Görgü Kuralları Nedir ve Ne Kadarına Uyuyoruz?

Bazı insanlar görgüden yoksun ya da hayatın o yönet ittiği insanlardandır. Bazıları ise doğru bildiği yanlışları sergiliyordur. Kalan kısım ise belki de adab-ı muaşeret kuralları yerine gördüklerini yapıyordur. Bilmeyenler için, adap edep anlamına, muaşerette toplumsal ilişki anlamına geliyor. Yani toplumumuz için davranışlarımızı kapsayan bir kurallar bütünü bulunuyor. Toplum ne derse haklıdır demiyorum ama mutlaka belirli bir standartta olmak daha sağlıklı iletişim için geçerli durumda. Çünkü insanları bir arada tutmak için kurallara ihtiyaç duymak zorunda kalıyoruz.

Hepimizin görgü kuralları olarak bildiği Adab-ı Muaşeret Kurallarından bahsetmek istiyorum. Bu kurallar kendi içinde 4 gruba ayrılmış bulunuyor. Bunlar, insan iletişimi, çevre ve birey temizliği, yemek yeme ve vedalaşma şeklinde.

Görgü kuralları insanların kendilerine ve birbirlerine saygılı olması anlamını taşıyor. Herkes birbirine saygısızlık yapsaydı, muhtemelen hiç huzurumuz kalmayabilirdi. Çoğunu görerek öğrendiğimiz kurallara bir bakalım.

Adab-ı Muaşeret – Görgü Kuralları Nelerdir?

  • Adab-ı Muaşeret Sosyal İletişim Kuralları

Tanıdık biri ile karşılaştığımızda kurallar göre selam vermemiz gerekiyor. Gerektiği noktalarda “Lütfen” ve “Teşekkür ederim.” kelimelerini kullanmamız gerekiyor. Bir restorana gittiğinizde servisin açılmasına teşekkür etmemiz gibi. Diyalog halinde olduğumuz kişilerin sözlerini kesmeden onları dinlememiz gerekiyor. Ayrıca her zaman güler yüzlü olmamız da gerekiyor. Gerektiği noktada özür dilemek ve büyüklerimize yer önceliği vermemiz gerekiyor. Konuşurken, başkalarına da söz hakkı vermemiz ve iletişim kurarken de göz temasında olmamız gerekiyor. Davranışlarımız da saygı çerçevesi içinde olmalı.

Çoğu zaman belki birden fazla maddeyi atlıyoruz. En basiti herkese selam vermek istemiyoruz. Acelemiz bile olabiliyor. Otobüste, metroda ya da başka bir toplu taşıma aracında büyüklere yer vermemek için uyuyor numarası bile yapanlarımız var. Maalesef herkes birbirinin sözünü kesiyor. Eskiden böyle miydi, günümüzden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama toplum olarak sosyal iletişim kurallarına çok fazla uymadığımızı düşünüyorum.

  • Adab-ı Muaşeret Temizlik Kuralları

Yerlere tükürmememiz gerekiyor. Saç, tırnak ve cilt bakımımızı yapmamız gerekiyor. Tuvaletleri temiz kullanmamız ve temiz kıyafetler giymemiz gerekiyor. Ayrıca tuvalette bir şey yememeli ve konuşmamalıyız. Tuvaletten çıkınca da ellerimizi bol su ve sabun ile yıkamalıyız. Ağız ve diş bakımımızı yapmalı, sabah uyandığımızda ellerimizi ve yüzümüzü yıkamalıyız. Her gün temiz çorap giymeli ve temiz kokmalıyız. Yerlere çöp atmamalı ve yerleri pisletmemeliyiz.

İnsanlar araçlarından evlerine çöp götürmek yerine hayvanların evlerini kirletmeye bayılıyorlar sanırım. Umumi tuvaletleri kullanmak zorunda kalanlar bilir, çoğunlukla temiz değildir. Çünkü kimse görmek istediği gibi bırakmıyor.  Elleri yıkama kısmına da gelirsek, pandemiye şükür edecek duruma geliyoruz. Birçoğunun sabundan haberi yoktu ne yazık ki. Yaz aylarında toplu taşıma araçlarına binmişseniz insanların yaşam mücadelesi nedeniyle terlediklerini de bilirsiniz. Bu kurallara da uymuyoruz yerine uyamadığımızı düşünüyorum.

  • Adab-ı Muaşeret Yemek Kuralları

Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı ve herkes gelmeden yemeğe başlanmamalı. Ağız açık şekilde yemeği çiğnememek ve yemek yerken konuşmamamız da gerekiyor. Tıka basa yemek yememeli, kendi önümüzden yemeliyiz. Yemek masasında dişler karıştırılmamalı ve sofradaki şeylerden alırken başkasına da teklif edilmelidir. Eve gelen misafire de iş yaptırılmaz ve onlara hizmet edilmedir.

Bu kurallar için de yorum yapmıyorum size bırakıyorum.

  • Adab-ı Muaşeret Ziyaret ve Vedalaşma Kuralları

Ziyarete gideceğiniz eşinize, dostunuza önceden haber vermeniz gerekiyor. Söz verilen yerde ve saatte orda olmamız gerekiyor. Gideceğimiz yere elimiz boş gitmemeliyiz. Evimize gelen misafire ikram konusunda çok ısrarcı olmamalıyız. Misafirlik sonunda hemen kalkmalı ve vedalaşma kısmını uzatmamalıyız.

Oysaki Türk kültüründe kapı önü muhabbeti kaçınılmaz bir gerçek. Bu kurallara uymayan hukuken suçlu sayılmıyor. Ancak biraz görgüsüz sayıldığını belirtmekte fayda var. Devamı gelecek…

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.