Günlük Program Düzenleyerek Yüzde 20 Daha Zeki Olun!

Kendinizi daha zeki bir insan olarak hayal ediyor ve bu noktaya ulaşmak istiyorsanız yapabileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır. Daha fazla okumak, beyin egzersizleri yapmak ya da çalışma teknikleri öğrenmek gibi yöntemler zeki olmak adına yapılan başlıca aktiviteler arasında yer almaktadır. Fakat ben daha kolay bir yol ile daha akıllı olmak istiyorum diyorsanız eğer, işte size çözüm yolu!

Daniel Pink tarafından kaleme alınan “Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları” isimli kitapta “ne zaman” kelimesi ile başlayan soruların önemini vurgulamaktadır. Ne zaman yemek yiyeceksin? Ne zaman uyuyacaksın? Ne zaman işe gideceksin? Ne zaman evleneceksin? Ve daha nice soru… Günlerimizin ve geleceğimizin bu sorular sayesinde düzenlendiğini belirten Pink, performans konusunda da etkili bir role sahip olduklarını ifade etmektedir. Ona göre insanlar bu sorular sayesinde yüzde 20 daha zeki bir hale gelmektedir…

Daha Zeki Olmak İçin Saatini Ayarla

Yapılan araştırmalara göre zihnimiz öğle saatlerinden sonra hem öğrenmeye hem de algılamaya daha kapalı bir hale geliyor. Bu nedenle Pink şu öneride bulunuyor, sabah ile öğle arasındaki vakti ayarlamak gerekiyor. Eğer öğleden sonra enerjiniz düşüyor ise bazı görev ve sorumluluklarınızı bu vakte ayarlamalı ve beyninizin aktif bir şekilde çalışmasını sağlamalısınız. Dikkat etmeniz gereken nokta, gece kuşu olmamanız. Çünkü Pink kitabında diyor ki, “Gün içerisindeki enerjiyi sağlayan en iyi şey gece uykusudur”

Öğle vaktinden sonra beynin daha yavaş öğrendiğini tespit eden Pink aşağıda yer alan kanıtları da okuyucuları ile kitabında paylaşıyor:

  • Anestezi hataları öğlen 3’te sabah 9’a göre 4 kat daha fazla yapılıyor.
  • Hastanelerde el yıkama sayısı öğleden sonraları kayda değer bir biçimde düşüyor.
  • Doktorlar gereksiz ilaçları yazmaya öğlenleri daha yatkın oluyor.
  • Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre öğlen yapılan değerlendirme sınavlarının sistematik olarak sabah olanlara göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Düşüş, 2 hafta okula gitmemeye eşit bir değerde.
  • Los Angeles’da yapılan araştırma matematik derslerini sabah alan öğrencilerin daha iyi matematik öğreniyor.

ve şöyle ekliyor; “İnanılmaz olan ve çok az fark edilen şey şu ki: yapılan işin zamanı, performanstaki değişimin %20’sini açıklıyor.”

Neyi Ne Zaman Yapmamız Gerek?

Günlük bir yaşam rutinimiz varsa, bu rutini kontrol altında tutmamız gerekiyor. Bunu yapmak ilk etapta çok zor gelebilir çünkü alışkanlıklarımız mevcut. Fakat istikrarlı olabilirsek, gün içerisinde kendimizi kontrol etmeyi öğrenebiliriz. Bunun için yapmamız gereken tek şey, günlük planlama yapmak.

Sabahları, yüksek motivasyon ve odak seviyesi gerektiren görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekir. Eğer analitik zekamızı kullanmamız gereken görev ve sorumluluklar mevcut ise tüm işlerimizi sabah saatlerine aktarmalıyız. Çünkü beyin gücümüzün en yüksek olduğu seviye, sabah saatleridir.

Bilimsel araştırmalar da öğle saatlerinden sonra enerji seviyesinin düşmesine bağlı olarak beyin performansının düşüşe geçtiğini kanıtlamaktadır. Bu nedenle fazla analitik zeka gerektirmeyen fakat beynimizin etkili bir şekilde çalışmasını sağlayacak görev ve sorumluluklarımızı da bu saat aralığına aktarmamız gerekiyor. Bu sayede günün her saatinde aktif ve etkili bir beyne sahip olabiliyoruz yani, daha zeki bir insan haline gelebiliyoruz.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.