Hayata Dair Metaforlardan Hangisi Size Uyuyor?

Herkesin hayata dair bir metaforu vardır. Kimi hayatı inişli çıkışlı bir yola benzetir, kimisi ise dağa tırmanmak gibi görür. Her insanın hayatı algılayış biçimi farklıdır. Bu nedenle bakış açılarımız da farklıdır. Herkesin olaylara karşı farklı tepkiler vermesinin sebebi de budur. Yaşam içerisinde farklı metaforların bulunması, hayatımızı etkiler. Hayatı algılayış biçiminizi merak ediyorsanız, yaşamdaki metaforları bilmelisiniz.

“Hayat dağa tırmanmak gibidir” metaforu, pek çok yönden faydalıdır. Hayallerinizin ve sorumluluklarınızın olduğunu size daima hatırlatır. Zirveye çıkmak için pes etmemeniz ve daima hedefinize doğru ilerlemeniz gerekir. Tırmanırken karşınıza birçok engel çıkabilir. Zirveye çıkmış olmanız da en yüksek zirveye ulaştığınızı göstermeyebilir. Yaşayacağınız her şeyin bir bedeli vardır. Önemli olan iyi ya da kötü bu bedelleri ödeyebilmektir.

“Hayat sürekli bakım isteyen bir çiçektir” metaforu, hayat ve insan ilişkilerinde daha dikkatli olunması gerektiğini hatırlatır. İnsan ilişkilerinde başarılı olmak, güçlü ilişkiler elde etmenizi sağlar. Bir insanın hayatında motive olabilmesi için pozitif düşünceye ihtiyacı vardır. Hayatınızı beslemek, onu sulamak ve bakımını yapmak pozitif düşünmenizi sağlar.

“Hayat bir evi tekrar tekrar inşa etmeye benzer” metaforu, kurulu düzenin bozulabileceğini, hayatınızın sürekli olarak dış etkenlerden etkilenebileceğini ve sizin vazgeçmeden sürekli olarak yeni bir düzen kurmanız gerektiğini gösterir. Hayat, değişimdir. İnsanlar en başta değişimi kabul etmek istemez fakat, her yeni ev umuttur. Hayatınızın size umut vermesini sağlayın. Temeliniz ne kadar sağlam olursa, eviniz o kadar ayakta kalır. Küçük tamiratlar her ev için geçerlidir. Önemli olan temelin yıkılmamasıdır.

“Hayat bir yarıştır” metaforu, dünyadaki insanların büyük bir çoğunluğu tarafından kabul görmektedir. Yarış mantığının hakim olduğu bu metaforda rekabet ön plandadır. Yaşam daima rekabet içerisinde geçer. İnsanlar mücadele etmek zorundadır. Mücadele eden ve hayallerinin peşinden koşan insanlar hayatta başarı elde eder ve ayakta kalır. Ayrıca bu metafor, bir şeylerin önceden planlanmasını da sağlar. Rekabet söz konusu olduğu için hayatın planlanması ve belli bir plana göre yaşanması gerekir.

“Hayat bir savaştır” metaforu, hayatın bir yarış olduğunu söyleyen kişilerin düşüncesine oldukça benzemektedir. Bu düşüncenin farklı yanı, mücadelenin yanında hırs duygusunun ve bir önceki metafora göre daha yıpratıcı olmasıdır. Hırslı olmayan insanlar, hedeflerini başaramadan pes edebilir. Bu nedenle insanın hırs duygusuna da ihtiyacı vardır. Savaşın ortasında hırsınız yoksa, zafer elde edemezsiniz!

“Hayat bir mahkumun yaşamı gibidir” metaforu, hayatın geçici olarak hapishanedeymiş hissini yaratmasından kaynaklandığını söylemektedir. Uzun vadeli planlar yapmak için bu hissi insanın hissetmesi gerekir. Eğer yaşamak istiyorsanız, kayıplarınız olabileceğinin ve bir tutsak gibi mahkum olabileceğinizin farkına varmalısınız. Günlük işler peşinden koşmak yerine geleceğe yatırım yapmalı, yarınınızı düşünmelisiniz. Hayat anlık yaşayanlar için sadece üzücü bir süreçtir.

Sosyal İnsan hakkında 1262 makale
Sosyalinsan.com güncel yaşam, kişisel gelişim, sağlık, hobi, seyahat ve eğitim içerikleri sunar. Editörlerimiz tarafından gündeme ilişkin yazılar hazırlanarak değerli okuyucularımıza sunulmaktadır.