Etkili Bir Bakış Açısı İçin 8 Tavsiye

Büyüdüğümüz coğrafya, aile yapımız, bulunduğumuz ortam, arkadaş çevremiz, karakterimiz ve nice unsur bakış açısı konusunda etkilidir. Bu nedenle herkesin gerek hayata gerek kendisine ve gerekse de çevresine karşı farklı bakış açıları bulunmaktadır. Kimi zaman bu açılar bizleri kötümserliğe ve karamsarlığa iterken kimi zamanda dünyanın en mutlu insanı haline getirebilmektedir.

Hayatımızdaki temel amaç, arzularımızı ve isteklerimizi gerçekleştirerek gönlümüzdeki gibi yaşamaktır. Eğer bir şeyler hakkında eleştiri yapıyorsak, insanların da bizlere karşı eleştiride bulunabileceğini kabul etmemiz gerekir. Çünkü genel olarak eleştirileri kaldıramayan karakterlere sahibiz. Oysa iyi ya da kötü fark etmeksizin yapılan her eleştiri farklı bir bakış açısına sahiptir. Tüm eleştiriler bizlere “görmek isteyip de göremediğimiz” detaylar hakkında ipuçları verir.

Etrafımızda daha iyi bir yaşama, daha mutlu ve huzurlu bir hayata sahip olmak ve iyi bir insana ya da çevremiz içerisinde aranan biri olmaya çalışıyorsak etkili bir bakış açısı elde etmemiz gerekir. Bunun için de bazı tavsiyeleri bilmeli, kulağımıza küpe etmemiz gerekir.

Bakış Açısı Değişebilir – Herkes Gibi

  1. Bakış açısı değişkendir. Herkes gibi değişime uğrayabilir. Her insanın yaşadığı ya da yaşamak zorunda olduğu birtakım zorluklar mevcuttur. Kimin, nasıl bir hayata sahip olduğunu bilmeden bakış açısını değerlendirmek yanlıştır.
  2. Mutlu olmak ya da mutluluğu yaşamak bir tercihtir. Oyunu kuralına göre oynarsanız hayat size dallarından her zaman meyve sunacaktır. Bunun için öncelikle yerle bir olmanız gerekir. Ardından nasıl ayağa kalkarsanız mutluluk da size öyle gelir. Bu da önemli bir bakış açısıdır.
  3. Şikayet etmek, isyan etmek, boşvermek, tükenmiş ve çaresiz olmak neyin daha iyi olduğunu algılamanızı ya da hissetmenizi önler. Her gecenin bir sabahı olduğunu unutmamanız gerekir. Her yağmurdan sonra gelen toprak kokusu da güzeldir. İçinize mutlaka o kokuyu çekin.
  4. Hiçbir zaman tek kişilik dev bir kadro olduğunuzu düşünmeyin. Siz birer vitrin değilsiniz ve tek başınıza sergilenemezsiniz. Dolayısıyla kendiniz hakkında bir şeyleri doğrulamak ya da kanıtlamak için çevrenize ihtiyacınız yoktur. Çevrenizin size ihtiyacı olmalıdır.

Tutku ve Mantık Size Farklı Bir Alan Sunar

  1. Tutkulu ve mantıklı olmak bakış açısı için önemlidir. Kendinizi tutkulu olduğunuz alana doğru iterseniz, hayatınızda her şeyin yolunda gitmediğini de görürsünüz. Çünkü tutku, acılardan beslenerek mutlu olmak demektir. Acıyı tatmadan mutluluğu yakalamak imkansızdır ve acı, insana mental, ruhsal ve duygusal olarak birçok anlam katar.
  2. Mantıklı olduğunuz kadar mantıksız hareketler de yapmanız gerekir. Hayattan keyif alabilmek için ya içinizdeki deliye ya da çocuğa seslenmeyi denemelisiniz. Farklı düşünce biçimlerine sahip olmaya çalışmak yerine içinizde yer alan farklı düşünceleri açığa çıkartın.
  3. Hayat, küçük şeylerden mutlu olduğunuz zaman güzeldir. Mutlaka kendinize büyük hedefler koyun fakat her elde ettiğiniz küçük başarı da bile kendinizi takdir etmeyi, kutlamayı unutmayın. Zafer, yalnızca kendisine inanların olacaktır. Bir başkasının size inanmasını beklemeyin.
  4. Her insan farklıdır ve farklılıklar hiçbir zaman kötü değildir. Olabildiği kadar yeni insanlar tanımak ve insanların farklılıklarını benimsemek, yaşama karşı neyin değerli olduğu konusunda bir şeyleri öğrenmenizi sağlar. Farklı insanlar, farklı iletişim yolları da demektir. İletişim gücünüzü geliştirmek de önemlidir.
Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.