Harika Bir Konuşma Nasıl Yapılır?

TEDx’in yapımcısı olan Tricia Brouk, harika bir konuşma yapabilmenin 5 temel sırrı olduğunu söylemektedir. Herkesin bir gün konuşmacı olabileceğini, sırlarını paylaşabileceğini ve bir gün kendi TED Talk’unu yapabileceğini söyleyen Brouk, bu tekniklerin günlük yaşamdaki iletişimi de arttırdığını söylüyor. Peki daha iyi bir konuşmacı olmak için ne yapmak gerekiyor?

1.     Zaman ve Dikkat Kazan

Brouk’un iyi bir konuşma hakkındaki ilk önerisi, insanların beğenisini kazanmak yerine zaman ve dikkat kazanmak olduğunu söylüyor. Göz teması kurmak, gülümsemek, kendinizi güvendiğinizi göstermek bu işin püf noktası olarak yer alıyor. Fikirleriniz ile karşınızdaki kişiyi etkilemeniz gerekiyor. Sizi izleyen kişilerin dikkatini kazanabilir ve size ayırdıkları zamanın değerli olduğunu hissettirebilirseniz, yapacağınız konuşmanın sonunda takdir görme ihtimaliniz yüzde 95 olarak yer alıyor.

2.      Tutkulu ve Emin Olun

Yaşamınız içerisinde mutlaka tutkulu olduğunuz alanı keşfetmelisiniz. Bu tutkuyu keşfetmek haricinde, tutkunuz hakkında da emin olmalısınız. Çünkü tutku duyduğunuz ve emin olduğunuz şey, ilerlemek istediğiniz yolda sizlere ışık olacaktır. Dolayısıyla yeni fikirler üretmek istediğinizde tutkulu olduğunuz alana yönelmeniz gerekecektir. İyi bir konuşma sırrının temel kuralı, tutkularınızdan bahsetmektir. Tutkunuzu yansıtabildiğiniz kadar, konuştuğunuz anın otoritesini kurabilirsiniz. Bu, insanlarda bir hayranlık uyandırmanızı sağlayan püf noktalardan biridir.

3.      Neden Bu Konuda Konuşma Yapacaksın?

Konuşmadan önce kendinize sormanız gereken soru bu! Neden bu konuyu seçtiniz? Neden bu konuda konuşmak istiyorsunuz? Bu konu gerçekten dünya için, insanlar için ne kadar önemli? Eğer seçtiğiniz konu ile aranızda manevi ve ruhsal bir bağ yok ise o konu sizin için bile değerli olamaz. Sizin için değerli olmayan bir konu hakkında konuşmak, yalnızca zaman kaybıdır.

4.      İyi Konuşma İyi Provadan Geçer

Konuşma yapmadan önce mutlaka prova yapmalısınız. Gerek ayna karşısında gerek yakın çevrenizdeki insanlar karşısında çeşitli provalar yaparak deneyim kazanabilirsiniz. Kazanacağınız bu deneyimler, konuşmanız esnasında karşılaşabileceğiniz olumlu ve olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Her zaman sunuma hazır olduğunuzu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Yapacağınız sunumu defalarca tekrar etmek, bunun hakkında prova yapmak ise başarıyı yakalamaktır. Çünkü topluluk önüne çıktığınız zaman hafızanızdaki her şeyin bir anda silinme olasılığı vardır. Vücudunuz, büyük bir topluluk karşısında size ihanet etmekten çekinmeyecektir. Dolayısıyla sık sık prova yapmak önemlidir.

5.      Ciddi Konuşma Sohbet Et

İyi bir konuşmacı, ciddi ve soğukkanlı bir şekilde konuşmasını gerçekleştiren kişi değildir. Seyirci ile aranızda bir bağ kuramıyorsanız, yaptığınız konuşmanın hiçbir zaman anlamı olmayacaktır. Unutmayın ki sizi bir tek dinleyerek anlayacak insanlar yoktur. Sizi okuyabilirler, konuşmanızı görebilirler. Sunumuz gerek yazılı gerek sözlü olarak insanlara bir şekilde hitap etmelidir. Bunun sırrı da duygulardan geçer. Duygusal olarak bağ kurabileceğiniz konular tercih etmelisiniz. Bu mükemmel bir konuşmanın en büyük sırlarındandır. Aynı zamanda kendiniz gibi davranmanızı sağlar. Ne kadar çok özgün, ne kadar çok kendiniz gibi olursanız kendinizi o kadar dinlettirirsiniz.

Sosyal İnsan hakkında
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.