Yapılan araştırmalara göre günümüzde pek çok gencin finansal okuryazarlık konusunda yetersiz olduğu ifade ediliyor. Ama gençlere sorduğumuz zaman kendilerini para yönetimi konusunda başarılı buldukları aşikar. Günümüzde gençlerin finansal anlamda yetersiz kalmaları gerçekten ciddi bir problem mi? Pek çok gencin finansal bilgisinin olmadığını kabul etmesi süreci nasıl etkiliyor?
Gençler Ülke Ekonomisine Çok Uzak
Yapılan araştırmalar çerçevesinde Türkiye’de 15 yaşından büyük olan nüfusun yüzde 31’lik kısmının henüz bir finansal hesabının olmadığı belirlendi. Bankalararası Kart Merkezi tarafından ‘Gençlerde Finansal Okuryazarlık Araştırması’ gerçekleştirildi. Bu araştırma sonuçları ise son derece kaygı verici. Türkiye’de yaşayan gençlerin yüzde 80’lik kısmının ülke ekonomisini takip etmediği belirlendi. Yüzde 84’lük kısım ise para ve finansal konularda herhangi bir bilgiye sahip değiller. Gençlerin büyük bir kısmı, her gün haberlerde söz edilen enflasyonun ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Ancak tüm bunlara rağmen, sorulduğu zaman her iki gençten birisi para harcama ve para yönetme konusunda başarılı olduğunu dile getiriyorlar.
Gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler arasında bir karşılaştırma yapıldığı zaman bazı farklar göze çarpıyor. En önemli farkın ise gelişmiş ülkelerde, finansal hizmetler sektörünün üst düzeye taşınmış olması olarak ifade ediliyor. Finansal hizmetler geliştiği için, bireylerin bu konuda hizmetlerden yararlanmaları da diğer ülkelere göre kolay ve hızlı oluyor.
Finansal Okuryazarlık Küçük Yaşta Başlamalı
Finansal okuryazarlık sadece finans sektöründe çalışan kişiler için değil, insanların yaşamları boyunca sahip olmaları gereken bir yetkinlik olarak ifade edilebilir. Bu konuda çocuk yaşta mümkün olduğunda finansal bilgilerin doğru şekilde aşılanması önemli. Bunun için eğitim önce aileden başlamalıdır. Ardından anaokulu ve ilkokul dönemlerinde de çocuklar için farkındalık süreci artırılabilir.
Uzmanlar ilkokul eğitiminden itibaren müfredatın içerisine finansal okuryazarlık hakkında bazı eğitimlerin yerleştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bu eğitimlerle birlikte çocukluk yaşlardan itibaren, kredi kartı, kredi ödemeleri, vergi türleri, tasarruf, emeklilik hesapları gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilirler.
Planlama ve Kaydetme Önemli!
Harcamalarınızı kaydetmek süreç açısından son derece önemlidir. Aylık bir bütçeyi doğru kullanabilmek için bir köşeye kaydetmeniz gerekmektedir. Aylık bütçe yaparak bugünkü net değerinizden haberdar olabilirsiniz. Aksi takdirde bir sayısal loto çekilişinde çıkmadan asla istediğiniz rahat finansal özgürlüğe sahip olamazsınız.
Zamanınızı Doğru Değerlendirin
Gün içerisinde pek çok farklı durum için ciddi zaman harcaması yapıyoruz. Özellikle sosyal medyada bulunan anlamsız içerikler, televizyondaki programlar ve uğraştığımız pek çok gereksiz durum zamanımızı çalıyor. Vaktinizi doğru şekilde yönetmeyi öğrendiğiniz anda nakit yönetimine de hakim olabilirsiniz. Nakit piyasasını iyi yönetemediğinizi fark ettiğiniz anda, boşa harcadığınız vakitleri tekrar değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bu süreci finans piyasalarını takip ederek değerlendirebilirsiniz.
Paranıza Değer Verin!
Para günümüzde kolay kazanılamıyor. Yani ‘elinizin kiri’ olarak adlandırmak pek doğru değil. Akıl ve yeteneklerinizin birikimi olarak algılayabilirsiniz. Harcamalarınıza dikkat edip, gereksiz olduğunu düşündüğünüz tüketimleri kısıtlamanız bir süre sonra paranızı doğru yönetmenin anahtarını size verebilir. İhtiyacınız olmayan şeyleri satın aldığınızda kendinizi çok kısa süre iyi hissedeceksiniz ancak sonrasın büyük sıkıntılar yaşayacaksınız. Paranın psikolojinizi yönetmesine izin vermeyin. Bu noktada finansal bilgilerinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz.