Genel olarak toplumumuzda felsefe sevilen bir alan değildir. Bu bölümü okumak zor gelir, para kazandırmayacağı düşünülür, küçük görülür ya da felsefe hakkında konuşan insanlar yargılanır. “Felsefe yapma şimdi bana!” dediğimiz çoktur. Fakat farkında olmadığımız bir şey vardır ki o da felsefenin hayatımızdaki her alan ile ilişkisi olduğudur. Bizleri düşünmeye, sorgulamaya, bakış açımızı değiştirmeye iten şeydir.
Peki bizleri bu kadar çok sorgulamaya, düşünmeye ve farklı bakış açıları kazandırmaya iten şeyin hayatımız üzerindeki etkileri nelerdir?
Düşünmek Bir Yetenektir
Toplumumuzda hor görülen en büyük yeteneklerden biri düşünmektir. Genel olarak insanlar düşünen birini gördüğünde, “Ne o Karadeniz’de gemilerin mi battı?” demektedir. Oysa düşünmek, iyi ya da kötü fark etmeksizin, insanın ufkunu açan ve farklı bakış açıları kazanmasını sağlayan bir yetenektir. Günümüzde pek çok kişi bu yetenekten yoksundur. Düşünmeden alınan kararlar, düşünmeden yapılan hareketler bir tek o insanı değil, çevresindeki insanları da üzmektedir. Eğer biri bizi üzüyor ise bu yanlış ya da hata yaptığından değil, düşünmediğindendir. Bir insan bizi düşünmeden hareket ediyor ise bizi çoktan gözden çıkarmış demektir. İşte felsefenin hayatımıza kattığı en büyük artılardan biri budur. Düşünmek ve insanları tanımak!
Eleştirel Düşünmek ise Üstün Bir Yetenektir
Düşünmek elbette bir yetenektir, bu yeteneği geliştirmek istediğimizde eleştirel olarak düşünmemiz gerekir. Yani düşünmek bir üniversite öğrencisi ise eleştirilen düşünmek master yapan bir üniversite öğrencisidir. Tarihe baktığımızda pek çok filozofun olduğu, bu filozofların birbirlerinin düşüncesine “saygı” çerçevesinde yaklaştığını fakat bu düşüncelerdeki eksik ya da hatalı noktaları eleştirel bir dille yorumladığını görebiliriz. Filozoflar, bir düşünceyi olduğu gibi almaz, onun üzerine düşünür, mantıksal açıdan yorumlar ve en son da düşüncelerini ortaya koyarlar. Yani, her şeye karşı geniş bir açı ile bakarlar. Bu da felsefenin yine kattığı en büyük artılardan biridir.
Eleştirel düşünme yeteneğinin hayatımız içerisinde pek çok faydası vardır. İş hayatında hangi kararları alıp ilerleyeceğinizi bilmek, rakip firmaların stratejilerini öğrenmek ya da bir trendi takip ederken hangi yola başvurmak gerektiğini bilmek gibi… Özel yaşamda ise insanları tanımamızı sağlar. Her insan size karşı gülümseyebilir ya da iyi niyetli görünebilir, önemli olan yüzlere takılan maskenin ardındaki gerçek benliği görmektir. İşte eleştirel düşünme, o yüzü görmemizi sağlar.
Tüm Bunları Birleştirmek Sağlam Bir Zihin ile Gerçekleşir
Düşünmeli, eleştirilen bir şekilde düşünmeli ve tüm bunları zihninizde birleştirmelisiniz. Felsefenin hayatımıza kattığını en önemli şeylerden biri sağlam bir zihne sahip olmaktır. Bir insanın kendini yönetebilmesi, doğru kararlar alabilmesi, hayatında mutlu mu ya da mutsuz mu olduğuna karar verebilmesi için zihninin de iyi olması gerekir. Felsefe sayesinde acılara karşı daha dayanıklı olabileceğiniz gibi yaşamınızda daha disiplinli bireyler haline de gelebilirsiniz.
“Başkalarının ustası olmak avantajdır. Kendinin ustası olmak ise gerçek güçtür.” —Lao Tzu