Eros Hastalığı (Erotomani) İsmi Kadar Masum Değil

Her ne kadar bir hastalık ismi olsa da içinde geçen Eros kelimesini duyduğunuzda belki bu hastalık ismini aşk ile özdeştirdiğinizden dolayı size güzel imaj bırakmış olabilir. Ama hayır! Ne Eros hastalığı olanlar için ne de bu hastaların anlamsız ve olmayan bir şekilde aşık olduğuna inandıkları kişiler için yaşanması oldukça güç bir durum.

Tıptaki ismi Erotomani olan ve halk arasında Eros hastalığı olarak bilinen bu hastalık, başka birinin ona aşık olmasına inanması ile başlar. İşin hastalık boyutunu çıkarak kısım ise aslında karşısındaki kişi ne ona aşıktır ne de aşık olduğunu belirten bir ifadede bulunmuştur. Tamamen kişilerin kendi beyninde ürettikleri senaryolar ile oluşan bir aşk söz konusudur.  Tanımı ise: ‘Birinin kendisine aşık olduğu sanısı’ şeklinde yapılmaktadır.

Fransız Psikiyatrist olan De Clerambault tarafından bulunan bu sendrom mucidi olan De Clerambault ismi ile de bilinmektedir. Eros Hastalığı, Erotomani ve olan De Clerambault… Üçü de aynı sendroma verilen isimlerdir ve oldukça rahatsız edici durumlara yol açabilir.

Eros Hastalığı ve Erotomanik Kişilerin Davranışları

Eros hastalığına sahip olan kişilere erotomanik denilmektedir. Bu kişiler kafalarında bir aşk oluştururlar. Ancak bu senaryoda aşık olan taraf kendileri değil, bir başkasıdır. Birisi onlara aşık olmuştur ve bunu gizli mesajlar şeklinde iletmeye çalışıyordur. Kendilerine imada bulunarak aşklarını gizli mesajlar ile veriyordur. Elbette ki gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Gerçekliği olmuş olsaydı bu bir sendrom sınıfına girmezdi.

Beyinlerinde ona aşık olduğuna inandıkları kişilerin mesajları oldukça derindir. Bu aşkın anlaşılabilmesi için her şeye dikkatli bakılması gereklidir. Bu sebeple de kendilerine çok aşık olduklarını ama açılamadıklarını düşündükleri kişiyi takip altına alırlar. Onların sosyal medya hesaplarındaki profil resmini değiştirmesi, anlamlı bir söz yazması veya bir şarkı paylaşması durumunda Eros hastalığı devreye girer. Tüm bunları kendi üzerine alırlar.

Eros hastalığına sahip olan erotomanik kişiler iki farklı yol izleyebiliyorlar. Ya karşılıksız aşk duyduklarına inandıkları kişiye karşı kendileri de aşk besliyor ya da sadece aşık olunan kişi olmanın mutluluğunu gerçek olmaksızın yaşıyorlar fakat karşı tarafın aşkına yanıt vermiyorlar.

Erotomanik Olan Eros Hastaları Genellikle Bu Gizli Aşkı Saklarlar

Kendisine deli gibi aşık olduğunu, bunun için acı çektiğini ama açılamayarak gizli mesajlar gönderdiğini düşünen kişiler genellikle çevrelerinde değer verdikleri bir iki kişi ile bu düşünceyi paylaşıyorlar. Ancak karşısındaki sağlıklı olan kişi: bunun doğru olmadığını, o kişinin kendisine ilgi duymadığını söylediğinde duyduklarının hepsinin yalan olduğunu ve hatta bu sözleri sarf edenin gizli mesajları okuyamaması sebebi ile bilmediğini düşünüyor. Çevresinden aldığı yorumlara inanmıyorlar ve inanmak da istemiyorlar. Artık kimse ile paylaşamadıkları ve ona gizli mesajlar gönderen sevgilileri ile kendi dünyalarında kalıyorlar.

Eros Hastalığı Olanların Yaşadıkları Hisler

Eros hastalığı yaşayan kişilerin yaşadıkları duygu cinsel çekicilikten daha çok manevi yönde bağlanma ve manevi bir aşk yapısı ile özdeşleşmektedir. Kendisine aşık olduğu kişi ise genellikle sosyal statü bakımından daha üstün veya ünlü kişilerdir. Böylesine değerli bulduğu bir kişinin ona aşık olmasını düşünerek büyük bir gurur duyar. Örneğin bir televizyon kanalında spikerlik yapan birinin ona aşık olduğunu düşünebilir. Böylece o spikerin yayınlarında kullandığı sözler, kelimeler ve hatta mimikler bile kendisine iletilen gizli mesajlar içerir. Olmayan gizli mesajları alabilen bu erotomanik, eros hastalığı yüzünden böyle hisler yaşadığını kabul etmez.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.