Günümüzde pek çok hızlı öğrenme tekniği bulunuyor. Bu teknikler bilgi edinme konusunda pratiklik ve kolaylık sağlasa da çoğu zaman kalıcı bilgi edinme konusunda yararlı olmuyor. Eğer bir bilgiyi daha sonrasında hatırlamıyorsanız, o bilgiyi hızlı bir şekilde öğrenmenizin hiçbir anlamı olmuyor.
“Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan yeterince iyi anlamamışsındır.” – Albert Einstein
Zihnimiz gün içerisinde öğrendiğimiz bilgileri uykumuzda RAM belleğimize aktarmaktadır. Fakat bunu uyku halinde olmadan da yapabilmek mümkündür. Ünlü fizikçi Richard Feynman, uyanıkken bir insanın hem kalıcı hem de daha hızlı öğrenebileceğini kanıtlamıştır.
“İnsanların ne sorunu var bilmiyorum: anlayarak değil de başka bir şekilde öğreniyorlar, ezberler gibi. Bilgileri o kadar dayanıksız ki!” – Richard Feynman
Feynman Hızlı Öğrenme Tekniği Nasıl Uygulanır?
Feynman hızlı öğrenme tekniği, Yazar James Gleick tarafından yazılan “Dahi: Richard Feynman’ın Bilim Hayatı” kitabında açıklanıyor. Bu teknik, herkesin yeterince çaba sarf ettiği takdirde etkili bilgi edinme ve öğrenme becerisine sahip olabileceğini gösteriyor. Eğer bir öğrenciyseniz bu yöntemi sınavlara hazırlanırken de kullanmanız mümkün!
Gleick, tekniği açıklamadan önce Fizikçi Feynman’ın “Bilmediğim Şeylerin Yazdığı Defter” adında bir defter tuttuğunu anlatıyor. Bu defter içerisinde Nobel Ödülü sahibi olan Fizikçinin, öğrenmek istediği noktalar yer alıyor ve araştırmaları içerisinde kendini geliştirmek istediği alanlar yazıyordu. Kendisinde geliştirmek istediği ne kadar kavram varsa, bu kavramlar tek tek anlamları ile birlikte defterin içerisinde bulunuyordu. Feynman bu tekniği tek başına yapmak istemeyenler için de bir öneri sunuyor elbette. Öğrendiğiniz bilgiyi bir başkasına anlatmak, aklınızda o bilgiyi tutmayı kolaylaştırır. “Ne kadar çok anlatırsanız o kadar çok bilgiyi iyi anlarsınız” diyor Fizikçi.
Ancak hepimiz, bir bilgiyi başkasına aktaracak ve ona anlatacak kadar sabırlı değiliz ne yazık ki. Kimimizin bu bilgileri aktaracak arkadaşı da olmayabilir üstelik. Bu nedenle Feynman eğer defter tutamıyor ya da bilgilerinizi paylaşacak birini bulamıyorsanız “Anlatarak öğrenme” metodunu sunuyor.
1. Adım: Hızlı Öğrenme Basitçe Açıklamaktır
Feynman hızlı öğrenme tekniği içerisindeki amaç, okuduklarınızı ya da edindiğiniz bilgileri bir başkasına rahatça ve basit bir şekilde anlatabiliyor olmaktır. Bir bilgiyi basitçe anlatamıyorsanız, o bilgiyi öğrenmemişsiniz demektir. Bunun için bilgiyi kendinize hatırlatacak yeni kavramlar, görsel bağlantılar oluşturabilirsiniz. Farklı diller üzerine de stratejiler geliştirebilirsiniz.
“Yaratamadığım şeyi anlayamam da.”– Richard Feynman
2. Adım: Adını Bilmekle Ne Olduğunu Bilmek Farklıdır
“Mutluluk” kavramını elbette hepimiz biliyoruz. Fakat bu kavramın ne demek olduğunu biliyor muyuz? İşte anlamını bilmediğiniz fakat bildiğinizi sandığınız her şey için öğrenmenin vakti geldi! Feynman aslında zihnimize şu kavramı sokar, “Adını bilmekle ne olduğunu bilmek farklıdır”. Mutluluk kavramını bilmek gerçekten o kavramı bildiğinizi göstermez. Çünkü pek çoğumuz bu kavramı bildiğimiz halde hayatlarında mutlu olamayan insan sürülerini oluşturuyoruz.
“Bir şeyin adını bilmekle o şeyin ne olduğunu bilmek arasında bir fark olduğunu çok erken yaşta öğrendim.” – Richard Feynman
3. Adım: Bir Defter Al
İlk adımı tamamladıktan sonra üçüncü adım olarak bir defter sahibi olmanız gerektiğini söyler Feynman. Bu defterin çizgisiz olması işinize yarayabilir. Her sayfa bir kavrama ait olacak şekilde defteri kullanmanız gerekir. Örneğin ilk olarak öğrenmek istediğiniz kavram, “Nobel Ödülü” olsun. Bu kavramı sayfanın en başına yazın. Ardından kavramın altına bir ok çizin ve buraya da kavramı nasıl anlatacağınızı yazın. Buradaki önemli olan nokta, başkasına anlatır gibi basit bir dil kullanmanız gerektiğidir. “İnsanlığa hizmet eden kişileri ödüllendirmek amacıyla verilen prestijli ödül” yazdığınızda Nobel Ödülü’nü tanımlamış olursunuz.
4. Adım: Hızlı Öğrenme Hızlı Kontrol
Son adım, açıkladığınız her kavrama tekrar göz gezdirmektir. Fakat bunu hızlı bir şekilde yapmanız gerekir. Açıkladığınız her kavrama göz gezdirin ve size karmaşık gelen kavramları daha basit bir şekilde açıklamayı deneyin. Bu sayede bilgileriniz pekişecek, bilgiyi de sürekli olarak tekrar etmiş olacaksınız.
“Çözülmüş her problemi çözmesini bilin.” – Richard Feynman
- İlgili İçerik: