Epikür Felsefesine Göre İş Hayatında Nasıl Mutlu Olursunuz?

Epikür felsefesi, insanların gerçek anlamda mutlu oldukları her ne varsa o konuda rehberlik etmeleri gerektiğini söyleyen en etkili okullardan biridir. Felsefe daima mutluluk ve iyiliği temel almaktadır. İnsanların hayatı boyunca yaşayabileceklerini anlamaya yönlendirmektedir. Mutluluğun ve sükûnetin olduğu bir hayatın en iyi hayat olduğunu öğretmektedir. Fakat Epikür felsefesini anlamak için bu bilgilerle sınırlı kalmamak gerekir.

Epikür Felsefesi Nedir?

Milattan önce 307 yılı civarında kurulan Epikür felsefesi, insanlara en büyük iyiliğin mütevazi zevklerden oluştuğunu öğretmektedir. Bu zevkler, insanı huzura götürmektedir. Huzurla birlikte tüm acı ve korku silinmekte, bu iki duygunun yokluğu kazanılmaktadır. İnsanın sıkıntılarından kurtulmasını sağlamakta ve bu sıkıntılardan sonra mutluluk ve dinginlik içerisinde geçen bir hayat yaşamayı öğretmektedir.

Gerçek mutluluğun sınırlı arzular, duygular ve hislerle yaşanabileceğini söyleyen felsefe bu duruma “neşeli yoksulluk” demektedir. Erdemi ve sadeliği kapsayan neşeli yoksulluk, insanın içinde yaşaması gereken nokta olarak söylenmektedir. Mutluluk için gıda, giyim, arkadaşlık, diğer ilişkiler vb. her şey de insanın sınırlı yaşaması gerektiğini, sınırlı arzular kurması gerektiğini ifade etmektedir. Erdemli davranışlar, sınırları bilinen arzular ve istekler içerisinde oluşmaktadır. Epikür felsefesi tam anlamıyla bu bakış açısına sahiptir.

Daha fazlasını istemek ya da hep daha fazlasını arzulamak, insanların erdemden ve sadelikten uzaklaşmasına neden olur. Felsefenin temelinde de az ve sınırlı olanla mutlu olmak bu nedenle vardır. Peki, bu felsefe insanın nasıl iş yaşamında mutlu olmasını sağlar?

Kendi İmkanlarınız İçerisinde Yaşamak

John Locke, John Stuart Mill, Friedrich Nietzsche ve hatta Thomas Jefferson gibi pek çok filozofun etkilendiği bu felsefe, basit ve tatmin edici bir yaşamın tüm yaşamlardan daha kaliteli ve etkileyici olduğunu savunmaktadır. Zaman ne kadar değişirse değişsin, felsefe modern dünya içerisinde pek çok uygulama alanına sahiptir. İş hayatında da Epikür felsefesi uygulanarak daha başarılı, mutlu, verimli olunabilmektedir.

Öncelikle felsefe, sahip olunan ile minnettar olunabilmesini öğretmektedir. Bu nedenle “kendi imkanlarınız içerisinde yaşamak” nedir, bu imkanlar çerçevesinden nasıl mutlu olursunuz ya da elinizde olanların tadını nasıl çıkartırsınız bunları size gösterir. Dolayısıyla iş yaşamındaki sahip olduğunuz becerilerin, pozisyonun, maaşın ya da takım arkadaşlarınızla olan ilişkilerin değerini bilmeyi sizlere aşılar. Aynı zamanda kendi değerinizin de farkına varılmasını sağlar.

İş yaşamında bulunan herkesin bir gün yönetici olma arzusu bulunduğunu söylemek yanlış olmaz… Fakat bu arzu kimi zaman insanı öyle bir ele geçirir ki, kişi bencil, egoist ve narsist birine dönüşür. Bu durum bir tek iş hayatı için geçerli değildir. İnsan bir şeyi ne kadar çok arzular ve isterse, o şeye ulaşmak için bencilleşir, egoist ve narsist bir kişiliğe bürünür. Bu hareketler, davranışlar ve tutumlar, aç gözlülüğün de göstergesidir. İş hayatında açgözlü olmak, değişen dünya içerisinde geride kalmanızı sağlar. Bir anda birden farklı şeye odaklanmaya çalışmak, hepsini istemek ve arzulamak, en iyisi olabilmek için ruhunuzu ve bedeninizi dinlememek, mutluluğunuzu yok edecektir. Dolayısıyla hem performansınız hem de verimliliğiniz bir anda düşecektir. Bu nedenle daima ölçülü olmak gerekir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.