM uykusunun bellek birleştirme kısmındaki etkilere yönelik zarar verdiğini ortaya koymaktadır. Arkadaşlarınızla yapacağınız gece eğlenmesinin ardından anılarınızı unutmanız, uyku öncesindeki yaşadıklarınızı tam olarak hatırlayamamanız aldığınız alkol seviyesi ile doğru orantılı olmaktadır.

Uyku haplarına bakıldığında, uykusuzluk sorununu daha da arttırdığını göstermektedir. Uykusuzluk kimi zaman fiziksel kimi zaman ruhsal rahatsızlıklardan ortaya çıkabilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun uyku hapı almak, alınan hapların doz seviyesini zamanla arttırmaya yönelik etkilere sebebiyet vermektedir. Bunun yerine meditasyon ya da spor yapmayı öneren uzmanlar, uyku haplarının unutkanlık üzerinde de ciddi etkilere neden olduğunu belirtmektedir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.