Hepimizin ezberleme kabiliyeti farklı. Kimimiz bir gördüğünü, bir öğrendiğini ya da bir duyduğunu yıllar boyu unutmazken kimimiz dün yediği yemeğin ne olduğunu bile hatırlamakta zorlanabilir. Sizler ikinci kesim içerisinde yer alıyorsanız ve bu her şeyi hemen unutma özelliğinizin doğuştan geldiğine inanıp kendinizi kandırıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz!
Ezberleme hızınızı arttırmanızı sağlayacak bazı yöntemleri bugünkü yazımızda sizler ile paylaşacağız. Basit ve uygulanması son derece kolay olan bu yöntemleri hayatınıza dahil ederek sizler de o hafızaları kuvvetli olması ile her daim özendiğiniz insanlar arasında olabilirsiniz.
Her Şeyi Hemen Ezberlemek Sağlıklı mı?
Ezberleme teknikleri konumuza geçmeden önce vurgulamamız gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Her şeyi hemen ezberleyebilmenin büyük bir meziyet olduğunu düşünüyorsanız yine yanılıyorsunuz. Çünkü bu konu sebebi ile sıkıntı yaşayan insan sayısı oldukça fazladır. Ve inanın, yaşadıkları sorun sizin ezberleyemem sorununuzdan katbekat fazladır.
Beynini; her gördüğü şeye, her duyduğu sese ve her öğrendiği bilgiye sürekli açık tutup bunları içerisinde hapsetmek üzere programlayan kişiler ciddi problemler yaşamaktadır. Kafalarının sürekli yoğun olması ve düşünce akışının durmaması yanı sıra ilerleyen yaşlarda ve hatta erken yaşta dahi görülebilen Alzheimer hastalığı ile mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar. Size bu noktadaki tavsiyemiz beyninizi gereksiz şeylerin ezberlenmesi şeklinde yormamanız olacaktır. Sadece ihtiyaç duyabileceğiniz konuları ezberlemeye yönelik çalışmalar sürdürmeniz her bakımdan daha sağlıklı olacaktır
Herkesin Ezber Yöntemi Farklıdır
Ezberleme yöntemleri konusunda yüzlerce taktikler vardır. Öncelikle bu taktikler arasından sizin için hangisinin ya da hangilerinin uygun olduğuna karar vermeniz gerekiyor.
Kimimiz gördüklerimizi ezbere almakta, kimilerimiz aldığımız kokuları anımsamakta, kimilerimiz duyduğumuz sesleri hatırlamakta daha başarılıyız. Hepimizin ezberleme yeteneği var. Ancak farklı olan tek şey ‘beynimiz hangi duyularımızı kullanarak daha hızlı ezberleme görevini yerine getiriyor?’ sorusuna verilen cevaptır. Bu soruya doğru cevabı verebilmeniz için sadece kendi deneyimlerinizi kullanmanız gerekiyor. Deneme-yanılma yöntemini kullanarak kendi metodunuzu bulduktan sonra sizin için de ezberleme konusunun ne kadar da kolay olduğunu fark edebilirsiniz.
Örneğin eski bir anınızı düşünün. O anı ile birlikte size ilk ulaşan veri ne? İlk hatırladığınız ne? Bir se mi? Bir renk mi? Bir koku mu? Bu cevaplar eşliğinde sizler de kalıcı öğrenme ve ezberleme yeteneğinizi arttırabilirsiniz.
Bilgilerinizi Çevreniz ile Paylaşın, Öğrendiklerinizi Anlatın
Öğrenilen bilgileri kendinde bir sır gibi tutmayı seven bencil insanların genellikle yerlerinde saydığı görülür. Başarı elde etseler bile bu başarının üzerine yeni başarıyı elde etmeleri güçtür. İşin sırrı tam da paylaşmakta!
Öğrendiğiniz ne varsa bunu çevrenizdekiler ile paylaşmaktan asla çekinmeyin. Öğrendiklerinizi anlatmak kalıcı öğrenmeyi ve ezberlemeye çalıştıklarınızı da sık sık insanlara aktarmak hızlı ezberlemeyi mümkün kılar. Sesli olarak tekrar edilen şeylerin beyinde ezberlenmesi herkes için en etkili olan ezberleme metotları arasında yer almaktadır.