Günlük Hayattan Öğrenebileceğiniz Girişimcilik Becerileri

İnsanlar sürekli olarak iyi bir girişimci olunabilmesi için gerekli eğitimlerin alınması gerektiğini düşünür. Fakat aslında insanlara en iyi eğitimi veren ilk yer hayattır. Hayat daima sürprizlerle doludur. İyi ya da kötü olarak yaşanan sürprizler insanların tecrübe, deneyim, stratejik düşünme ve karar verme, liderlik etme ya da girişimde bulunma gibi pek çok beceriye sahip olunmasını sağlar.

Hayat daima karar vermek ve bu kararları uygulamak üzerine kuruludur. Girişimcilik becerisi kazanmak için öncelikle bireyin doğru kararlar alması ve bu kararları doğru bir şekilde uygulaması gerekir. Bir insanın iyi bir girişimci olabilmesi ve girişimciliğin yanında etkili bir lider olabilmesi için, almış olduğu kararları uygulama, denetleme ve test etme alanında kendi iç sesine de kulak vermesi gerekir. Çünkü tüm bunlar irade sonucu meydana gelir. Hayatın insanlara öğrettiği ilk şey irade sahibi olabilmektir.

Hayatımızın büyük bir bölümünü yeni insanlar tanıyarak ve sürekli olarak onlarla iletişim kurarak geçirmekteyiz. Günlük yaşantımızı devam ettirebilmek, motivasyon kaybımızı önleyebilmek için iletişim halinde kalmamız gerekir. Bu durum aslında bir nevi zorunluluktur. Çevremizdeki insanların ortak özellikleri bulunsa da hepsinin karakteri birbirinden farklıdır ve insanlarla anlaşabilmek için doğru iletişim kurmamız gerekir. Yani hayat, bizlere iletişimi nasıl etkili ve doğru kurmamız gerektiğini öğretmektedir.

Girişimci demek, takım çalışması içerisindeyken etkili bir lider olabilmek demektir. Liderlik etmek bir tek çevrenizdeki insanlar açısından değil, kendiniz içinde önemli bir noktadır. Etkili bir lider olabilmek için de büyük grupları yönetebilmek gerekir. Çalışanlarınız ya da takım arkadaşlarınızla samimi bir bağ kurmalı, herkesin yetkinlik ve becerilerine uygun sorumluluk dağılımı yapmalısınız. Günlük hayatta bu durumu ailenizle ya da arkadaşlarınızla yaptığınız iş bölümünden öğrenebilirsiniz.

Girişimci olmak bazı risk unsurlarını göz önüne almak demektir. Başarılı olma ihtimali dışında başarısız olabilmek de ihtimaller arasında yer alacaktır. Başarısızlık yaşanmadan tam anlamıyla bir başarı elde edildiği de söylenemez. İnsan başarısız olduğu zamanlarda edindiği hayat derslerini hiçbir zaman unutmaz. Bu nedenle, başarısız olduğunuzda pes etmemelisiniz. Nasıl ki bebekken koşmayı öğrenmek için defalarca düşmeniz gerekiyorsa, iş hayatında da başarılı olabilmek için defalarca başarısız olmanız gerekir.

Mücadele sözcüğü hayatınızda etle tırnak gibi olmalıdır. Genel olarak insanlar hayatlarının yüzde 99’unu bir şeylerle mücadele ederek geçirir. Herkesin mücadele ettiği alan ve konu başkadır. Bu nedenle herkesin yaşamış olduğu olaylar ve sahip oldukları bakış açısı da değişkenlik gösterir. Fakat ne olursa olsun hem iş hem de özel hayatta mücadele kavramı bilinmelidir. Bir girişimci olarak bir şeyler elde etmek istiyorsanız, mücadele etmek zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.

Güçlü bir network ağı kurmak ve doğru insanlarla paylaşım da olmak da girişimci için altın madeni bulmak gibi olmalıdır. Bu durumu hayatınızda kurmuş olduğunuz arkadaşlıklara benzetebilirsiniz. Kimi zaman çok iyi bir dost edindiğinizi düşünebilirsiniz. Fakat dostunuz, sandığınız gibi biri çıkmayabilir. Aynı durum iş hayatında da olası bir durumdur. Dolayısıyla, başarılı bir network ağı kurmak için doğru insanlarla tanıştığınıza, paylaşım yaptığınıza emin olmalısınız.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.