Geleceğinizi Tahmin Edebilir misiniz?

Bugün ne yaşadığınızı bilmek ve incelemek, yarın hakkında bir fikre sahip olmanızı sağlar. Genel olarak insanların yaşadıklarıyla söyledikleri çok farklıdır. Bunu fark ettiğiniz anda karşınızdaki insan için “dengesiz biri” yorumunu yapabilirsiniz fakat, bu bilimsel olarak bakıldığında “gerçeklik” olarak yorumlanmaktadır.

Kendinize gün içerisinde pek çok şeyi söyleyebilirsiniz. Örneğin:

  • Yarın projemin kalan kısmını bitirmek istiyorum.
  • Düzenli spor yapmak istiyorum.
  • Kendime bir araba almak istiyorum.

Kendinize bir araba almayı istemeniz kesinlikle yanlış değildir. Tüm isteklerinizi içinizden dilersiniz. İyi niyetli olarak “istiyorum” dersiniz. Fakat işin gerçeğine bakacak olursanız, araba almak için paraya ihtiyacınız vardır. Arabanın fiyatını iyi niyetinizle ödeyemezsiniz ve para kazanmak için de bir işte çalışıyor olmanız gerekir. Tüm bunlar, hayalleriniz için birer engel gibi gözükebilir. Fakat geleceği bilmek, bu durumu tamamen değiştirebilir. Nasıl mı?

Hiç kimse doğru yolda olup olmadığını ya da hayatının 1 saniye sonrasında neler yaşanacağını bilemez. Fakat geleceği öngörebilir yani tahmin edebilirseniz, bir sonraki dakikayı, bir sonraki günü, hatta bir sonraki yılı tahmin edebilirsiniz. Bunun için çok basit ve uygulanabilir yöntemler mevcut. Peki bu yöntemler neler?

Söylediklerinizle yaptıklarınız birbirini desteklemeli

İlk yöntem bakıldığında basit, fakat söz konusu uygulama olduğunda zordur. Yaptıklarınızla söyledikleriniz, söylediklerinizle yaptıklarınız birbirini desteklemiyorsa, geleceği tahmin etmeniz de zordur. Bu durumda bir şeyi başarmanız ya da elde etmeniz imkansızdır. Çünkü aslında ne istediğinizi ve neyi başarmak istediğinizi siz bile bilmiyorsunuzdur ya da farkında değilsinizdir…

Yapmanız gereken aslında çok basittir! Hayatınızda neleri elde etmek istediğinizi ya da başarmak istediklerinizi sürekli olarak tekrarlamalısınız. Örneğin, bir yıl boyunca birikim yapmak istiyor ve bir yandan da temel ihtiyaçlarınızı karşılamayı hedefliyorsanız, kendinize şu soruları sormalısınız:

  • Kendimi geliştiriyor muyum?
  • Diğer insanların hayatında bıraktığım bir iz var mı?
  • İnsanların ihtiyaç duyacağı şeyler yaratıyor muyum?
  • Gelirimin en az yüzde 10’unu biriktirebilir miyim?
  • Maddi yatırımım var mı?

Bu sorular daha da uzatılabilir fakat genel olarak sorulabilir… Buradaki durum aslında “alışkanlıklarınızı” sorgulamaktır. Ne istediğinizi değil, ne yaptığınızı sorgularsınız. Çünkü insan söyledikleriyle değil, yaptıklarıyla bir farkındalık yaratır.

Yarına değil, bugüne odaklan

“Yarına odaklanmadan nasıl geleceği tahmin edeceğim?” diyebilirsiniz… Bugününüzü bilmeden, yarına gidebilir misiniz? Gelecekte olan şeyleri bilebilmek için bugünü bilmek gerekir.

Bir şeyler için harekete geçmeye karar verdiğiniz zaman, tek seferde her şeyi başaramazsınız. Öncelikle bunun farkında olmalısınız. Mutlaka önünüze engeller çıkacak ve çıkmaya da devam edecektir. Burada önemli olan nokta, çeşitli stratejiler ve öngörüler yaratmaktır. Örneğin, bugünkü planınız arasında markete gidip alışveriş yapmak, spora gitmek ve akşam yemeğinden sonra çok sevdiğiniz internet dizinizi izlemek varsa, plan bir anda alt üst olabilir. Nasıl mı?

Markete gitmeden önce bir duş almak isterken, banyonuzda çıkan bir arıza olabilir. Arıza ile uğraşırken spora gideceğiniz vakti kaybedebilir ve akşam o kadar yorgun olursunuz ki uyumaktan diziyi izlemeye fırsat bile bulamayabilirsiniz. Bu durumda Murphy Kanunlarını hatırlayabilirsiniz: “Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa o şey ters gidecektir.”

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.