Etkili Sunum Nasıl Hazırlanır? Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri

Çalışma hayatında eğitim ve tanıtım gibi amaçlarla yapılan sunumların başarılı olması, sunum yapan kişinin başarısına da bağlıdır. Sunum başarılı olursa, sunumu yapan kişi ve şirkette başarılı olur. Sunumların başarılı geçmesi için dikkat edilecek bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Başarılı bir sunumun püf noktaları bilinirse, sunum yaparken stres içerisinde olmazsınız.

Sunumun en önemli noktası kısa olmasıdır. Haddinden fazla uzun sunumlar, birçok insan tarafından anlaşılamamaktadır. Bu nedenle hazırladığınız sunum ne kadar kısa olur ve sunum ne kadar kısa sürerse o kadar iyi olacaktır. En az 10 dakika en fazla ise 20 dakika uzunluğunda bir sunum oluşturmaya özen gösterin. Sunumunuz şirketiniz hakkında olacaksa ve satışa yönelik bir sunum hazırlıyorsanız maksimum 15 dakikalık bir sunum tercih etmelisiniz.

Gerçek olaylardan baz alınan örnekler sunmak ve sunumunuzda bu örneklere yer vermek sizleri bir adım ileriye taşıyacaktır. Güncel ve gerçek olaylar sayesinde akılda kalıcı bir sunum hazırlayabilirsiniz. Bu sayede sunumunuz daha anlaşılır bir hale gelecektir. Örnekler sonucunda geri bildirim almanız da kolaylaşacaktır. “Sizler de birkaç örnek vermek isterseniz buyurun” şeklinde ifadelerine yer vererek dinleyicilerin sunum yapmış olduğunuz konuyla ilgili olarak özel yaşamlarından bir parça bulmasını sağlayabilirsiniz. Etkili bir sunumun altın kuralı daima örneklerden geçmektedir. Mutlaka sunumunuzda bu detaylara yer vermelisiniz.

Sunumunuzda kullanacağınız görseller, videolar, yazılar, resimler ve grafikler gibi içerikler dikkat çekici olmalıdır. Cümleleriniz sade ve basit olmalı, cümle akışını bozmamalıdır. Basit ama etkili bir sunum hazırlamak istiyorsanız görselliği ön planda tutmalısınız. İnsanlar okumak yerine görmeyi tercih ederler. Bu nedenle görsel öğelerinizin konunuzla ilgili olmasına ve dikkat çekmesine özen gösterin. Kullanmış olduğunuz yazı ya da açıklamalarda ise okunabilirlik ön planda olmalıdır. Herkes tarafından okunacak boyutta yazı tipi ve boyutu seçilmelidir. Cümleler kısa olmalıdır. Genellikle yapılan en büyük yanlış bir sayfa dolusu yazı yazmaktır. Maddeler halinde kısa yazılar yazmanız, fikirlerinizin akılda kalıcılığını kolaylaştıracaktır.

Sunuma Dinleyicileri Dahil Edin

Yapmış olduğunuz sunuma, dinleyicilerin dahil olmasını sağlamalısınız. Konuyla ilgili olarak yorum almayı deneyebilirsiniz. “Bu fikre katılıyor musunuz?”, “Sizce de öyle değil mi?” gibi soru tipleriyle dinleyicilerin sunumla ilgili düşünceler üretmesini sağlayabilirsiniz. Genellikle olumlu yanıtlar alabileceğiniz, cevabı kısa ve basit olan sorular sormanız faydalı olacaktır. Sunumunuz bu şekilde interaktif bir hale gelecek ve dinleyicilerin dikkatlerinin dağılmasını önleyecektir. Aynı zamanda sunumla ilgili olarak geri bildirim almanızı da sağlayacaktır.

Yapacağınız sunumda konunuzu aktarırken jest ve mimiklerinizi kullanmaya öze gösterin. Sunumu aktarırken beden dilinizi kullanmanız, konunun daha etkili bir şekilde anlatılmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde konunuzu dağıtmayacak şekilde sunumunuza mizahi ifadeler ya da hareketler de ekleyebilirsiniz. Bu sayede sunumunuz sıkıcı olmaktan çıkacak, keyifli bir hale gelecektir. Tekdüze yapılan sunumlarda dinleyiciler dikkatlerini başka konulara vermektedir. Bu durum aynı zamanda sizlerin de motivasyonunu düşürecektir. Mizahi yönünüzü ara sıra sunum içerisinde ortaya çıkartarak dikkatlerin üzerinize toplanmasını sağlayabilirsiniz.

Mutlaka Prova Yapın

Sunum sırasında anlatacağınız konuların organizasyon şemasını oluşturun. Hazırlanacak olan şemanın renkli, açıklayıcı ve eğlenceli olmasına dikkat edin. İş görüşmesi ya da proje sunumu gerçekleştirecekseniz önceden prova yapmaya özen gösterin. Prova yaparak sunum sırasında gerçekleşebilecek hataları fark edebilirsiniz. Bu hataları prova yaparak düzeltebilirsiniz.

Sunumunuzu uygun görsellerle desteklemeli, görsellerin net, kaliteli ve etkileyici olmasına özen göstermeli, zengin içeriğe sahip olan bir sunum hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Video ve animasyon eklenen sunumlar, daha etkileyicidir. Bu nedenle sunumunuzda bu araçlardan da faydalanabilirsiniz. Çeşitli programlar kullanarak kendi videolarınızı, görsellerinizi oluşturabilirsiniz.

Estetik olması açısından sunum öncesinde anlatacağınız konulara dair broşür, haber bültenleri, dijital ortamda hazırlanmış çeşitli imajlar hazırlayabilirsiniz. Sunumun etkili olması için sunumu yapacak olan kişinin de sunuma hakim olması oldukça önemlidir. Akıcı bir şekilde konuşmalı, konuşmanızda doğru vurguları ve tonlamaları yapmalısınız. Konuya hakim olmalı, etkileyici konuşuyor olmalı ve sorulabilecek sorulara karşı hazırlıklı olmalısınız. Giyiminize ve dış görünümünüze özen göstermeli, temiz ve bakımlı olmalısınız.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.