En İyi Kamuflaj Gülümsemek mi?

Sade, sıcak ufak bir tebessüm mü? Yoksa kendimizi tutamayıp attığımız o koskoca kahkaha mı? Her ikisi de, yeter ki içten gelerek olabilmeli. En iyi kamuflaj mıdır gülümsemek, yoksa bir kaçış mı? Kendimizi şartlandırarak gülümsediğimiz zaman maalesef ki maske takmış oluyoruz. Görünmez ve sizin de görmeyi reddettiğiniz bir maske. Bu yüzünüze yük olmaktan başka bir işe yaramayacaktır, çıkarıp atın. Zoraki bir gülümsemedense, samimi bir gülüşü kendinize davet edin.

Kamufle Olmuyor, Maskemi Çıkarıyorum

Asıl zor olan şartlanmayı bırakmaktır. Konunun derinlerinde yüksek ihtimal şartlandırılmışlığın alışkanlığı yatıyor. Geçiştirmek yerine zorlandığımız bu konu üzerine gideceksek eğer, gerçek problemin gülümseyemiyor olmak değil, bunu rafa kaldırdığımız çıkacaktır. Maske takmamıza sebep olan konuyu ele almalı ve artık rafa kaldırmamalısınız. Hayatınızın her alanında yaşadığınız problem siz onu görmezden geldikçe sizin gülüşlerinizden yavaş yavaş çalacaktır. İşin özünde üstü kapanmayacak ve bilinçaltınızda size maskeyi taktıran o duyguyu daha çok besleyecektir. Kısacası gülümsememizi etkileyen olayları biz yaratırız. Konuları gerek bastırarak, gerek fazlasıyla abartarak en kolay vazgeçtiğimiz tepkimiz gülümsememizdir. Durduk yere mi güleceğim diyoruz. Evet, en karmaşık zamanda gülümseyerek işe başlayacağız. Bu davranış alışkanlık haline geldikçe, gülümseme kendini hatırlatacak ve maskeyi bir kenara bırakacaksınız. Böylece o gücü içinizde hissettiğinizde, daha çok güçlenecek ve içten gelen o gülümsemeye doğru yola çıkacaksınız.

Gülümsemek Psikolojiyi Düzeltir

Biraz ve bazı zamanlar zorlanarak ta yapsak sadece buna yönelmek ve beynimize gülümseme komutunu vermek içerisinde bulunduğumuz duygu durumu toparlamaya ve iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yapacağımız şey basit, gülümsemeyi unutmamak. Bir de gülümsemenin bulaşıcı olduğunu hatırlayın bu da size yardımcı olacaktır. Ufak bir tebessümün nice insanlar için de ne kadar iyi geleceğini bilemezsiniz. Belki de uzun bir aradan sonra gülümseme görmemiş bir insana gülümseyen tek insan sizsinizdir. Gülümseyince enerji saçarsınız, farkına varmadan her hareket ve tavırlarınızla. Önceliğiniz bu hareket ve tavırlarınıza gülümsemeyi de eklemek olsun, enerji dönüşümlü olacağından daha fazla gülüşü ve samimiyeti kendinize çekeceksiniz.

Evrenseldir

Gülümsemek evrensel bir mutluluk belirtisidir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bulunduğunuz yerin dilini konuşamıyor olsanız bile, insanlar gülüşünüzün ne anlama geldiğini bilir ve size aynı şekilde karşılık verirler. Ayrıca etrafınızdaki kişiler gülüşünüze göre karakteriniz hakkında çıkarımlarda bulunurlar. İnsanlar gülümseyen kişilerin etrafında olmaktan keyif alırlar, çünkü gülümsemek mutluluğu çağrıştırır. Mutlu insanlar da çevrelerindeki insanlar tarafından çok daha çekici ve sosyalleşmeye açık görünürler. Güler yüzlü bir kişi, etrafındakilerde dost canlısı, cana yakın ve güvenilir bir izlenim bırakır. Zorla gülümseyen veya gülüşünü saklamaya çalışan biri ise genelde hoş bir intiba bırakmaz. Farkı yaratabilmek basit. Gülüşlerinizle daima samimiyeti yakalarsınız.

Gülümsemenin Biyolojisi Ve Fizyolojisi

Gülmenin, bir bilim dalı olarak incelendiğini biliyor muydunuz? Gelotoloji, gülmenin insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini inceleyen bir psikoloji dalıdır. Gülme farklı uyaranlara karşı bedenin verdiği bir tepkidir. Günlük hayatımızda gerçekleşen komik olaylar, beyin tarafından algılanıp, yorumlanır ve komik olduğuna karar verirse, gülme işlemi için emir verir ve 15 ayrı kas hareketiyle gülme gerçekleşir. Nefes alış veriş ayarlanır ve ağız kasları harekete geçer. Nefes alış verişi ile gülme gerçekleşir. Güldüğümüz zaman fizyolojik olarak değişiriz. Yüzümüzdeki ve vücudumuzdaki kaslarımızı esnetiriz, nabzımız ve tansiyonumuz artar ve daha hızlı nefes alıp veririz. Böylelikle dokularımıza daha fazla oksijen göndeririz. Gülmenin faydalarına inanan insanlar, bunun hafif bir antrenman gibi olduğunu ve bir antrenmanın sağlayacağı faydaların bir kısmını sunabileceğini söylerler. Kimilerine göre de, “Gülme ile egzersizin etkileri çok benzerdir. Kollarınızı sallamak gibi, gülme ile hareketi birleştirmek kalp atışınızı hızlandırmanın en iyi yoludur.”

Son yıllarda araştırmacıların gülmenin vücut üzerindeki etkileri üzerine çalışmalarındaki ulaştıkları bazı sonuçlar şöyle:

  • Kan akışı;insanlara komedi veya dram türünde filmler izletildiğinde bunun damarlar üzerindeki etkileri izlenmiştir. Gösterimden sonra komedi izleyen grubun damarları kolaylıkla daralıp genişleyerek normal bir şekilde hareket ederken dram izleyen insanlardaki damarlar kan akışını kısıtlayacak şekilde gerilme eğilimi göstermiştir.
  • Bağışıklık tepkisi;artan stresin, azalan bağışıklık sisteminin tepkisi ile ilgili olduğu belirtilir. Bazı çalışmalar, mizahı kullanma becerisinin vücuttaki enfeksiyonla savaşan antikor düzeyini yükseltebileceğini ve bağışıklık hücrelerinin seviyesini de arttırabileceğini göstermektedir.
  • Kan şekeri düzeyi;diyabeti olan 139 kişi ile yapılan bir çalışma, gülmenin kan şekeri düzeyi üzerindeki etkilerini açıkça gözler önüne sermektedir. Yemekten sonra sıkıcı bir seminere giren gruba sonraki gün yine yemekten sonra bir komedi izlettirilmiştir. Komedi filminden sonra grubun kan şeker düzeyi ölçüldüğünde seminerden sonra olduğundan daha düşük çıkmıştır.
  • Gevşeme ve uyuma;gülmenin faydalarına odaklanma aslında Norman Cousin’ın “Bir Hastalığın Anatomisi” adlı hatıralarıyla başlamıştır. Eziyetli bir omurga hastalığı olan ankilozan spondilit teşhisi konan Cousin, komedi filmlerinden oluşan bir kürün kendisini daha iyi hissettirdiğini bulmuştur. On dakika gülmenin, iki saatlik ağrısız bir uyku çekmesine izin verdiğini söyleyen Cousin, hiçbir koşulda gülmeyi unutmadığını belirtmektedir.
  • Depresyon ve anksiyete;son yıllarda depresyon tedavisinde psikoterapi ve nefes terapisi ile birlikte gülme terapisi de uygulanmaya başlanmıştır. Terapi, kahkaha ile nefes tekniklerini birleştiren bir egzersizle kişinin karın kaslarını kullanarak soluması ve diyaframın eğitilerek kahkaha atabilmesi uygulamasına dayanmaktadır.
Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.